Μουσική για όλους απ' τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο Μουσικής

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Αλκίνοος Ιωαννίδης YIANNIS MARGETOUSAKIS PHOTOGRAPHY

Δύο συναυλίες καθολικής προσβασιμότητας, με τίτλο «Δίπτυχο», την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου, σε συνεργασία με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών»

Μετά την σπουδαία συναυλία που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο θέατρο της Ρεματιάς, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κωφούς και βαρήκοους να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συναντάται ξανά με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών». Αυτή τη φορά, παρουσιάζει δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας σε δύο συναυλίες καθολικής προσβασιμότητας, με τίτλο «Δίπτυχο», την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στις 20.00)

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται σε κλειστό συναυλιακό χώρο στην Ελλάδα μουσικές παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας και σε άτομα με αναπηρία, οι οποίες θα συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους στα ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από κωφούς και βαρήκοους, καθώς και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. H προσβασιμότητα περιεχομένου των συναυλιών θα γίνει με την επιμέλεια και πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών».

«Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, η οποία δίνει μεγάλο αγώνα για τα αυτονόητα στην Ελλάδα, για την ισότητα δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων - αυτό το πολύ απλό και βασικό αγαθό που το θεωρούμε αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι, με κάλεσε να συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες με το Μέγαρο από το πάρκινγκ μέχρι τη μετακίνηση και την μεταφορά των ανθρώπων με τα αμαξίδια, ώστε να ζήσουμε επιτέλους μία ανθρώπινη στιγμή στον πολιτισμό της χώρας μας και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τόνισε:

ADVERTISING

«Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του Μεγάρου που με αφορμή τις δύο αυτές συναυλίες ξεκινάει μία πορεία, η οποία ελπίζω ότι θα έχει μέλλον και θ' ακολουθήσουν και άλλοι χώροι, κλειστοί και ανοιχτοί, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν όλοι και όλες τις εκδηλώσεις αυτές ως θεατές, αλλά και σιγά-σιγά να μπορέσουμε να δούμε αυτούς τους ανθρώπους και ως δημιουργούς και συμμετέχοντες αυτών των εκδηλώσεων. Υπάρχει ένας πλούτος ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα, όπου λόγω μη προσβασιμότητας πάει χαμένος για εμάς. Ό,τι συμβαίνει εδώ δεν το κάνουμε για τους ανθρώπους με αναπηρία, το κάνουμε για όλους εμάς, όλους τους πολίτες της χώρας».

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, ανάπηρος ακτιβιστής και μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών δήλωσε: «Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με τον Αλκίνοο και είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που νιώθουμε ως μέλη της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών να συμπορευτούμε μαζί του σε αυτή την προσπάθεια. Η πρώτη ήταν στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και αυτή τη φορά το στοίχημα που βάζουμε είναι πολύ πιο μεγάλο. Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο σε αυτές τις δύο συναυλίες, θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια διότι οι ανάπηροι άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 1.800.000, έχουν ισότιμο δικαίωμα στην τέχνη. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και αυτό είναι το βασικό μήνυμα αυτής της προσπάθειας».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων.

«Η μουσική γράφτηκε την άνοιξη του 2011 για την παράσταση του σκηνοθέτη όπερας Paolo Baiocco στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2012 μετέγραψα το έργο στη σημερινή του σύνθεση οργάνων και φωνών, για να παρουσιαστεί στην Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης. Το επεξεργάστηκα ξανά πρόσφατα, μετά από την πρόσκληση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και έτσι παρουσιάζεται σήμερα πιο ολοκληρωμένο, σαν ένα ιδιόμορφο ορατόριο» σημειώνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στις «Βάκχες», τους ρόλους του ηθοποιού, του κρουστού και του τραγουδιστή κρατά ο ίδιος ο τραγουδοποιός, ενώ τα μέρη της Κορυφαίας αποδίδει η σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου. Τα μέρη για σόλο όμποε ερμηνεύουν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Τσελίκας. Μαζί τους, η Γυναικεία Χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ δήμου Κορινθίων (διεύθυνση χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου) και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον μαέστρο Γιώργο Κουντούρη.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο σε τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος θα βρίσκεται επί σκηνής σαν μουσικός και τραγουδιστής.

Το πρόγραμμα της παράστασης θα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ, φυσικά, οι μουσικόφιλοι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές και χειρίστριές τους.

SHARE:

24Media Network