Κλεμμένο το "Stairway to Heaven" των Led Zeppelin;

(NO SUB AGENCIES IN UK, FRANCE, GERMANY, HOLLAND, SWEDEN, FINLAND, JAPAN.)    Led Zeppelin (Jimmy Page, John Bonham, John Paul Jones, Robert Plant) 1969 during Led Zeppelin File Photos at the Led Zeppelin File Photos in Various, United Kingdom.  (Photo by
(NO SUB AGENCIES IN UK, FRANCE, GERMANY, HOLLAND, SWEDEN, FINLAND, JAPAN.) Led Zeppelin (Jimmy Page, John Bonham, John Paul Jones, Robert Plant) 1969 during Led Zeppelin File Photos at the Led Zeppelin File Photos in Various, United Kingdom. (Photo by WIREIMAGE

Σαράντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της μεγαλύτερης επιτυχίας τους, "Stairway To Heaven", οι Led Zeppelin αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για αντιγραφή

Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ροκ τραγούδια στην ιστορία της μουσικής το "Stairway to Heaven" αποτελεί το σήμα κατατεθέν, ή αλλιώς τον "ύμνο" των Led Zeppelin.

Τώρα, τα μέλη του συγκροτήματος "Spirit", κατηγορούν το συγκρότημα του Robert Plant και του Jimmy Page, ότι τους έκλεψαν τη μουσική του τραγουδιού και πάνω σε αυτό στήριξαν την τεράστια εμπορικά, επιτυχία τους.

Πριν λίγους μήνες τα παιδιά του μουσικού Randy California από τους Spirit είχαν κάνει αγωγή κατά των Led Zeppelin, αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για το "Stairway To Heaven", ισχυριζόμενοι πως η θρυλική μπάντα αντέγραψε το"Taurus", μια σύνθεση του πατέρα τους.

Το εν λόγω κομμάτι κυκλοφόρησε το 1968 (ενώ το "Stairway" το 1971) εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ.

Τα δύο συγκροτήματα είχαν πραγματοποιήσει κοινή περιοδεία τη δεκαετία του '60. Σύμφωνα με το μπασίστα των Spirit, Mark Andes το διάσημο συγκρότημα άκουσε την μπάντα να παίζει τη μουσική στις πρόβες, αντέγραψε το τραγούδι που τότε λεγόταν "Τaurus", το μετονόμασε και το έκανε επιτυχία.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, εκεί που κατατέθηκε αρχικά η αγωγή, κάτι που οι δικηγόροι των Ζeppelin θεώρησαν παράνομο, καθώς η άλλη πλευρά κατοικεί στη Μ. Βρετανία, χωρίς την παραμικρή σχέση με την πόλη των ΗΠΑ. Οι Led Zeppelin ζήτησαν να κριθεί αναρμόδιο το αμερικανικό δικαστήριο για την υπόθεση.

Ωστόσο ο δικαστής δεν δέχτηκε την ένσταση αυτή και η δίκη θα προχωρήσει κανονικά. Η αιτιολογία αυτής της απόφασης ήταν πως «οι Led Zeppelin έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από τη εκμετάλλευση του "Stairway To Heaven" στην Πενσυλβάνια, είτε ως αγορά, διαφήμιση, downloading, airplay σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, συναυλίες»μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά η νομική πλευρά των Zeppelin έχει το δικαίωμα να ξανακαταθέσει τις ενστάσεις της για δεύτερη φορά. Πάντως όσο συμβαίνουν όλα αυτά ο Jimmy Page ωρύεται σε έξαλλη κατάσταση πως τα παραπάνω είναι γελοιότητες και φαντασιοπληξίες.  

Πηγή: time

SHARE:

24Media Network