Ντοκουμέντο: Τα Κάλαντα του Άσιμου: Καλήν ημέραν άρχοντες κι ανοίξτε τα στραβά σας

Ντοκουμέντο: Τα Κάλαντα του Άσιμου: Καλήν ημέραν άρχοντες κι ανοίξτε τα στραβά σας

"Έγινε κόλαση η γης, παντού φωτιές να καίνε, και τώρα τα τραγούδια μας μόνο για πόνο λένε". Τα μοναδικά Κάλαντα του Νικόλα Άσιμου είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο (Vid)

Το 1983 ο Νικόλας Άσιμος τραγούδησε τα δικά του ανατρεπτικά Κάλαντα.

Η ιστορία που αφηγείται ο Νικόλας εδώ, είναι αντισυμβατική και “εκτός πλαισίου”, όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος στη ζωή του. Το απόσπασμα που μπορείτε να δείτε παρακάτω είναι από την ταινία του Παύλου Τάσιου, “Τα βαποράκια” ή “Άλλος για τον…Κορυδαλλό!” που προβλήθηκε το 1983 χωρίς να κάνει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής (έκοψε περίπου 20.000 εισιτήρια).

Ο Άσιμος ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και μεταμορφώνοντας τις μελωδίες σε ό,τι εκείνος ήθελε:

“Καλήν ημέραν άρχοντες κι ανοίχ’τε τα στραβά σας

Η ιστορία που θα πω να μπει μες στα μυαλά σας

Όταν την “έπινε” ο θεός την “πίναν” κι αγγέλοι

Την “πίνανε” κι οι άνθρωποι και όλα γάλα μέλι

Ήταν παράδεισος η γης κι ολόγλυκα τραγούδια

Ψέλναν ανθρώποι και πουλιά· μαζί και τ’ αγγελούδια

Μα ένα διαβολόφιδο αμάν κακό στην φύση!…

Τους πρωτοπλάστους γέλασε κι έκλεψε το χασίσι

Τότε ξενέρωσε ο Θεός και χαρμανιάσαν όλοι

Οι ανθρώποι γίνανε κακοί κι οι άγγελοι διαόλοι

Έγινε κόλαση η γης, παντού φωτιές να καίνε

Και τώρα τα τραγούδια μας μόνο για πόνο λένε

Καλήν σας μέρα άρχοντες και βάλ’ τε στο μυαλό σας

Αυτά που σας τραγούδησα θε να βγουν σε καλό σας”

Στην ταινία έπαιζαν οι: Αντιγόνη Αμανίτου , Χρήστος Καλαβρούζος , Δάνης Κατρανίδης , Άλκης Παναγιωτίδης , Κωνσταντίνος Τζούμας , Άννα Μαντζουράνη , Ντίνος Μακρής , Μιχάλης Αγγελιδάκης , Βάσια Παναγοπούλου , Γιώργος Μωρογιάννης , Βασίλης Τσιπίδης , Γιάννης Θωμάς , Σταμάτης Παγασαίος , Δέσποινα Δρεπανιά , Νικόλας Άσιμος (τραγούδι) , Κώστας Καραμήτρος (μουσικός) , Αλέκος Παρασκευόπουλος (μουσικός) , Τόλης Βουλτζάκης (μουσικός) , Band Wagon Show (μπαλέτο).

Η υπόθεση: Ένας έμπορος ναρκωτικών, που φέρει το χαρακτηριστικό όνομα Μπος, διακινεί το εμπόρευμα με τη βοήθεια της φιλενάδας του Μονρόε, του συνεργάτη του Ρεμούλα και της τραβεστί Ούρσουλας. Και οι τρεις είναι καιρό στο κύκλωμα, και οι τρεις θέλουν να ξεφύγουν απ’ αυτό, αλλά ο Μπος είναι άνθρωπος που δεν σηκώνει κουβέντα. Συνεργάζεται με τον Πέτρο, έναν υψηλά ιστάμενο αστυνομικό της δίωξης ναρκωτικών, ο οποίος εποπτεύει τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους. Ο τελευταίος, όταν η πίεση της κοινής γνώμης και των ανωτέρων του γίνεται αβάσταχτη, ζητεί από τον Μπος να του παραδώσει τα βαποράκια, όπερ και γίνεται ενώ ο Μπος παντρεύεται μια νέα μέσο-αστικής τάξης και γίνεται ένας ευυπόληπτος πολίτης.

Ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών το 2011. Τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου το 2009.

Είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες: “Ναι μεν, αλλά…” (1972), “Το βαρύ… πεπόνι” (1977), “Παραγγελιά” (1980), “Το στίγμα” (1982), “Άλλος για τον… Κορυδαλλό! Τα βαποράκια” (1983) και “Νοκ άουτ” (1986).

Το τραγούδι των τίτλων ερμήνευε ο Βλάσης Μπονάτσος.

Το βίντεο με τα Κάλαντα του Άσιμου διασώζει ο χρήστης Kostas Palaiokostas.

Ολόκληρη την ταινία μπορείτε να τη δείτε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα