Νίκος Καββαδίας: Ντοκουμέντο – Η μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη

Νίκος Καββαδίας: Ντοκουμέντο – Η μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη
Ο Νίκος Καββαδίας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ VIMEO

Το ΡΙΚ ψηφιοποίησε μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Καββαδία στη Λεμεσό. Δείτε για πρώτη φορά τον ποιητή να μιλά on camera.

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο που αποτελεί “διαμάντι του πολιτισμού” έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της τέχνης και δη της ποίησης, αφού το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) ψηφιοποίησε πρόσφατα μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του αγαπημένου Έλληνα ποιητή, Νίκου Καββαδία, που υπήρχε στο αρχείο του σταθμού για δεκαετίες.

Πρόκειται για τη μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη του σπουδαίου ποιητή, η οποία πραγματοποιήθηκε και οπτικογραφήθηκε σε μία από τις επισκέψεις του Νίκου Καββαδία στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, στη Λεμεσό. Η εν λόγω συνέντευξη δόθηκε στον Κύπριο δημοσιογράφο Κώστας Σερέζης, πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου, σε ένα οικείο για τον ποιητή περιβάλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που μαθαίνουμε για το συγκεκριμένο βίντεο – ντοκουμέντο, αφού όσοι βρέθηκαν στις δύο παρουσιάσεις του βιβλίου “Νίκος Καββαδίας – Ο Αρμενιστής Ποιητής” του δημοσιογράφου Μιχάλη Γελασάκη στην Αθήνα, σίγουρα θα παρακολούθησαν απόσπασμά της και θα γνώριζαν πως δεν υπήρχε πρόσβαση του κοινού στο συγκεκριμένο αρχείο, αφού τότε είχε προβληθεί με ειδική άδεια από το ΡΙΚ.

Άλλωστε, την ενημέρωση για την ψηφιοποίηση του αρχείου έκανε ο ίδιος ο Μιχάλης Γελασάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δίνοντας, μάλιστα, και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το βίντεο – ντοκουμέντο, όπως την χρονολογία, το όνομα του πλοίου όπου έγινε η συνέντευξη, αλλά και απόσπασμα από το κυπριακό ποίημα που απαγγέλλει ο Καββαδίας on camera.

Χαμογελαστός, ευγενικός και με μάτια γεμάτα καλοσύνη, ο Νίκος Καββαδίας στην μοναδική του τηλεοπτική συνέντευξη εκφράζει, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο, τους ανθρώπους της και τους ποιητές της, μιλά για την ποίηση, για τη θάλασσα και για τα πλοία, ενώ απαγγέλλει το ποίημα “Βούττημαν Ήλιου” του Δημήτρη Λιπέρτη και το δικό του “Ιδανικός και ανάξιος εραστής”, που το αφιερώνει στο νησί και τους Κύπριους φίλους του.

“Έρχομαι πολλά χρόνια στην Κύπρο. Ίσως στην Κύπρο να ‘χω τους πιο καλούς μου φίλους, ανθρώπους που να με αγαπάνε. Με έχουν εμπνεύσει οι γυναίκες της, είναι τόσο όμορφες και οι άντρες της, που είναι φίλοι μου. Είχα έναν φίλο Κύπριο ποιητή, τον Γλαύκο Αλιθέρση. Είχα γνωρίσει και τον λαϊκό ποιητή, τον Λιπέρτη”, λέει χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Ο Νίκος Καββαδίας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ VIMEO

Το απόσπασμα του “Βούττημαν Ήλιου” που απαγγέλλει:

“Ἂρκον πὢν νά μέ παίρνουσιν οἱ τέσσερις τζι ἐμέναν

μές τζ’είν’ τήν ἀνακατωσ’ιάν

Ἒλα τζ’ ἐσού στήν ἐκκλησ’ιάν

Μέν ἀντραπῆς κανέναν.

Τούς ζωντανούς ἒν πὢχουσιν μάσ ‘ην τζι ἐν τούς χωνεύκουν.

Τούς πεθαμμένους συχχωροῦν

Ἒν φούχτα χῶμαν τζι ἐν μποροῦν.

Κόρη, νά τούς παιδεύκουν.”

Το δεύτερο ντοκουμέντο του Νίκου Καββαδία, όπου εμφανίζεται να μιλά στην κάμερα, είναι ένα βίντεο 3 δευτερολέπτων που είχε δημοσιεύσει πριν από μερικά χρόνια ο Μιχάλης Γελασάκης στο Facebook, αλλά και στο Musicpaper.gr, και στο οποίο κάποιος ρωτά τον ποιητή “Πώς βλέπεις τον κόσμο Νίκο;” και εκείνος απαντά “Ανάποδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version