Συγκλόνισε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης: “Έρχομαι από τη λάσπη, έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν όσους μας ρημάζουν”

Συγκλόνισε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης: “Έρχομαι από τη λάσπη, έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν όσους μας ρημάζουν”
Αλκίνοος Ιωαννίδης PAPADAKIS PRESS

Στη συναυλία του το βράδυ της Δευτέρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εξέφρασε τον πόνο της κοινωνίας για την τεράστια καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel και άσκησε κριτική στο απόν κράτος.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν ένας καλλιτέχνης που, εκτός από το σπουδαίο μουσικό έργο του, το οποίο ούτως ή άλλως φέρει πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, έπαιρνε θέση στα πράγματα και έβγαινε μπροστά καταθέτοντας την άποψή του, σε περιόδους δύσκολες για την χώρα.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, ο οποίος πρόσφατα μίλησε στο Magazine και την Γεωργία Οικονόμου, με τον δικό του τρόπο, απλά και ειλικρινά, εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συναισθήματα της κοινωνίας, η οποία παραμένει σοκαρισμένη από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπου χωριά ολόκληρα είναι βυθισμένα στα λασπόνερα.

Στη συναυλία που πραγματοποίησε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το βράδυ της Δευτέρας (11/09), κατάφερε μέσα σε μόλις 2 λεπτά, να αποτυπώσει με τα λόγια του τον πόνο, την ματαίωση, την αγωνία και την θλίψη του κόσμου, σχολιάζοντας, παράλληλα, την ηχηρή απουσία του κράτους (και) σε αυτή την τραγωδία. Άσκησε, μάλιστα, κριτική και στη στάση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, που έκανε “περιοδεία” πάνω σε μπουλντόζα.

Η φράση “Έρχομαι από την λάσπη” και το βίντεο με τα λόγια του, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Τα λόγια του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη συναυλία

Έρχομαι από την καταιγίδα. Έρχομαι από την λάσπη. Από τον ρημαγμένο παράδεισο, από το Πήλιο, από τα αποκομμένα χωριά, από τα πεσμένα γιοφύρια, από τα κατεστραμμένα σπίτια, τα γκρεμισμένα. Έρχομαι από τη λάσπη. Από τους πνιγμένους ανθρώπους, τα πνιγμένα ζώα, τα πεσμένα δέντρα. Από τις κομμένες εθνικές οδούς. Από την κομμένη, την καμένη, την πνιγμένη χώρα μας.

Έρχομαι από τον Βόλο, που ο δήμαρχος της πόλης, πριν από τρεις μέρες -ο ανεκδιήγητος δήμαρχος- ανεβασμένος σε μια μπουλντόζα, φώναζε στην ερημιά -εκεί που δεν υπήρχε άνθρωπος- “ήρθε το φαΐ και το νερό! Ελάτε να πάρετε!”. Για την κάμερα, κάνοντας προεκλογικό σποτ μπας και τον ξαναψηφίσει κανείς. Έρχομαι από την χώρα που θα τον ξαναψησίσουν, όμως. Έρχομαι από τη χώρα που ξαναψηφίζουν, δεκαετίες τώρα, όσους μας ρημάζουν.

Από τη χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόνοια, χωρίς έγνοια, χωρίς φροντίδα, χωρίς ευθύνη. Έρχομαι από τη λάσπη. Και σας ευχαριστώ, που μετά από τις έντονες μέρες και νύχτες, είστε εδώ για να στήσουμε μαζί μια ηλεκτρική γιορτή πάνω στην καταστροφή, και εκτός τόπου και χρόνου. Καλώς βρεθήκαμε, καλή μοιρασιά αδέρφια”.

Ολόκληρο του βίντεο του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Τι είχε πει στη συνέντευξή του στο Magazine

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Magazine του NEWS24/7, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε αναφερθεί στις απανωτές τραγωδίες στη χώρα μας, αλλά και για την πολιτική.

Δύσκολη και η φετινή χρονιά.. Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο, πυρκαγιές κλπ κλπ. Πώς βιώνουμε τις τραγωδίες μας σαν λαός; Κάποτε τις τραγουδούσαμε…
Και τώρα αυτό κάνουμε. Δεν βάζουμε σε λόγια τα γεγονότα, όμως η κάθε νότα, η κάθε λέξη που τραγουδάμε μαζί με το κοινό, καθρεφτίζει αυτό που ζούμε, αυτό που είμαστε και αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Δεν χρειάζεται πάντοτε να κυριολεκτούμε.

Σήμερα που κάνουμε αυτή την συνέντευξη, ενώ καίγεται η μισή χώρα και μετράμε απανθρακωμένα ανθρώπινα σώματα, πρέπει να βγω και να τραγουδήσω. Όχι από υποχρέωση, αλλά σαν χρέος απέναντι στο δρόμο που διάλεξα. Τα τραγούδια που θα πω λοιπόν απόψε μπορεί να μην αναφέρονται ευθέως στη φωτιά, στο πένθος για τη φύση και για τον άνθρωπο ή στην αδιαφορία των κρατούντων. Θέλοντας και μη όμως, θα μυρίζουν πυρκαγιά.

Ο κόσμος μοιάζει να μην τιμωρεί κανέναν τελικά. Το είδαμε και πρόσφατα στις εκλογές… Πού οφείλεται αυτό πιστεύεις; Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη ή τόσο εύκολα ξεχνάμε;
Πολιτική ευθύνη έχουμε μόνο οι πολίτες. Δεν δικαιούμαστε να την απαιτούμε πια από τους πολιτικούς, την έχουν αποποιηθεί με τη συγκατάθεση και την επιβράβευσή μας εδώ και χρόνια. Οφείλουμε να την αποκτήσουμε τουλάχιστον εμείς. Δυστυχώς, ούτε αυτό δείχνει να συμβαίνει.

Με τον Πολιτισμό απαξιωμένο, την Παιδεία διαλυμένη, την Υγεία κατεστραμμένη, το βιοτικό επίπεδο καταβαραθρωμένο, θρηνώντας νεκρούς και πενθώντας την αξιοπρεπή ζωή που ευχόμασταν για τα παιδιά μας, το μόνο που κάνουμε είναι να χειροκροτάμε όσους μας έφεραν εδώ. Έχουμε καταρρεύσει σαν πρόσωπα και σαν πολιτεία. Θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας για να ξαναστηθεί η κοινωνία στα πόδια της. Θα τον δίνουμε καθημερινά, όσο απογοητευτικά κι αν είναι τα προγνωστικά. «Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα», που έλεγε και ο γείτονάς μου Βασίλης Μάγγος.

Εσύ αισθάνεσαι ελεύθερος να εκφραστείς; Ειδικά τώρα με όλη αυτή τη συντηρητικοποίηση της Βουλής…
Δεν μου είναι ποτέ εύκολο το να εκφράζομαι δημόσια. Είναι στιγμές όμως που το να σιωπώ μού φαίνεται ακόμη δυσκολότερο. Πληρώνουμε όλοι το τίμημα της άποψης και της στάσης μας με χίλιους τρόπους, μπορούμε όμως ακόμα να μιλάμε ή να γράφουμε χωρίς να μας σκοτώνουν, να μας κλείνουν στη φυλακή ή να μας εξορίζουν. Έχοντας φίλους που ζουν σε χώρες πολύ πιο καταπιεστικές, αλλά και από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν μας εδώ, ξέρω ότι αυτή η ελευθερία δεν είναι κάτι το αυτονόητο που απαραίτητα θα συνεχίζεται για πάντα. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε πάση θυσία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα