Και όμως: Η Heavy Metal είναι δείκτης της οικονομικής “υγείας” των κρατών

Και όμως: Η Heavy Metal είναι δείκτης της οικονομικής “υγείας” των κρατών

Πώς η Heavy Metal αντικατοπτρίζει την οικονομική ευμάρεια των κρατών του πλανήτη (Pic)

Η μουσική είθισται να συνδέεται με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται, ανάλογα με το κάθε κράτος και τις ιδιαιτερότητες του.

Το Rock ‘n’ roll γνώρισε άνθηση μέσα στις Αμερικανικές μεγαλουπόλεις τον καιρό της Μεγάλης Μετανάστευσης (Great Migration) των μαύρων, κυρίως Αφρικανών στις ΗΠΑ, αλλά και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαύροι μετανάστες είναι εκείνοι που ενέπνευσαν το συγκεκριμένο είδος, εξελίσσοντας τους gospel ρυθμούς τους σε blues και jazz. Δεκαετίες μετά, στις αρχές του 1980, μέσα από τις ίδιες Αμερικανικές πόλεις και μέσα από την εξέλιξη των παραπάνω ειδών προέκυψε η rap μουσική και το hip hop.

Μέχρι εδώ καλά. Το Rock ‘n’ roll αναπτύχθηκε μέσα από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις δυσκολίες, ωστόσο, η Heavy Metal είναι μια διαφορετική και ιδιάζουσα περίπτωση.

Το συγκεκριμένο μουσικό είδος ξεκίνησε από τα παιδιά της εργατικής τάξης στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Birmingham*, στη Βρετανία. Και ακόμα και σήμερα, δείχνει να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους της μεσαίας και της εργατικής τάξης.

Παρόλα αυτά, η Metal τα τελευταία χρόνια δείχνει να γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη στις χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια του πλανήτη, όπως οι Σκανδιναβικές. Το Quartz έφτιαξε μάλιστα έναν χάρτη που βασίζεται στην Encyclopaedia Metallum απεικονίζει το πώς εξελίσσεται η συγκεκριμένη μουσική ανά τον κόσμο.

 

Οι Σκανδιναβικές χώρες φημίζονται άλλωστε για την ασφάλεια τους και για το άρτιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Η ανάπτυξη της Metal στις πιο εύρωστες χώρες, εντείνεται από το 2012 και μετά. Πώς εξηγείται η άνθηση στα βόρεια κράτη; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία αυτών των λαών. Η βαριά μουσική συνδέεται με το κρύο κλίμα.

Οι στίχοι επίσης ταιριάζουν με την παγανιστική προϊστορία των Σκανδιναβών και με την παράδοση των Βίκινγκς.  Άλλη εξήγηση είναι ότι η Metal συνδέεται με το αλκοόλ, το οποίο οι Σκανδιναβοί τιμούν κατά κόρον.

Πριν δέκα χρόνια, έρευνες έκαναν λόγο για μια “κεκαλυμμένη” επανάσταση που ξεπηδά μέσα από τη μουσική αυτή. Πίσω από το άρτιο σύστημα πρόνοιας των Βορείων, κρυβόταν ένα “βαρετό” και αστυνομοκρατούμενο κράτος, όπως η Νορβηγία. Οι Metalheads, γράφει το Quartz, ένοιωθαν την πλήξη στην καθημερινότητα τους και ξεσπούσαν στη συγκεκριμένη σκληρή μουσική.

Το Metal λοιπόν, ήταν τότε μια μορφή αντικουλτούρας “ξεσπάσματος” στις ευημερούσες κοινωνίες. Το θέμα είναι ότι οι Βόρειοι το κατάλαβαν αυτό και το εκμεταλλεύτηκαν. Με ποιο τρόπο;

Τα τελευταία χρόνια, οι Σκανδιναβικές χώρες και δη η Σουηδία, προσπαθούν να εντάξουν τη Metal μουσική και τη ροκ μουσική εν γένει στα σχολεία, σε προγράμματα εκμάθησης. Έτσι, οι νέοι Σκανδιναβοί τελειώνουν το σχολείο και έχουν ήδη σχηματίσει μπάντες.  Στη συνέχεια το κράτος μέσω των κοινωνικών παροχών του, τους παρέχει τη δυνατότητα να τις συνεχίσουν ηχογραφώντας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της κοινωνιολόγου  Charlotta Mellander, το συμπέρασμα είναι το εξής: Ο αριθμός των Heavy Metal συγκροτημάτων μιας χώρας, αντανακλά τον πλούτο και την ευημερία της.

Έτσι, ο αριθμός των Heavy Metal συγκροτημάτων συνδέεται θετικά με την οικονομική παραγωγή ανά κάτοικο, με το επίπεδο δημιουργικότητας ανά κάτοικο, με την επιχειρηματικότητα, με το ποσοστό ενηλίκων που έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, την ευημερία και τον βαθμό ικανοποίησης ανά κεφαλή ως προς την καθημερινή ζωή.

Πέραν από τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης, το Metal συνδέεται όμως και με το επίπεδο εκπαίδευσης και ακαδημαϊκής μόρφωσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Ίσως έτσι να εξηγείται και η επιτυχία που σημειώνει και στη χώρα μας που δεν καταγράφει και τα μεγαλύτερα ποσοστά ευμάρειας στον πλανήτη.

Την ώρα πάντως που η Heavy Metal αναπτύσσεται πλέον σε πλούσια κράτη, στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κόσμου συνεχίζουν να γεννιούνται νέες τάσεις και νέα ιδιώματα που θα καθορίσουν και τους ήχους της επόμενης μέρας.

*Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Led Zeppelin, οι Deep Purple και οι Cream και στις Η.Π.Α οι Jimi Hendrix Experience και οι Steppenwolf ενέπνευσαν τα συγκροτήματα που θα δημιουργούσαν αργότερα το ιδίωμα. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970 κυκλοφορεί από τους Black Sabbath ο πρώτος ομώνυμος δίσκος, που θεωρείται από την πλειοψηφία των “μεταλλάδων” η πρώτη metal κυκλοφορία. Γι’ αυτό η ημερομηνία κυκλοφορίας του θεωρείται και η ημερομηνία γέννησης του ιδιώματος. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο “Paranoid”. Και οι δύο πρώτοι δίσκοι περιέχουν κομμάτια ύμνους για το ιδίωμα. Επίσης, την ίδια χρονιά κυκλοφορούν δίσκοι από τους Uriah Heep, τους UFO και τον Alice Cooper.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα