Η ΚΟΑ τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι με το “Χαμόγελο της Τζοκόντας” και τους “Όρνιθες” στο Ηρώδειο

Η ΚΟΑ τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι με το “Χαμόγελο της Τζοκόντας” και τους “Όρνιθες” στο Ηρώδειο
O Λουκάς Καρυτινός ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο θα τιμήσει τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος υπήρξε διευθυντής της κατά την περίοδο 1976-1982. Οι συντελεστές της συναυλίας μιλούν στο NEWS 24/7.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ακούσει κάποιος «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι και να μη νιώσει να τον κατακλύζουν κύματα συγκίνησης. Έτσι, χωρίς λόγο. Ακούγοντας απλά και μόνο την αριστουργηματική αυτή μουσική που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς.

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί» σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στη συνοδευτική έκδοση μουσικού αυτού έργου.

Πρόκειται για ένα από τα δύο συμβολικά έργα τα οποία θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο, τιμώντας τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος υπήρξε διευθυντής της κατά την περίοδο 1976-1982.

O Μάνος Χατζιδάκις KOA

Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη συμμετοχή της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κορυφώνεται με τους διαχρονικούς και πάντα φρέσκους Όρνιθες. Σύνθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε για την παράσταση σταθμός του θεάτρου Τέχνης και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια παραδόθηκε στο κοινό ως καντάτα.

Η συγκυρία της ένωσης των στίχων του Βασίλη Ρώτα με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δημιούργησαν μία μουσική ιστορία, ένα σύμβολο για εμάς τους Έλληνες.

Ο Λουκάς Καρυτινός σημειώνει στο NEWS 24/7: Η μουσική των Ορνίθων με σημάδεψε από την παιδική μου ηλικία. Ο πατέρας μου ήταν ερασιτέχνης χορωδός και συμμετείχε στην αρχική ηχογράφηση του έργου. Πολλές φορές, όταν γυρνούσε σπίτι μας τραγουδούσε κομμάτια από το έργο, ενώ εγώ μάθαινα να τα παίζω στο πιάνο. Θα μπορούσα να πω ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο γοητευτικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Έδωσε μαθήματα ήθους και αισθητικής. Το κενό που άφησε πιστεύω ότι δεν θα καλυφθεί ποτέ”.

Η Χριστίνα Πουλίτση Pauline Niarchou Photography


Και η Χριστίνα Πουλίτση προσθέτει: “Η μουσική των Ορνίθων διατηρεί μέχρι και σήμερα τη φρεσκάδα της και αποδεικνύει ότι ο Χατζιδάκις γνωρίζει απόλυτα τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή μουσική. Ξέρει, μάλιστα, να συνδυάζει ιδανικά τα δύο αυτά είδη και καταφέρνει να παρουσιάσει σύνθετες αισθητικά ιδέες με μια αξιοζήλευτη απλότητα.

Έχω μεγαλώσει με τη μουσική του Χατζιδάκι και όπως είναι λογικό, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω έργο του και νιώθω ενθουσιασμό και δέος”.

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ΚΟΑ


Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος αναφέρει για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη:Η μουσική του Χατζιδάκι ήταν αυτή που με διαμόρφωσε από παιδί, τόσο ως μουσικό, όσο και ως άνθρωπο. Τον γνώρισα στα 18 μου και είχα την τιμή να έχω τη βοήθεια και καθοδήγησή του στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Ήταν ευγενής, γενναιόδωρος και αρχοντικός. Θα έλεγα ότι είναι πλέον όχι μόνο επίκαιρος αλλά και απαραίτητος”.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994)/Το Χαμόγελο της Τζοκόντας/Όρνιθες

ΣΟΛΙΣΤ: Χριστίνα Πουλίτση, υψίφωνος/Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος/ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λουκάς Καρυτινός/ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Χορωδία της ΕΡΤ, διεύθυνση – διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου, Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων/Παιδική Χορωδία Rosarte

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 70€ • ΖΩΝΗ Α΄ 60€ • ΖΩΝΗ Β΄ 50€ • ΖΩΝΗ Γ΄ 40€ • ΑΜΕΑ 5€ • ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 30€, 25€, 20€, 15€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 20€, 16€, 12€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Online αγορά: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα