Μαλαματένια λόγια: Ο Παύλος Παυλίδης μόλις “ψέκασε” με ψυχεδέλεια το εμβληματικό τραγούδι του Μαρκόπουλου

default image

Ο Παύλος Παυλίδης ερμηνεύει το εμβληματικό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου με το προσωπικό του ύφος «φωτίζοντας» τους εξαίσιους στίχους του Ελευθερίου.

Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει τα “Μαλαματένια λόγια”, ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους του ποιητή Μάνου Ελευθερίου; Είναι ένα από τα τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη που έχουν πια εγγραφεί μέσα μας, που είναι ταυτόσημα της ιστορίας μας…

Ο Παύλος Παυλίδης ερμηνεύει –με αγάπη και σεβασμό- το εμβληματικό αυτό τραγούδι με το προσωπικό του ύφος, ενώ ταυτόχρονα φέρνει τη μελωδία του Μαρκόπουλου στο σύγχρονο ηχητικό τοπίο «φωτίζοντας» τους εξαίσιους στίχους του Ελευθερίου.

Τα “Μαλαματένια λόγια” είναι το πρώτο από μία σειρά 12 τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που θα περιλαμβάνονται στο άλμπουμ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του Παύλου Παυλίδη που θα κυκλοφορήσει στις 20 Ιανουαρίου 2023 από τη United We Fly.

Βρείτε τα Μαλαματένια Λόγια σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και το e-shop της United We Fly.

Η ιστορία του τραγουδιού

Το Μαλαματένια Λόγια κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1974, στον δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Θητεία” και ερμηνεύτηκε από τους Λάκη Χαλκιά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη και Τάνια Τσανακλίδου. Το τραγούδι αυτό αγαπήθηκε ιδιαίτερα και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Χαρούλης.

Οι στίχοι του κομματιού γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της Χούντας και υπέστησαν λογοκρισία. Ουσιαστικά αναφέρονται στο εργατικό κίνημα και συνιστούν μία αφήγηση από την περίοδο της Κατοχής έως και την επταετία της Χούντας. Μάλιστα, μερικοί στίχοι έχουν παραποιηθεί: για παράδειγμα αντί του «κι όχι να ζεις μ’ αυτή τη συμμορία» έχουμε «κομπανία» και αντί του «και ξημερώνοντας Παρασκευή» έχουμε «μέρα κακή» (Παρασκευή έγινε το πραξικόπημα, ενώ Παρασκευή δολοφονήθηκε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης).
Υποστηρίζεται επίσης ότι κάποιοι στίχοι του ποιήματος αναφέρονται στον Γιώργο Σεφέρη και στο ποίημα Ελένη.

Υπάρχει ο “μύθος” πως ο Μαρκόπουλος είχε σκεφτεί τη μελωδία όταν ήταν ακόμα 13 ετών, όταν προσπαθούσε να γράψει μουσική για κάλαντα. Οταν ήμουν δώδεκα χρόνων, ήθελα να φτιάξω τα δικά μου κάλαντα και είχα θυμώσει με τη μητέρα μου που δεν με άφηνε να τα πω όπως θέλω. Εφτιαξα μια νέα μελωδία με γοργό ρυθμό που παρουσίασα στην παρέα μου. Χρησιμοποίησα τη μελωδία μου αυτή χρόνια μετά στη «Θητεία»” έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα