Malcolm X: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο σε μία σπάνια οπερατική παραγωγή

Διαβάζεται σε 5'
Malcolm X: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο σε μία σπάνια οπερατική παραγωγή
«Χ: Η ζωή και η εποχή του Malcolm X» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η οπερατική αναπαράσταση της ζωής του Μάλκολμ Χ από τον Αμερικανό συνθέτη Anthony Davis σε απευθείας δορυφορική μετάδοση από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.

Η πρωτοποριακή όπερα «Χ: Η ζωή και η εποχή του Malcolm X» («X: The Life and Times of Malcolm X») του βραβευμένου με Pulitzer μουσικής Anthony Davis (Άντονυ Ντέιβις) παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή στη Met και προβάλλεται σε απευθείας δορυφορική μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 19:55 (στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους).

Το έργο, που αναπαριστά οπερατικά τη ζωή του Μάλκολμ Χ, μεταδίδεται στο πλαίσιο του προγράμματος MET HD LIVE, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να απολαύσει εκπληκτικές παραγωγές της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, με τα πιο λαμπρά αστέρια του λυρικού στερεώματος.

Σε βιογραφικό ύφος, το λιμπρέτο σκιαγραφεί το περίγραμμα μιας σύντομης αλλά περιπετειώδους ζωής: η δολοφονία του πατέρα του Μάλκολμ όταν ήταν παιδί στο Λάνσινγκ του Μισισιπή (δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών), η ψυχική κατάρρευση της μητέρας του, η μετακόμισή του για να ζήσει με την ετεροθαλή αδελφή του στη Βοστώνη, όπου εντάσσεται σε μια παρέα και καταλήγει στη φυλακή, η μεταστροφή του στη φυλακή στη διδασκαλία του Ελάιτζα Μοχάμεντ και στο Έθνος του Ισλάμ. Ακολουθούν η επιτυχία του μαύρου εθνικιστικού του διακονήματος, η ρήξη, το προσκύνημά του στη Μέκκα και οι αναλαμπές μιας πιο οικουμενικής ιδεολογίας ειρήνης και φυλετικής ενότητας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός σκηνοθέτης φαντάζεται τον Μάλκολμ – μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών‒ σαν έναν καθημερινό άνθρωπο, η ιστορία του οποίου υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, ο “Μαύρος Σπάρτακος”, όπως τον έχει αποκαλέσει η γαλλική Le Monde, έπεσε θύμα των δυνάμεων που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος: τρία ένοπλα μέλη του “Έθνους του Ισλάμ” τον εκτέλεσαν μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια των οπαδών του, στη διάρκεια μαχητικής ομιλίας στη Νέα Υόρκη. Ήταν μόλις 39 ετών.

Τη σκηνοθεσία στο νέο ανέβασμα του επιδραστικού έργου του Davis, το οποίο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1986 έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές τα τελευταία 36 χρόνια, υπογράφει ο Robert O’Hara (Ρόμπερτ Ο’Χάρα) (υποψήφιος για Τόνυ σκηνοθεσίας το 2020, με το Slave Play).

«Χ: Η ζωή και η εποχή του Malcolm X» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος Αμερικανός σκηνοθέτης φαντάζεται τον Μάλκολμ – μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών‒ σαν έναν καθημερινό άνθρωπο, η ιστορία του οποίου υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο. Στη διανομή συμμετέχουν χαρισματικοί καλλιτέχνες της νέας γενιάς που έχουν διακριθεί σε επιτυχημένες παραγωγές της Μητροπολιτικής Όπερας.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο βαρύτονος Will Liverman (Γουίλ Λίβερμαν), που προκάλεσε αίσθηση στην πρώτη παρουσίαση στη ΜΕΤ του λυρικού έργου Fire Shut Up in My Bones του Terence Blanchard (Τέρενς Μπλάνσαρντ). Μαζί του, επί σκηνής: η σοπράνο Leah Hawkins [Λία Χώκινς], που υποδύεται τη μητέρα του Μάλκομ, Λουίζ, η μέτζο Raehann Bryce-Davis (Ριέιχαν Μπράις-Ντέιβις) που ενσαρκώνει την αδελφή του, Έλλα, ο μπασοβαρύτονος Michael Sumuel (Μάικλ Σάμιουελ) στον ρόλο του αδελφού του, Ρέτζιναλντ, και ο τενόρος Victor Ryan Robertson [Βίκτορ Ράιαν Ρόμπερτσον] που ερμηνεύει τον ρόλο του Ελάιτζα Μοχάμεντ, ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ.

Η μουσική διεύθυνση του Kazem Abdullah αναδεικνύει την πολυεπίπεδη σύνθεση του Davis, η οποία αντλεί επιρροές, μεταξύ άλλων, από το γκόσπελ, την ευρωπαϊκή κλασική κληρονομιά, το ινδονησιακό γκαμελάν, την πειραματική μουσική και την αφρικανική παράδοση. Το λιμπρέτο υπογράφει η διακεκριμένη συγγραφέας και ακαδημαϊκός Thulani Davis. Ο Ντέιβις κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2020 για την πιο πρόσφατη όπερά του, “The Central Park Five”.

«Χ: Η ζωή και η εποχή του Malcolm X» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Χ: The Life and Times of Malcolm X»

Συντελεστές:

  • Μουσική:  Anthony Davis
  • Λιμπρέτο: Thulani Davis
  • Παραγωγή: Robert O’Hara 
  • Σκηνικά: Clint Ramos 
  • Κοστούμια: Dede Ayite 
  • Φωτισμο:ί Alex Jainchill 
  • Προβολές: Yee Eun Nam 
  • Χορογραφία: Rickey Tripp 
  • Μουσική διεύθυνση: Kazem Abdullah

Διανομή:

  • Μάλκολμ: Will Liverman
  • Λουίζ/Μπέττυ: Leah Hawkins 
  • Έλλα: Raehann Bryce-Davis
  • Ελάιτζα/Στρητ: Victor Ryan Robertson
  • Ρέτζιναλντ: Michael Sumuel
  • Συμμετέχουν | Edwin Jhamaal Davis, Jasmine Muhammad, Elliott Paige, Adam Richardson, Tracy Cox, Bryce Christian Thompson, Gregory Warren, Marco Jordão, Ross Benoliel, Tshombe Selby, Tyler Simpson, Daniel Clark Smith, Ross Benoliel, David Morgans, Maddie Parrish. 

Συμπαραγωγή | Metropolitan Opera, Detroit Opera, Lyric Opera of Chicago, Opera Omaha και Seattle Opera. Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 15 €, 25 €. H παράσταση περιέχει απρεπή εκφορά λόγου. Εισιτήρια: 210 72 82 333, www.megaron.gr. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα