Thievery Corporation: Όταν έπαιξαν αρχαία ελληνική λύρα στη Θεσσαλονίκη

Thievery Corporation: Όταν έπαιξαν αρχαία ελληνική λύρα στη Θεσσαλονίκη
Οι Thievery Corporation στον πολυχώρο SEIKILO Luthieros Music Instruments - Νικόλαος Κουμαρτζής

Ο Rob Garza και ο Rob Myers δοκίμασαν τις αρχαίες λύρες των Luthieros Music Instruments λίγες ώρες πριν τα σαρωτικά τους live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ήταν 2014 όταν το “Lyre 2.0 Project” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακουστικής, από την Οργανοποιία Luthieros – Αναστάσιος της οικογένειας Κουμαρτζή.

Η οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη εξειδικεύεται στην χειροποίητη κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων όπως η αρχαία λύρα του Ερμή, καθώς και παραδοσιακών όπως το μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς, ενώ το NEWS 24/7 ήταν από τα πρώτα site που παρουσίασαν την ιδιαίτερη δουλειά τους.

Η οικογένεια Κουμαρτζή έχει στήσει και τον πολυχώρο πολιτισμού, μουσικής και έκφρασης “SEIKILO”, που λειτουργεί και ως Μουσείο Αρχαίας Μουσικής, με το όνομα να έλκεται από τον Επιτάφιο του Σείκιλου, την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία του ανθρώπινου είδους που διασώζεται σήμερα.

Μέσα από την έρευνά τους και την επιμελημένη τους εργασία, κατάφεραν να καταλήξουν σε δύο ολοκληρωμένα μοντέλα αρχαιοελληνικής λύρας: Η χέλυς και η βάρβιτος. Και τα δύο όργανα κατασκευάστηκαν από υλικά διαθέσιμα κατά την αρχαιότητα, όπως κέλυφος χελωνών για τον αντηχείο, κόκκαλο για το πλήκτρον, δέρμα για την ηχητική πλάκα, μέταλλο για τον χορδοκράτη, έντερα ζώων για τις χορδές, ξύλο για τους βραχίονες.

Το ηχητικό αποτέλεσμα των οργάνων μετρήθηκε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και εν συνεχεία αναπτύχθηκαν διαφορετικοί τύποι αρχείων λυρών, για αρχάριους, μέσους και προχωρημένους λυριστές. Παράλληλα, προσφέρουν και online μαθήματα αρχαίας λύρας.

Η αρχαία λύρα “ταξίδεψε” μέχρι το BBC και την παραγωγή του 2018, Akala’s Odyssey, και πλέον έφτασε στα χέρια και των σπουδαίων Thievery Corporation, τους οποίους είχαμε για ακόμη μια φορά τη τύχη να απολαύσουμε στο Release Athens αλλά και στη Θεσσαλονίκη στο Fix Factory Of Sound Open Air.

Μιλάμε φυσικά για ένα συγκρότημα που υπάρχει από το 1995 και μέσα σε αυτές τις δεκαετίες έχει πειραματιστεί με -σχεδόν- όλα τα μουσικά όργανα και τα είδη μουσικής. Ακομπλεξάριστοι, ανέναχτοι σε ταμπέλες και κλισέ, πειραματικοί και διαρκώς εξελισσόμενοι, με “δυνατό τους χαρτί”, τα live acts.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης ο συνυδριτής της μπάντας Rob Garza και ο κιθαρίστας και παίκτης σιτάρ των Thievery, Rob Myers, βρέθηκαν στον πολυχώρο SEIKILO και αφού έπαιξαν τις αρχαίες λύρες μελετώντας τις τεχνοτροπίες τους, γνώρισαν από κοντά τα όργανα της Luthieros Music Instruments – Οργανοποιία “Αναστάσιος”.

Οι Thievery Corporation στον πολυχώρο SEIKILO Luthieros Music Instruments - Νικόλαος Κουμαρτζής

Όπως δήλωσαν οι άνθρωποι του SEIKILO στο NEWS 24/7, ο Rob Garza και ο Rob Myers, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αρχαίας Μουσικής κατόπιν πρόσκλησης που έλαβαν από τον Θεόδωρο Κουμαρτζή, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική λύρα, την αρχαία κιθάρα, τη φόρμιγγα και την αρχαία πανδούρα. Πέραν από τις απορίες τους, ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν ότι το μουσείο είναι διαδραστικό και ότι μπορούν να “κατεβάσουν” τα εκθέματα και να πειραματιστούν/παίξουν μαζί τους.

Οι Thievery Corporation στον πολυχώρο SEIKILO Luthieros Music Instruments - Νικόλαος Κουμαρτζής

Παρά το περιορισμένο τους χρόνο, επέλεξαν να αφιερώσουν τις λίγες ώρες που είχαν μεταξύ sound check και συναυλίας στο να ανακαλύψουν τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα που τα τελευταία χρόνια κάνουν δυναμικό come back στην παγκόσμια μουσική σκηνή, με την οικογένεια Κουμαρτζή φυσικά και την οργανοποιΐα LUTHIEROS, στη βόρεια Ελλάδα, να ηγούνται της δράσης.

Οι Thievery Corporation στον πολυχώρο SEIKILO Luthieros Music Instruments - Νικόλαος Κουμαρτζής

Εκφράστηκαν δε, με πολύ ενθουσιασμό για τη νέα μουσική σκηνή που αναδύεται μέσα από την αναβίωση των αρχαίων μουσικών οργάνων.

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα ο πρώτος δίσκος του μουσικού σχήματος Pausis με επίκεντρο την αρχαία λύρα και άλλα αρχαία και σύγχρονα μουσικά όργανα (Αρμένικο Duduk, σιτάρ, βιολί) με διεθνείς συμμετοχές όπως αυτή της mezzo-soprano Γαλλο-Ιρανής Ariana Vafadari, της Yael Schonzeit και της Ελένης Ελιόνας Σινιάρη σε παραγωγή του Κύπριου, Ευαγόρα Μπεκιάρη.

Ως τότε, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τον ήχο της αρχαίας λύρας συνοδεία φωνής, στη σύνθεση των Danit Quatro Vientos που μόλις έκανε πρεμιέρα στο κανάλι του Seikilo.

Λέτε σε κάποιο από τα επόμενα live των Thievery Corporation να δούμε τον Rob Myers να παίζει και αρχαιοελληνική λύρα εκτός από sitar;

Ποτέ δε ξέρεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα