Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο μουσικό

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο μουσικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Youtube

Μεγάλη θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε από κοντά μας σήμερα σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ηγετική φυσιογνωμία του ελληνικού ροκ που σφράγισε την εγχώρια μουσική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω του αμέτρητες επιτυχίες.

Σήμερα , σε ηλικία 63 ετών, έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος μουσικός, που σημάδεψε τη μουσική των 90s, αρχικά μέσα από το συγκρότημα “Τερμίτες” και ύστερα με τη μουσική του ακολουθώντας μοναχική πορεία.

Ο Λευρέντης Μαχαιρίτσας χάραξε μία πολύχρονη πορεία στο έντεχνο τραγούδι και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής. Οι επιτυχίες του είναι αμέτρητες. “Πόσο σε θέλω“, “Ένας Τούρκος στο Παρίσι” , “Ένας μικρός Τιτανικός“, “Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας” είναι λίγα από τα τραγούδια του Λαυρέντη που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από όλους μας.

Πάμε να δούμε πέντε πράγματα για τον εμβληματικό μουσικό.

1. Η Minos τον απέλυσε, αλλά αργότερα κυκλοφόρησε τους δίσκους του

Γεννήθηκε στο Βόλο στις 5 Νοεμβρίου 1956 και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Στα 9 του αγόρασε τον πρώτο του δίσκο, το “Help” των Beatles.

Αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται χειρωνακτικά στην αποθήκη της Minos, ωστόσο ήταν ασυνεπής στο ωράριό του με αποτέλεσμα να απολυθεί.

Συμπτωματικά, τα πρώτα του album λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν από τη MINOS-EMI.

2. “Ταραξίας” στο σχολείο

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν τα πήγαινε πολύ καλά με το σχολείο, είχε τσακωθεί και με έναν καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια.

Ως εκ τούτου, το σχολείο για εκείνον σταμάτησε νωρίς. Αποθηκάριος, μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος είναι μόνο λίγες από τις δουλειές του “ποδαριού” που έκανε πριν βρει τη θέση του στο χώρο της μουσικής.

3. “Τερμίτες”

Το μουσικό του ντεμπούτο, πριν ακολουθήσει σόλο καριέρα, έγινε με το συγκρότημα P.J.L. που αργότερα κατονομάστηκε σε “Τερμίτες”.

Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα.

Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band από τα αρχικά των ονομάτων τους (Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης).

Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τον τίτλο “Armageddon” και περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).

4. “Σόλο” πορεία

Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής με το άλμπουμ “Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ”, ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η δουλειά “Διδυμότειχο Blues”, που έγινε χρυσός.

Από αυτόν ξεχώρισε φυσικά το ομότιτλο κομμάτι με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Συνεργάστηκε στους στίχους του με τους Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου.

Το 1993 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα” στο οποίο συμμετείχαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο “Μικρασιάτικο” και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο “Να Δεις Τι Σου ‘χω Για Μετά”. Τα επόμενα χρόνια της καριέρας του σημαδεύτηκαν από την κοινή καλλιτεχνική πορεία με τον Διονύση Τσακνή.

Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Παράθυρα που κούρασε η θέα”, ενώ δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε το “Παυσίλυπον”, δισκογραφική δουλειά σταθμός στην καριέρα του.

5. Το “Παυσίλυπον” σημάδεψε τα 90’s και τη δική του πορεία

Η μουσική πάντα δική του, με εξαίρεση το κομμάτι “Απουσία” που υπογράφει ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου και του Νίκου Τσακνή. Στο ιδιαίτερα αγαπημένο “Ένας Τούρκος Στο Παρίσι” συμμετείχαν οι ΠΥΞ ΛΑΞ, ενώ στο “Νότο” ο Μπάμπης Στόκας. Ξεχώρισε επίσης η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο στα “Κίτρινα Βράδια”.

Το 1999 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Έτσι Δραπετεύω απ’ τις παρέες” σε μουσική στα 8 από τα 11 τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ένα τραγούδι του Lucio Battisti, ένα του Vasco Rossi και ένα του Δημήτρη Βασαλάκη (από τους Τερμίτες). Το αγαπημένο “Τι Ζητάω” ερμήνευσε με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραψε μουσική για τις ταινίες “Ένας κι Ένας”, αλλά και για το τραγούδι που ντύνει το φιλμ “Εφάπαξ”, ενώ υπέγραψε στην καριέρα τη μουσική και για μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις. Ακολουθούν σειρά δισκογραφικών προτάσεων και τραγουδιών. Το 2014 κυκλοφόρησε το “Μια Τρύπα στον καιρό… Κύριε Μάνο” με αναφορά στον Μάνο Ελευθερίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα