“Τα τραγούδια της Σωτηρίας”: Η Μπέλλου δεν φοβόταν τα σκοτάδια της, έζησε μια ζωή στο κόκκινο

“Τα τραγούδια της Σωτηρίας”: Η Μπέλλου δεν φοβόταν τα σκοτάδια της, έζησε μια ζωή στο κόκκινο
Χριστίνα Μαξούρη Marili Zarkou

Με τη χαρακτηριστική δωρική φωνή της, η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με το ταλέντο και το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα η ανεπανάληπτη Σωτηρία Μπέλλου.

Ο κόσμος της “Αρχόντισσας του ρεμπέτικου” ξαναζωντανεύει στην παράσταση “Τα τραγούδια της Σωτηρίας”, με κεντρική ερμηνεύτρια τη Χριστίνα Μαξούρη, και ανεβαίνει σε έναν ιδιαίτερο χώρο!

Αυτή τη φορά, η ηθοποιός και ερμηνεύτρια μαζί με τέσσερις εξαιρετικούς λαϊκούς μουσικούς, στήνουν το πάλκο τους στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός) και μας προσκαλούν σε ένα ακόμα ταξίδι στη ζωή και τα τραγούδια της Μπέλλου, ένα ταξίδι που ξεπερνά τα όρια της σκηνής.

Με τη χαρακτηριστική δωρική φωνή της η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με το ταλέντο και το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα η Μπέλλου και ανάμεσα σε αυτά μας αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της αξεπέραστης ερμηνεύτριας.

Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου, μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας, αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν. Δεν πρόκειται για μια “στεγνή” βιογραφία, αλλά για μια παράσταση-γιορτή, στην οποία όλοι θε να ‘ρθούμε πιο κοντά.

Η Χριστίνα Μαξούρη Marili Zarkou

Τη βασική ιδέα της παράστασης και την καλλιτεχνική επιμέλεια (μαζί με τη Χριστίνα Μαξούρη) έχει ο Δημήτρης Χαλιώτης, ο οποίος μιλώντας στο NEWS 24/7 αποκάλυψε όσα τον εντυπωσίασαν στην προσωπικότητα της Σωτηρίας Μπέλλου, κατά την έρευνα που έκανε για “Τα τραγούδια της Σωτηρίας”.

Ο τρόπος που εξέφραζε κάθε φορά την αλήθεια της. Η Μπέλλου δεν φοβόταν να εκτεθεί, να “γκρεμιστεί” στα μάτια των άλλων, να βουλιάξει στα σκοτάδια της, να διεκδικήσει τα θέλω της, να γίνει έρμαιο των παθών της. Έζησε τη ζωή της στο κόκκινο. Δύσκολο να την αποκρυπτογραφήσεις σαν άνθρωπο. Θα μείνεις στα προφανή. Το τι συνέβαινε μέσα στην ψυχή της νομίζω δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όταν όμως τραγουδούσε – ο τρόπος που πατούσε τις λέξεις, που έκανε το βίωμα τραγούδι – ήταν σαν να σου άνοιγε μια πόρτα να κοιτάξεις για λίγο εντός της, να τη νιώσεις. Γι’ αυτό και θέλαμε να κάνουμε μια μουσική παράσταση με κορμό τα τραγούδια της και όχι ακόμα μια εξιστόρηση της ζωής της. Νομίζω είναι ο καλύτερος τρόπος για να την καταλάβουμε.

Τα τραγούδια της Σωτηρίας με τη Χριστίνα Μαξούρη Marili Zarkou

Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που στοιχειοθετούν τον “κόσμο” της Μπέλλου αλλά και τι θα ήθελε να εισπράξει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση, μάς απάντησε: “Θεωρώ ότι θα την αδικούσαμε τη Μπέλλου αν προσπαθούσαμε να την ερμηνεύσουμε. Αυτή η μουσική – το τονίζω – παράσταση φτιάχτηκε πραγματικά με πολλή αγάπη από εμάς για εκείνη, για όσα αντιπροσώπευε και κυρίως για όσα μας πρόσφερε μέσα από τα τραγούδια της. Για εμάς η Σωτηρία είναι αναφορά και έμπνευση. Είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ένα δικό μας κομμάτι. Πιστεύω ότι τον κόσμο της τον κουβαλάμε μέσα μας. Το μόνο που εύχομαι είναι φεύγοντας οι θεατές από την παράσταση η καρδιά τους να είναι λίγο πιο ζεστή. Νομίζω ότι τα τραγούδια της Σωτηρίας και οι ιστορίες από τη ζωή της, που θα μοιραστεί η Χριστίνα με όλους, θα βοηθήσουν πολύ σε αυτό.”

Η Χριστίνα Μαξούρη, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της νεότερης γενιάς, δίνει νέα πνοή στα τραγούδια της Σωτηρίας στο σήμερα. Συχνά έχει αναφερθεί πως η φωνή της, το μέταλλό της, αλλά και ο τρόπος που “πατάει” τις λέξεις έχουν κάτι από τη Μπέλλου. Παρ’ όλα αυτά, ερμηνεύει τα τραγούδια με τον δικό της τρόπο, καθώς όπως λέει η ίδια, “σε αυτά τα τραγούδια ξαναβρίσκει η ψυχή μου το κέντρο της”.

Τι λέει στο NEWS 24/7 για το ανεπανάληπτο φαινόμενο που λέγεται “Μπέλλου”; “Αδιαμφισβήτητα τον ‘κόσμο’ της, στοιχειοθετούν η χροιά της φωνής της και ο κυριολεκτικά μοναδικός τρόπος που τραγουδούσε. Και ο φαινομενικά άκαμπτος χαρακτήρας της που όμως, όποιος σκύψει λίγο πάνω από την ζωή της, καταλαβαίνει πως ήταν και ένας προσηνής, ευάλωτος και ευαίσθητος άνθρωπος. Σχετικά με την φωνή της, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί κάποιος να μεταφέρει ούτε στο ελάχιστο κάτι από αυτήν, καθώς παραμένει ένα ανεπανάληπτο φαινόμενο. Αυτό όμως που μπορεί να μεταφέρει κάποιος, είναι τα ολοκάθαρα τραγούδια της στο σήμερα και κομμάτια από τον πολυκύμαντο βίο της, με την επιθυμία να εισπράξει κανείς, αφενός την ομορφιά των τραγουδιών και αφετέρου τη δύναμη και το πείσμα μιας βασανισμένης και διωγμένης γυναίκας και μιας σπάνιας τραγουδίστριας.

Τα τραγούδια της Σωτηρίας με τη Χριστίνα Μαξούρη Marili Zarkou

Αναφορικά με το αν και με ποιο τρόπο την επηρέασε, σε προσωπικό επίπεδο, η εμβύθιση στον χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας, ερμηνεύοντας τα τραγούδια και την προσωπική της διαδρομή, η Χριστίνα Μαξούρη μας είπε; “ Υπάρχει ένα αίτημα μέσα στα τραγούδια και στον τρόπο με τον οποίο η ίδια τα σφράγισε, να τραγουδηθούν με αλήθεια, καθαρότητα και ευθύτητα. Σαν να μη χωρούν ‘προσωπική ερμηνεία’. Σαν να πρέπει απλώς να τα πεις.

Η προσωπική της διαδρομή, για την ακρίβεια ένα μικρό μέρος της, δεν ερμηνεύεται, απλώς λέγεται. Δηλαδή δεν υπάρχει πρώτο πρόσωπο, ούτε κάποια απόπειρα ‘ενσάρκωσης’ της Μπέλλου. Όλη αυτή η διαδικασία έχει γεννήσει μία συνθήκη αφαίρεσης, απλότητας, πίστης, υπεράσπισης και ενίοτε ανείδωτης συγκίνησης, μέσα στην οποία καλούμαι να αφιερωθώ να τραγουδήσω και να μιλήσω, σαν να το έκανα για έναν πολύ δικό μου άνθρωπο που αγαπώ, κατανοώ, θαυμάζω, και κυρίως Ευχαριστώ.”

Kiki_Papadopoulou

Αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε η Μπέλλου και χαράχτηκαν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, όπως η “Περιπλανώμενη ζωή”, “Δε λες κουβέντα”, “Σαν απόκληρος γυρίζω”, “Μην κλαις”, “Είπα να σβήσω τα παλιά”, “Αντιλαλούνε τα βουνά”, “Μη μου ξαναφύγεις πια”, “Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια”, και πολλά ακόμα, ζωντανεύουν ξανά στην παράσταση, με λιτό αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Ένα ξύλινο πάλκο, μία γυναικεία φωνή και τέσσερις μουσικοί: ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι, φωνή), ο Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), ο Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα, φωνή) και ο Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν).

Ο μουσικός Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι – φωνή) μας εξηγεί ότι ουσιαστικά η Μπέλλου, όπως και πολλές άλλες τραγουδίστριες, τραγουδιστές και σύνθετες, είναι ένα κομμάτι από το παζλ που λέγεται ρεμπέτικη παράδοση. “Κατά μία έννοια το ρεμπέτικο αντικατοπτρίζει την ζωή, τα πάθη και τις κακουχίες των τότε ανθρώπων μέσα στα τραγούδια αυτά που ακούμε σήμερα. Για αυτό και είναι τόσο διαχρονικό και έχει γίνει πιο παράδοση μας: γιατί μιλάει για τα θέλω, τις επιθυμίες και την ζωή του καθημερινού (τότε και τώρα) ανθρώπου”.

Δεν είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να “αγκαλιάσουν» οι νέοι σήμερα τη ρεμπέτικη παράδοση; “Υπάρχουν πολλοί νέοι την σημερινοί εποχή που όχι μόνο ακούνε ρεμπέτικο, αλλά το γνωρίζουν παίζοντας και μελετώντας έμπρακτα αυτή την μουσική. Σε μια καθημερινότητα που βομβαρδίζεται από «καινούρια» μουσική και πληθώρα συγκροτημάτων, πιστεύω ότι το ρεμπέτικο στην κούρσα αυτή, είναι τουλάχιστον πάνω στο βάθρο των μεταλλίων.” μας είπε ο Θοδωρής Ξηντάρης.

Συντελεστές

  • Ιδέα: Δημήτρης Χαλιώτης
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης, Χριστίνα Μαξούρη
  • Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
  • Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
  • Σκηνογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Μελανός
  • Ενδυματολογική επιμέλεια: Βάνα Γιαννούλα
  • Χτένισμα: Θωμάς Γαλαζούλας
  • Επιμέλεια μακιγιάζ: Άννα Μπαλτζή
  • Φωτογραφίες/ teaser: Μαρίλη Ζάρκου
  • Οργάνωση παραγωγής: ΠΛΥΦΑ

Info

Από 6 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 21:00,

ΠΛΥΦΑ – Κορυτσάς 39, Βοτανικός, Τηλέφωνο: 6938690612, Διάρκεια: 90 λεπτά

Είσοδος: 15 ευρώ, Προπώληση: ticketservices.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα