Ο Ελευθέριος Βενιζέλος “παίρνει” εκ νέου σάρκα κι οστά στην Κρήτη

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος “παίρνει” εκ νέου σάρκα κι οστά στην Κρήτη
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ΠΣΚΗ

Ο Μύρων Μιχαηλίδης και οι τέσσερις πρωταγωνιστές της όπερας Ελευθέριος Βενιζέλος μιλούν στο NEWS 24/7.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, τη νέα παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς. Τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή). Η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και με σκηνικά- κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη.

Δεν επιδιώκουμε ούτε να ξαναγράψουμε την ιστορία ούτε να «αγιογραφήσουμε» ούτε να «διδάξουμε»

Ο Μύρων Μιχαηλίδης ΠΣΚΗ

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, Αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός Διευθυντής ΠΣΚΗ αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 πως “η Όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή και λιμπρέτο του Σωτήρη Τριβιζά, σηματοδοτεί την πρώτη ανάθεση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου σε συνθέτη και φτάνει πλέον στην επιτυχή πραγμάτωσή της. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923-2023). Με αφορμή αυτή την επέτειο, παρουσιάζουμε, καταρχήν στο κοινό της Κρήτης, την πρώτη όπερα που γράφεται για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Σεβόμαστε την ιστορία και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ροή της. Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πολυτιμότερη συμβολή από εκείνη του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν επιδιώκουμε ούτε να ξαναγράψουμε την ιστορία ούτε να «αγιογραφήσουμε» ούτε να «διδάξουμε». Απλά οραματιζόμαστε να προσφέρουμε αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά η μουσική και η όπερα: να «διαβάσει» τις ψυχές των πρωταγωνιστών και του λαού, να αποδώσει τα συναισθήματά τους, να «ντύσει» με ελληνικό χρώμα, ρυθμό, εναλλαγές, δηλαδή με δυνατή μουσική, σημαντικές, δραματικές στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Ο Δημήτρης Μαραμής, γνώριμος και δημοφιλής συνθέτης πλέον στην Κρήτη (και όχι μόνο) συνδυάζει το ελληνικό χρώμα με την σύγχρονη μουσική γλώσα, αυτή που μπορεί να αγγίξει και τις νεώτερες γενιές. Και ξέρει να το κάνει πολύ καλά!

Φωτογραφία από τις πρόβες του Ελευθέριου Βενιζέλου ΠΣΚΗ


Στο πλήρες αυτό σκηνικό ανέβασμα, έχουμε την υπογραφή της σκηνοθεσίας από έναν διεθνούς φήμης σκηνοθέτη όπερας, τον Ελβετό Guy Montavon, ο οποίος σχεδιάζει και τους φωτισμούς, καθώς και τα ευρηματικά σκηνικά και τα πανέμορφα κοστούμια από την Άννα Μαχαιριανάκη. Η συμβολή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, σταθερών πλέον συνεργατών, είναι ανεκτίμητη.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρωτότυπη όπερα που γιορτάζει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου την Πρώτη Παγκόσμια Παρουσίασή της, θα έχει μέλλον”.

Μια τολμηρή οπερατική σύνθεση

Ο Δημήτρης Μαραμής – έξι χρόνια μετά την πανελλήνια επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος, κι ένα χρόνο μετά τη θριαμβευτική περιοδεία της λαϊκής όπερας Καπετάν Μιχάλης στην Κρήτη ολοκληρώνει την κρητική τριλογία του με τη σύγχρονη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος- προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον μεγαλύτερο ηγέτη της νεότερης Ελλάδας που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1930 αναδεικνύοντας τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης , την ελληνοτουρκική φιλία. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή. Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα (1923 – 2023, εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης).

Ο Δημήτρης Μαραμής

Σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Μαραμής είχε αναφέρει τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε για να γράψει την όπερα αυτή: “Υπάρχει λοιπόν, κάτι το γιγάντιο και μη ανθρώπινο σε αυτή τη μορφή αυτού του ηγέτη, ώστε να εμπνεύσει τη δημιουργία μίας ελληνικής όπερας! Με ενέπνευσε πως πίσω από την κομψή, ευρωπαϊκή μορφή ενός νηφάλιου ανθρώπου κρυβόταν ένας δυναμικός επαναστάτης, ένας ατρόμητος πολεμιστής. Με ενέπνευσε η πίστη και το όραμα αυτού του ανθρώπου να χτίζει πράγματα και κόσμους σε μηδενικές συνθήκες.
Σε συνθήκες με αρχικά ανύπαρκτες προυποθέσεις ώστε να επιτρέπουν να γίνει κάτι. Κι όμως το πίστευε, το έλεγε και γινόταν. Με ενέπνευσε η δύναμη, η αντοχή, το πάθος του. Πολεμούσε το ανέφικτο και νικούσε. Ήταν ταυτόχρονα οραματιστής και ρεαλιστής. Οι ιστορικές συνθήκες που έζησε και έδρασε και δημιούργησε είναι τρομακτικές. Το έθνος μας, το κράτος μας, γεννήθηκε από μία σειρά θαυμάτων και τραγωδιών, μέσα σε 100 χρόνια από το 1821 έως το 1922. Σε μία σειρά θαυμάτων που οφείλονταν στον ίδιο τον λαό, στους ήρωες, στον Καποδίστρια, στον Τρικούπη, στο Βενιζέλο, στους πνευματικούς ανθρώπους, στους καλλιτέχνες. Μαζί βέβαια και με όλες τις παθογένειες και τα ελαττώματα που μας δυναστεύουν όλα αυτά τα χρόνια”.

Οι τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί πρωταγωνιστές μιλούν στο NEWS 24/7

Οι Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Ο μπασοβαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης υποδύεται τον Ελευθέριο Βενιζέλο κι αναφέρει χαρακτηριστικά πως “είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση και η δυσκολία να καλείσαι να ενσαρκώσεις αυτή τη μεγάλη και σύνθετη προσωπικότητα. Στο έργο, ο Δημήτρης Μαραμής και ο Σωτήρης Τριβιζάς έχουν αναδείξει και μια πιο ανθρώπινη πλευρά αυτής της προσωπικότητας, παράλληλα με τα πολιτικά γεγονότα, που σφράγισαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Αυτό για μένα έχει πολύ ενδιαφέρον και ήταν ένας σημαντικός οδηγός μελέτης μου για το έργο. Είμαστε επίσης πολύ τυχεροί που στην παγκόσμια πρώτη αυτού του έργου, έχουμε αρωγούς τον εξαίρετο σκηνοθέτη Guy Montavon και στη διεύθυνση τον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, οι οποίοι αναδεικνύουν πλήρως το όραμα της σύνθεσης σκηνικά και μουσικά αντίστοιχα”.

ΠΣΚΗ


Ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος ενσαρκώνει τον Κωνσταντίνο Α’ και τον Κεμάλ Ατατούρκ και προσθέτει “ευχαριστώ το Π.Σ.Κ.Η., τον μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη καθώς και το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, που μου δίνουν την ευκαιρία συμμετοχής σε κάτι τόσο μεγάλο όπως είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Ελευθέριος Βενιζέλος. Αξίζει να πω ότι η μουσική είναι εξαιρετική και συνάμα ιδιαίτερη. Καλούμαι να ερμηνεύσω εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους με τη φωνή του τενόρου δηλαδή τους Βασιλέα Γεώργιο και Κωνσταντίνο καθώς και τους Κεμάλ Ατατούρκ και Ινονού που ήταν αυτοί που προώθησαν, επεξεργάστηκαν κι υπέγραψαν τη συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ιδέα είναι ότι ο Βενιζέλος (μπασοβαρύτονος) έχει πάντα σε αντίθεση κάποιον, τους ρολόι που προανέφερα, σε κάθε κίνηση του, γι’ αυτό κι αποδίδονται από τη φωνή του ίδιου τενόρου. Είναι εξαιρετικής ευφυΐας, εάν σκεφθεί κάνεις την αντίθεση των φωνών. Οι προσωπικότητες που ερμηνεύω είναι πράγματι αντίθετες εν πολλοίς, μα αυτή η πολυπροσωποποίηση με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας”.

Φωτογραφία από τις πρόβες του Ελευθέριου Βενιζέλου ΠΣΚΗ


Η σοπράνο Μαρία Κόκκα υποδύεται τις δύο γυναίκες του Ελευθέριου Βενιζέλου και αναφέρει με τη σειρά της πως “ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής τις έχει “περιγράψει” με πολύ γλαφυρό τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να δει τον Βενιζέλο πέρα από τη γνωστή πολιτική του διάσταση, κάτι που ο σκηνοθέτης Guy Montavon έχει αξιοποιήσει με απόλυτη επιτυχία. Η Έλενα Σκυλίτση είναι μια δυναμική γυναίκα με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που θαύμαζε και υποστήριξε τον Βενιζέλο με ιδιαίτερη ζέση. Η Μαρία Κατελούζου ήταν ο αξεπέραστος νεανικός του έρωτας. Πέθανε μόλις τρία χρόνια μετά τον γάμο τους και ο Βενιζέλος ποτέ δεν ξεπέρασε τον θάνατό της”.

Η μετζοσοπράνο Αγγελική Καθαρίου υποδύεται την Πηνελόπη Δέλτα. Μιλά και η συγκίνησή της είναι μεγάλη. “Αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη χαρά να υποδύομαι μία από τις εμβληματικότερες γυναικείες μορφές των Γραμμάτων που μιλά στις καρδιές όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των παιδιών. Το μαγικό ταξίδι μέσα στη δημιουργία ενός νέου μουσικού έργου είναι για τον λυρικό τραγουδιστή, όπως και για όλους τους συντελεστές της παράστασης μια μεγάλη πρόκληση και ένα αληθινό δώρο για το οποίο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Μαραμή και στον Μύρωνα Μιχαηλίδη!

Η ηρωΐδα, μέσα και από τη θαυμάσια σκηνοθεσία του Guy Montavon, κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον κόσμο του υποσυνείδητου, περνά μέσα από τους τοίχους του χώρου και του χρόνου, είναι το πραγματικό ιστορικό πρόσωπο που μιλά, ο παρατηρητής που καταγράφει σιωπηλά όλα όσο διαδραματίζονται, ο αφηγητής που παίρνει τον θεατή από το χέρι και τον οδηγεί στη δίνη των γεγονότων…

Θα μπορούσα να σας μιλώ για ώρες με ενθουσιασμό για την όπερα «Ελεύθεριος Βενιζέλος», σας προσκαλώ όμως να βιώσετε μαζί μας τη συγκίνηση της παγκόσμιας πρεμιέρας του έργου στον τόπο που πραγματικά ανήκει: εδώ, στην όμορφη Κρήτη!”

Συντελεστές:

  • Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής
  • Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
  • Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς
  • Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
  • Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
  • Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
  • Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης
  • Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

Info

  • Ελευθέριος Βενιζέλος | Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή σε παγκόσμια πρώτη, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
  • Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 20:00 στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα