Μία απρόσμενη ηχητική σύγκλιση κι ένα αντίδοτο στην… τραπ μουσική

Μία απρόσμενη ηχητική σύγκλιση κι ένα αντίδοτο στην… τραπ μουσική
Yannis Gutmann

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης και ο Πέτρος Κλαμπάνης μιλούν στο NEWS 24/7 με αφορμή μία απρόσμενη ηχητική... σύγκλιση που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.

Ένα πολύχρωμο σύμπαν, που συνενώνει μυημένους και μη, παρασύροντάς μας στη χαρά και τη σαγήνη της μουσικής είναι το μουσικό πείραμα που λέγεται Sonic Convergence και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.

Μια ομάδα κορυφαίων μουσικών της jazz και της κλασικής μουσικής, ο Ελληνοκαναδός συνθέτης Χρήστος Χατζής, μαζί με τους Χρήστο Ραφαηλίδη, Πέτρο Κλαμπάνη και Αντώνη Σουσάμογλου ετοιμάζουν και θα παρουσιάσουν «μουσικές απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα των ημερών μας», με ενθουσιασμό, στοχασμό και χιούμορ.

Tι συνιστά όμως αυτήν αυτήν την Ηχητική Σύγκλιση;

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης αναφέρει στο NEWS 24/7 πως “ο όρος «Ηχητική Σύγκλιση», όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς τουλάχιστον, είναι η δύσκολη πρόταση που ξεκινά με το ερώτημα πώς δύο μονοδιάστατες μουσικές προσεγγίσεις (της τζαζ και της κλασσικής μουσικής) μπορούν να συμπράξουν στη δημιουργία ενός δισδιάστατου «εμβαδού» χωρίς να θυσιάσουν την ιδιαιτερότητά και αυθεντικότητά τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αυτό είναι το σκεπτικό μας, εξ ́ου και ο τίτλος”.

Και ο Πέτρος Κλαμπάνης προσθέτει “μουσικοί από διαφορετικά backgrounds και ηχητικούς κόσμους, κατά κάποιο τρόπο, έρχονται μαζί, “συγκλίνουν”, για να δημιουργήσουν κάτι νέο. Με σεβασμό ο ένας για τον άλλο, και αγάπη για την δημιουργία και το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα παρουσιάσουμε μουσική που έχει είτε γράψει, είτε διασκευάσει ο Ελληνοκαναδός συνθέτης και κατ’εμέ βασικός οραματιστής του project, Χρήστος Χατζής”.

O Χρήστος Ραφαηλίδης Yannis Gutmann

“Η μουσική μας σύμπραξη, εκτός από το τελικό προϊόν που θα παρουσιάσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, δημιούργησε και μια ιδιαίτερη δυναμική μεταξύ μας: μια ενέργεια συνεργασίας, βαθιάς κατανόησης για το είδος που εκπροσωπεί ο καθένας και, εν τέλει, έμπνευσης! Κοινός μας στόχος είναι η μέθεξη: ευελπιστούμε να συμπαρασύρουμε το κοινό μας σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον μικρόκοσμο της Ηχητικής μας Σύγκλισης και είναι αυτός ο ρόλος, του «μουσικού ξεναγού», που μας γοητεύει και μας δονεί” τονίζει ο Χρήστος Ραφαηλίδης.

Η συναυλία αυτή απευθύνεται σε μυημένο κοινό;

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης εξηγεί πως “η συναυλία απευθύνεται στους φίλους της μουσικής και της προόδου. Όπως ένα έργο τέχνης προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με τη γωνία, ή την απόσταση από την οποία το κοιτάζεις, έτσι κι εμείς φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα έχει απήχηση στους λάτρεις της μουσικής, είτε ακούν με τα αυτιά και το μυαλό τους, είτε με την καρδιά τους.

“Η συναυλία απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τη μουσική. Υπάρχουν στοιχεία που είναι εμφανή, όπως το groove, η μελωδικότητα, το ‘δράμα’ αν θέλετε, αλλά και στοιχεία πιο κρυμμένα, που κάποιος με ανοιχτό μυαλό και καρδιά θα μπορέσει να απολαύσει” προσθέτει ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης Yannis Gutmann


Πώς κρίνετε/βλέπετε το ελληνικό μουσικό τοπίο τώρα που στο νεότερο κοινό επικρατούν ακούσματα της τραπ; Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα υγιές αντίβαρο;

Πέτρος Κλαμπάνης: Με επιμονή από τους καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι ποιοτικό και ιδιαίτερο, against all odds, και με την ενθάρρυνση από τους πολιτιστικούς φορείς – κρατικούς και μη. Είναι απογοητευτικό το γεγονός πως κάποια είδη που προάγουν ένα θλιβερό αξιακό σύστημα, έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, αλλά από την άλλη αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Στο παρελθόν υπήρξαν άλλα, αντίστοιχα είδη.

Θα ήθελα κλείνοντας να πω μόνο πως η μουσική είναι για εμάς κάτι ιερό και πολυδιάστατο. Όχι κάτι flat. Η τραπ μεταξύ άλλων, ενθαρρύνει ένα πολύ συγκεκριμένο και ‘στενό’ τρόπο για να ακούει κάποιος μουσική. Είναι κρίμα να εκπαιδεύεται με αυτόν τον τρόπο το ακροατήριο.

Χρήστος Ραφαηλίδης: Η μουσική ως έκφραση συναισθημάτων, είτε των δημιουργών, είτε των ακροατών τη στιγμή της εκτέλεσής του, δημιουργεί ένα περιβάλλον μέθεξης, μια μαγική στιγμή κατά την οποία άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι συνδέονται. Στην περίπτωση της τραπ, ακούγονται στίχοι θεοποίησης του χρήματος, «μαγκιάς» μέσω της οπλοφορίας και πλήρους απαξίωσης της γυναίκας: μοιάζει περισσότερο με κραυγή έκφρασης ενός (νεότερου ηλικιακά) κοινού που διαμαρτύρεται για τον κόσμο που παραλαμβάνει, θέλει να τον «γκρεμίσει». Επομένως μιλάμε για κοινωνικό φαινόμενο, που όμως κινείται στα άκρα.

Το αντίβαρο στην ακρότητα της τραπ δημιουργείται δίνοντας όραμα, έμπνευση, ελπίδα για κάτι καλύτερο. Η μουσική μπορεί να αποτελέσει μια έκφανση θετικής ανακατεύθυνσης, εξημερώνοντας τα ήθη, κάτι σαν το «soundtrack» κάποιου καλύτερου κόσμου!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σύνθεση: Χρήστος Χατζής, Χρήστος Ραφαηλίδης, Αντώνης Σουσάμογλου, Πέτρος Κλαμπάνης/Ερμηνεύουν Χρήστος Ραφαηλίδης βιμπράφωνο, Πέτρος Κλαμπάνης μπάσο, φωνητικά, Αντώνης Σουσάμογλου βιολί, David Bogorad βιολί, Θανάσης Σουργκούνης βιόλα, Βασίλης Σαΐτης τσέλο

Info: Sonic Convergence/ Πειραιώς 260 – Χώρος H/13 Ιουλίου/Ώρα: 21.00/Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα