Κερτ Κομπέιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον θρύλο των Nirvana

Κερτ Κομπέιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον θρύλο των Nirvana
Ο Κερτ Κομπέιν Facebook

Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ένα από τα πιο iconic πρόσωπα της δεκαετίας των 90s και ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της grunge σκηνής.

Ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς στην ιστορία του grunge.

Η μουσική του επηρέασε και ακόμα συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή.

Το Smells Like Teen Spirit ανέτρεψε τα δεδομένα της ροκ μουσικής, έστειλε όλο τον δίσκο στις πρώτες θέσεις των charts και 28 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, εξακολουθούμε να το χορεύουμε.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο “Τζον Λένον” του grunge.

Υπήρξε υποστηρικτής των δικαιωμάτων των gay, και εναντιωνόταν στην ομοφοβία και το σεξισμό. Είχε πει ότι ευχόταν να ήταν γκέι, απλά και μόνο για να ενοχλεί τους ομοφοβικούς.

Ο λόγος για τον Αμερικανό Κερτ Κομπέιν που σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου του 1994 αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Σιάτλ σε ηλικία μόλις 27 ετών. Στον οργανισμό του βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών Valium.

Με αφορμή την επέτειο της αυτοκτονίας του, ας δούμε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη ζωή του σπουδαίου ηγέτη των Nirvana.

1. Το πρώτο του τραγούδι

Προερχόμενος από μία μουσική οικογένεια δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του, αφού ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία μόλις 2 ετών, ενώ στα 4 έπαιζε πιάνο και συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι, που περιέγραφε μια βόλτα στο πάρκο.

Kurt Cobain Facebook

2. Η αυτο-θεραπεία με ηρωίνη

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Κερτ υπέφερε από βρογχίτιδα και σωματικούς πόνους που οφείλονταν σε άγνωστης αιτίας πάθησης στομάχου. Τους πόνους αυτούς προσπάθησε να καταπολεμήσει αρχικά μέσω της μαριχουάνας, την οποία χρησιμοποίησε πρώτη φορά στην ηλικία των 13 και αργότερα βρήκε καταφύγιο στην ηρωίνη.

Το μοιραίο ναρκωτικό τού έδινε πρόσκαιρη ανακούφιση από τους πόνους , αν και άφησε το σημάδι του στην προσωπικότητα και την προσωπική του ζωή.

Τοξικοεξαρτημένη ήταν και η Courtney Love, η γυναίκα που παντρεύτηκε και με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Ο Κερτ δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον εθισμό του με την ηρωίνη

.

Kurt και Courtney 1992 Facebook

3. Πώς βγήκε το Teen Spirit

Το 1990 σε μία βόλτα του Κερτ με μία φίλη, την Κάθλιν Χάνα, πέρασαν έξω από μία μαιευτική κλινική η οποία δεν έκανε εκτρώσεις σε έφηβες εγκύους, καθώς ισχυριζόταν πως η τακτική αυτή θα τις οδηγούσε στην κόλαση.

Τότε η φίλη του Κερτ έγραψε στον τοίχο απέναντι από το μαιευτήριο: “Αυτή είναι μία κλινική-απάτη” , ενώ ο Κομπέιν λίγα μέτρα παρακάτω έγραψε με κόκκινα γράμματα «Ο Θεός είναι βασιλιάς».

Την ίδια νύχτα, σε έναν τοίχο στο δωμάτιο του Κερτ η φίλη του έγραψε με μεγάλα γράμματα “Kurt smells like teen spirit”. Ο τραγουδιστής θεώρησε πως το σύνθημα αυτό αναφερόταν στο νεανικό και επαναστατικό του πνεύμα και του άρεσε τόσο που τον ενέπνευσε να γράψει το τραγούδι που έμελλε να αντιπροσωπεύσει μία γενιά.

Μήνες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού ο Κερτ έμαθε πως το σλόγκαν δεν αναφερόταν στο νεανικό του πνεύμα, αλλά σε ένα αποσμητικό που λεγόταν “Teen Spirit” και φορούσε η πρώην κοπέλα του.

Η Χάνα πειράζοντάς τον εννοούσε ότι η πρώην του τον είχε σημαδέψει με τη μυρωδιά της και πως εκείνος μύριζε όπως το αποσμητικό.

Kurt Cobain Facebook

4. Τί δήλωνε για τον μισογυνισμό και την ομοφοβία

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κακοποίησης γυναικών και μισογυνισμού, ο Κομπέιν είχε πάρει πολλές φορές ξεκάθαρη θέση.

Το 1991 σε συνέντευξή του στο “NME” είπε χαρακτηριστικά: “Ο βιασμός είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα του κόσμου και συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά. Το πρόβλημα με τις ομάδες στήριξης των θυμάτων είναι ότι προσπαθούν να μάθουν στις γυναίκες πώς να αμύνονται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μάθουν στους άντρες να μη βιάζουν. Πρέπει να ξεκινήσουν απ’ την πηγή”.

Θέση είχε πάρει και υπέρ των ομοφυλόφιλων σε μία δήλωσή του : “Αν κάποιοι από εσάς μισείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους ομοφυλόφιλους, ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, ή τις γυναίκες, σας παρακαλώ κάντε μας μια χάρη-μην έρχεστε στις συναυλίες μας και μην αγοράζετε τους δίσκους μας».

Kurt Cobain Facebook

5. Το Εξώφυλλο του Nevermind

Το περίφημο εξώφυλλο του άλμπουμ “Nevermind” ήταν έμπνευση του Κομπέιν που είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τοκετούς στο νερό αφού πρόσφατα είχε παρακολουθήσει σε μία τηλεοπτική εκπομπή μία τέτοια γέννα.

Αρχικά στην πισίνα είχαν φωτογραφηθεί τα τρία μέλη της μπάντας, Cobain, Grohl και Krist Novoselic, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο πετυχημένο και έτσι έκαναν μία audition με μωρά. Το μωρό της φωτογραφίας, ο Spncer Eldon ήταν τότε 3 μηνών.

Μάλιστα, υπήρχαν ανησυχίες ότι μπορούσαν να προκληθούν αντιδράσεις από το γεγονός ότι φαίνεται το μωρό ολόγυμνο.

Τότε ο Cobain πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένα αυτοκόλλητο που θα έλεγε “Εάν νιώθεις προσβεβλημένος από αυτό, είσαι ένας κρυφός παιδόφιλος!”. Τελικά, το αυτοκόλλητο δεν προστέθηκε ποτέ και το εξώφυλλο έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία της δισκογραφίας.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind Facebook

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα