Rammstein – Deutschland: Οι Γερμανοί και ο “ναζισμός” στο νέο τους βίντεο

Rammstein – Deutschland: Οι Γερμανοί και ο “ναζισμός” στο νέο τους βίντεο

Το βίντεο για το "Deutschland" των Rammstein μόλις κυκλοφόρησε και έχει καταφέρει να διχάσει το διαδίκτυο. Δείτε γιατί και κρίνετε μόνοι σας. Μπόνους, οι στίχοι του κομματιού στα αγγλικά.

Πολλά είχαν γραφτεί για το νέο βίντεο των Rammstein από το οποίο είχαμε δει ένα “αμφιλεγόμενο” teaser.

Πλέον κυκλοφόρησε στην χορταστική, εννιάλεπτη έκδοσή του και βλέποντάς το, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.  Αυτός είναι άλλωστε ο διαχρονικός στόχος των Rammstein, μέσα από την πρόκληση και την καταγραφή των πιο “σκοτεινών” πλευρών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο νέο τους βίντεο λοιπόν, οι Γερμανοί στο δικό τους γνωστό στυλ και ύφος, στηλιτεύουν τον ιμπεριαλισμό, την “ανωτερότητα” της ελίτ και τον φασισμό, σε μια δυστοπική παραβολή που μας γυρίζει και στις εποχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περιλαμβάνεται φυσικά η επίμαχη σκηνή που παραπέμπει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με τα μέλη της μπάντας να ετοιμάζονται για εκτέλεση δια απαγχονισμού φορώντας στολές με το αστέρι του Δαβίδ. Μια σκηνή για την οποία και δέχθηκαν και τη σκληρή κριτική από εκατοντάδες χρήστες των social media και εντάσσεται στο ευρύτερο debate για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε το δράμα του Ολοκαυτώματος να χρησιμοποιείται στην pop κουλτούρα, ειδικά για λόγους promotion, μιας και ήταν το απόσπασμα του αρχικού teaser.

Στο τέλος των πλάνων του Ολοκαυτώματος, το φασιστικό καθεστώς, δείχνει να καταρρέει από μια επανάσταση που ξεκινά μέσα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το σύνολο του βίντεο θα λέγαμε πως καταγράφει τις “μαύρες” ιστορικές στιγμές της Γερμανίας, για τις οποίες δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου περήφανη στο πέρασμα των δεκαετιών. Καταγράφεται η Σταυροφορία, ο μεσοπόλεμος με την άνοδο του φασισμού μέχρι και την κυριαρχία του στη χώρα, η καταστροφή του Χίντενμπουργκ, το τείχος του Βερολίνου, η καταστολή εναντίον των φοιτητών τη δεκαετία του ’60, και φυσικά το Ολοκαύτωμα.

Η ίδια η Γερμανία, ενσαρκώνεται εδώ από μια μαύρη γυναίκα (τη Ruby Commey), η οποία ανά τους αιώνες πληγώνει τους πολίτες της και πληγώνεται από αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο μπορεί να εκλαμβάνεται από πολλούς ως αμφιλεγόμενο, ωστόσο πρόθεση της μπάντας φαίνεται πως ήταν να σκιαγραφηθεί η σχέση αγάπης/μίσους ενός Γερμανού ως προς την πατρίδα του και την πρόσφατη ιστορία της.

Και σίγουρα, οι Rammstein ήθελαν να ιντριγκάρουν, κατά την προσφιλή και διαχρονική τους συνήθεια.

Φυσικά, να θυμίσουμε πως οι ίδιοι οι Rammstein έχουν μιλήσει πολλάκις κατά του ναζισμού και έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται. Μάλιστα, έχουν αναφέρει πως το κομμάτι Links 2-3-4 έχει γραφτεί για να αναδείξει την πολιτική τους τοποθέτηση “στην αριστερά” (“My heart beats on the left, two, three, four”), και έχουν λάβει αποστάσεις από μισαλλόδοξες ιδεολογίες, παρότι έχουν βρει κοινό στους κόλπους της ακροδεξιάς ανά τον πλανήτη.

Περισσότερα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι στίχοι στα αγγλικά:

Ενώ η μουσική του κομματιού είναι “επική”, οι στίχοι του δεν είναι τελικά και τόσο “πατριωτικοί”.

Για το συγκρότημα, η χώρα τους μοιάζει να φέρει ακόμη το συλλογικό τραύμα του ναζισμού, το οποίο δείχνει ακόμη και σήμερα να μην έχει καταφέρει να ξεπεράσει.

Η αρχή αντανακλά τη διαίρεση της Γερμανίας σε δύο κράτη:

You have cried a lot

In the mind apart

In the heart united

We have been together for a very long time

Your breath is cold

The heart in flames

You

I

Us

You

Στη συνέχεια, οι στίχοι απευθύνονται στην ίδια τη Γερμανία:

Germany

My heart in flames

Want to love you want to damn you

Germany

Your breath is cold

So young

And yet so old

Germany

Το δεύτερο μέρος του κομματιού στηλιτεύει το φασιστικό παρελθόν της χώρας:

I

I never want to leave you

One want to love you

And want to hate you

Overbearing

Superior

To take over

To surrender

Surprising

To attack

Germany, Germany over everyone

Σε αυτό το σημείο, ο κιθαρίστας Richard Kruspe ντυμένος ως “ναζί” δέχεται έναν πυροβολισμό στο πρόσωπο από τον Till Lindemann που φορά φόρμα κρατούμενου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Και ακολουθούν οι στίχοι:

Superior

Needless

Superman

Sick of

The higher you climb, the farther you fall

Germany, Germany over everyone

Για να δείτε το βίντεο πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας εδώ. Ο νέος δίσκος των Rammstein, έβδομος κατά σειρά, κυκλοφορεί στις 17 Μαΐου, δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα