Βασίλης Παπακωνσταντίνου: 10 τραγούδια του και οι λόγοι που τα αγαπάμε

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: 10 τραγούδια του και οι λόγοι που τα αγαπάμε
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επί σκηνής Eurokinissi

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον Σταυρό του Νότου, επιλέγουμε και αναλύουμε 10 αγαπημένα τραγούδια του.

Με καριέρα που μετρά περίπου 50 χρόνια, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποτελεί, αναμφίβολα, έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής και έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της εγχώριας ροκ σκηνής. Τα τραγούδια του μεγαλώνουν γενιές και γενιές, ενώ παραμένουν διαχρονικά στο πέρασμα των χρόνων, είτε πρόκειται για τα κοινωνικοπολιτικά κομμάτια του είτε για τις ερωτικές του μπαλάντες.

Οι συνεργασίες του είναι αναρίθμητες, αφού έχει συνυπάρξει ερμηνευτικά, στιχουργικά και μουσικά με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, παλαιότερους και νεότερους. Στην πορεία του έχει ηχογραφήσει δεκάδες δίσκους, ενώ έχει ερμηνεύσει με την πολύ χαρακτηριστική φωνή του εκατοντάδες τραγούδια, αφήνοντας το στίγμα του, διαμορφώνοντας το μουσικό τοπίο της χώρας μας και εμπνέοντας πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες.

Ένας “αιώνιος έφηβος” που δεν θα κουραστούμε ποτέ να ακούμε.

Με αφορμή την επερχόμενη online συναυλία του ζωντανά από τον Σταυρό του Νότου την Κυριακή (21/02), διαλέγουμε 10 αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

“Χαιρετίσματα”

Η απόλυτη αντίσταση απέναντι σε κάθε είδους εξουσία, με απλά λόγια και χωρίς φανφάρες. Οι στίχοι ανήκουν στην Αφροδίτη Μάνου και η μουσική στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το απογειώνει σε κάθε συναυλία, με πλήθος κόσμου να χειροκροτεί εκστασιασμένο στον ρυθμό. Είναι, ομολογουμένως, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του. Μας ξεσηκώνει και μας δίνει ξανά κίνητρο για τον αγώνα μας ενάντια στην υποταγή.

“Πριν το τέλος”

Γραμμένο σε στίχους της μοναδικής Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Battisti Lucio, το “Πριν το τέλος” περιγράφει με φοβερή εικονοπλαστική δύναμη τον χωρισμό δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ. Το ξεκίνημά τους, η διαδρομή τους, οι στιγμές τους και η βαθιά σιωπή που έρχεται να “σκεπάσει” όσα προηγήθηκαν και να “σφραγίσει” το αναπόφευκτο τέλος. Μπορεί να πει, όσα δεν έχουμε τη δύναμη να ξεστομίσουμε την ύστατη στιγμή.

“Μη φοβάσαι”

Πρόκειται για ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αν και δεν είναι από τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε τις ερωτικές του μπαλάντες. Κι όμως, το “Μη φοβάσαι”, σε στίχους και μουσική Γιώργου Ανδρέου, κρύβει όλη την τρυφερότητα του ερωτευμένου, την ανασφάλειά του απέναντι στο έτερον ήμισυ, τον φόβο του για απώλεια και την άνευ όρων παράδοσή του στο ταξίδι – όποιο κι αν είναι αυτό.

“Σφεντόνα”

Το αυτοβιογραφικό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τον στίχο “σαράντα χρόνια έφηβος κοντά μισό αιώνα” να αλλάζει αναλόγως με την πάροδο των χρόνων, διαθέτει μία μοναδική δύναμη, αφενός, να φέρνει κοντά τους ακροατές του και να τους κάνει να αισθάνονται ότι είναι “θαμώνες” με κοινές αξίες και βιώματα και, αφετέρου, να νιώθουν ότι γνωρίζουν σαν πολύ καλά τον τραγουδιστή, σαν να είναι φίλος τους. Παράλληλα, η εναλλαγή μεταξύ του ροκ και του νανουρίσματος, το καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστό τραγούδι.

“Μαμά”

Το “Μαμά”, που προέρχεται από το ιταλικό “La Mamma” σε μουσική του Charles Aznavour και ελληνικούς στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο στο άκουσμά του. Μια ωδή στη μητέρα, στο πλάσμα που μας φέρνει στον κόσμο και μας φροντίζει όπως εκείνη μόνο ξέρει. Η άνευ όρων αγάπη, η τρυφερότητα, οι συγκρούσεις, οι τύψεις, η ανιδιοτέλεια, το νοιάξιμο και όλα όσα διέπουν τη σχέση μαμάς και παιδιού, εξυμνούνται με τον πιο όμορφο και ειλικρινή τρόπο, μέσα από το μοναδικό αυτό τραγούδι και τη συγκλονιστική ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

“Έφηβα γεράκια”

Απόλυτα αναγνωριστικό από τις πρώτες κιόλας νότες τους, τα “Έφηβα γεράκια” είναι ο ύμνος της νεότητας και της ψευδαίσθησης της εφηβείας, ότι όλα μπορείς να τα κάνεις και όλα να τα καταφέρεις. Η δίψα για ζωή, η εξερεύνηση και η σιγουριά πως τίποτα δεν σε αγγίζει. Αλλά και οι πρώτες πίκρες, η διάψευση και ο φόβος για το άγνωστο. Ό δρόμος προς την ενηλικίωση, με ρυθμό τόσο δυναμικό και ανεβαστικό, που δεν γνωρίζει ηλικίες. Ένα τραγούδι που πάντα θα βρίσκει τη θέση του στις παρέες και πάντοτε θα μας θυμίζει την τρέλα των εφηβικών χρόνων.

“Μικρές νοθείες”

Η συνεργασία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Οδυσσέα Ιωάννα έχει “γεννήσει” διαμάντια, όπως είναι και οι “Μικρές νοθείες”. Ένα τραγούδι που ταξιδεύει το μυαλό, όπως ακριβώς ταξιδεύει και ο ίδιος ο ήρωας της ιστορίας, ανάμεσα σε θάλασσες, όνειρα, εμμονές και απωθημένα. Αλλά και δωμάτια και τοίχους, που του στερούν τους πιο ποθητούς και μακρινούς ορίζοντες. Οι δεύτερες φωνές του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου ολοκληρώνουν εξαιρετικά το κομμάτι, που θεωρείται πλέον κλασικό και διαχρονικό.

“Άνοιξε μου να κρυφτώ”

Άλλο ένα ερωτικό τραγούδι, που διαφέρει, όμως, κατά πολύ από τις λεγόμενες μπαλάντες. Εδώ ο έρωτας είναι φωτιά, πυρετός, πάθος και διεκδίκηση. Σε στίχους του Βασίλη Γιαννόπουλου και μουσική του Χριστόφορου Κροκίδη, το “Άνοιξε μου να κρυφτώ” δηλώνει με απόλυτη εξωστρέφεια αυτό που λέμε “δεν μπορώ χωρίς εσένα” και όλη την αγωνία και την απόγνωση που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, ο οποίος αισθάνεται να χάνει αυτό που αγαπά. Στον αντίποδα της μελαγχολίας, εδώ παίρνουμε φόρα και τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον έρωτα.

“Φοβάμαι”

Πρόκειται για ένα διαχρονικό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Παρόλο που γράφτηκε το 1982 από τους Αντρέα Πανταζή και Γιάννη Ζουγανέλη, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ακόμη και σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά. Ο στίχος “φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα” παραμένει αθάνατος, θυμίζοντάς μας, αφενός, τα κακώς κείμενα της εκάστοτε εποχής, όπου άλλοι παίρνουν αποφάσεις για εμάς εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα και, αφετέρου, ότι θα πρέπει όλοι να βάζουμε το λιθαράκι μας για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον, έτσι όπως το θέλουμε.

“Πόρτο Ρίκο”

Το “Πόρτο Ρίκο”, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και μουσική του Σταμάτη Μεσημέρη, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Πολλαπλές αναφορές σε υπαρκτά και μη πρόσωπα, πολλαπλά μηνύματα για προσωπικά και κοινωνικά ζητήματα. Μια δυνατή ιστορία που συγκινεί όσους έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά. Το αγαπάμε γιατί ο στίχος “αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει” δεν θα χάσει ποτέ την ουσία του, ακόμη κι όταν όλα γύρω γκρεμιστούν.

Πληροφορίες για τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Online streaming συναυλία ζωντανά από τον Σταυρό του Νότου

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 10€

Προσφορά προπώλησης ως την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου: 8€

Link on line προπώλησης: https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/vasilis-papakonstantinou-live-apo-to-stavro-tou-notou/

Σημεία Προπώλησης:

  • Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr
  • Τηλεφωνικά στο 11876

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα