Η Καμεράτα στο Μέγαρο μετά από 5 χρόνια – Τα ανοιχτά ερωτήματα αυτής της επιστροφής

Διαβάζεται σε 4'
Η Καμεράτα στο Μέγαρο μετά από 5 χρόνια – Τα ανοιχτά ερωτήματα αυτής της επιστροφής
Beethoven & Schubert σε όργανα εποχής, από τον Γιώργο Πέτρου και τους Μουσικούς της Καμεράτας. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης,

Η δημοφιλής ορχήστρα επιστρέφει στην Ελλάδα και τη βάση της και πάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου θα μας χαρίσει μία μπαρόκ βραδιά- Τι συμβαίνει με τα προβλήματα που ταλανίζουν από το 2018 την ορχήστρα;

Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η είδηση επιστροφής της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής που μετά από χρόνια επιστρέφει στη βάση της, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια βραδιά μπαρόκ μουσικής, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ.

Την ίδια στιγμή οι απορίες που δημιουργούνται είναι πολλές, καθώς θυμίζουμε πως τον Ιούλιο του 2018 η εξαιρετική αυτή ορχήστρα είχε σταματήσει τη δραστηριότητά της – στην Ελλάδα- λόγω της αδυναμίας υποδοχής οποιασδήποτε επιχορήγησης, καθώς από το 2015 είχε παραιτηθεί το Δ.Σ. και δεν μπορούσε να λάβει επιχορήγηση ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τότε μάλιστα οχτώ μόνιμοι μουσικοί της ορχήστρας, είχαν σαν «ύστατη έκκληση» απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί «άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στη λειτουργία και επιβίωση της Καμεράτας η οποία «αργοπεθαίνει χωρίς διοίκηση, χωρίς οικονομική βοήθεια».

Τώρα μαθαίνουμε πως η ορχήστρα επιστρέφει στη βάση της και πάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου θα μας χαρίσει μία μπαρόκ βραδιά.

Άραγε τα προβλήματα λύθηκαν; Υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο; Λύθηκε το πρόβλημα της επιχορήγησης; 

Μία πορεία θριαμβευτική για την Καμεράτα ή για τους ξένους Armonia Atenea

Η διεθνώς καταξιωμένη Ορχήστρα παρά τα ελληνικά κωλύματα, ουδέποτε σταμάτησε τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό. Μάλιαστα έχει χαρακτηριστεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο ως «το ελληνικό θαύμα» και έχει αναγνωριστεί, υπό τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea, ως ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα παγκοσμίως που εξειδικεύονται στις πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής και στις ιστορικά τεκμηριωμένες εκτελέσεις. Είναι η πρώτη ελληνική ορχήστρα που εμφανίστηκε στα BBC PROMS, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και στη Σκάλα του Μιλάνου.

Την τελευταία δεκαετία, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 15 cd, σε συνεργασία με διάσημους σολίστ, για δισκογραφικές εταιρείες κύρους όπως η Deutsche Grammophon, η Decca και η ΜDG, ηχογραφήσεις για τις οποίες έχει αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις του διεθνούς Τύπου: Diapason d’or (4 φορές), Gramophone-Editor’s Choice (2 φορές), BBC Magazine-Recording of the Μonth, ηχογράφηση όπερας της χρονιάς (Opera Awards).

Είναι το μόνο ελληνικό σύνολο που εμφανίζεται τακτικά σε θρυλικές ευρωπαϊκές αίθουσες (Σκάλα του Μιλάνου, Βασιλική Όπερα Βερσαλλιών, Salle Pleyel και Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, Ουίγκμορ Χολ στο Λονδίνο, Aίθουσα Κονσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, Theater an der Wien στη Βιέννη, Όπερα του Μόντε Κάρλο, Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Palau de la Música της Βαρκελώνης) καθώς και σε πολλά φεστιβάλ, όπως το KLARA FESTIVAL των Βρυξελλών, το Διεθνές Φεστιβάλ Händel της Χάλλε, τα Φεστιβάλ Βουδαπέστης, Κρακοβίας και Enescu (Βουκουρέστι), το Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Μπαϋρώυτ κ.λπ.
Στον κατάλογο των επιτυχιών της προστέθηκε το 2020 η απονομή του τίτλου της καλύτερης παραγωγής όπερας του 2020 για το λυρικό έργο «Carlo il Calvo» του Nicola Porpora από το διαδικτυακό περιοδικό Forum Opéra.

Μαγνητοσκόπηση της συναυλίας των μουσικών της Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου και με την συμμετοχή των Χορωδιών της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.
Μαγνητοσκόπηση της συναυλίας των μουσικών της Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου και με την συμμετοχή των Χορωδιών της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Μαγνητοσκόπηση της συναυλίας των μουσικών της Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου και με την συμμετοχή των Χορωδιών της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

Τι θα ακούσουμε στις 22 Οκτωβρίου

Μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα για το πώς η αγαπημένη αυτή Ορχήστρα επιστρέφι στα πάτρια εδάφη, ας μείνουμε στα ευχάριστα. Πως η ορχήστρα αυτή θα ερμηνεύσει σε όργανα εποχής έργα Georg Friedrich Händel και Johann Sebastian Bach. Θα ακουστούν οι Ορχηστρικές σουίτες αρ. 3 και αρ. 4 του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας και οι τρεις σουίτες που αποτελούν την περίφημη Μουσική των νερών του Händel, ενός συνθέτη που η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου έχουν αναδείξει επανειλημμένα μέσω των ζωντανών τους εμφανίσεων αλλά και μέσω των βραβευμένων δισκογραφικών τους καταθέσεων.

Η χριστουγεννιάτικη συναυλία της Καμεράτας στο Μέγαρο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, αυτά τα Χριστούγεννα, η εορταστική συναυλία της Καμεράτας με το αριστουργηματικό ορατόριο Ο Μεσσίας του Georg Friedrich Händel (27.12.2023).

Info:

22 Οκτωβρίου/ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Eισιτήρια: 210 72 82 333

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα