Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι αισιόδοξος για τα Γλυπτά – Εμείς πάλι όχι

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι αισιόδοξος για τα Γλυπτά – Εμείς πάλι όχι
- ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Η αισιοδοξία του Τζορτζ Οσμπορν και τα ξένα δημοσιεύματα περί πιθανής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να μας κάνουν χαρούμενους ή όχι; Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος της πολυπόθητης επιστροφής έχει πολλά εμπόδια.

Αρκετά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του BBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Οσμπορν, υποστηρίζει πως Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονται σε εποικοδομητικές συνομιλίες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προβάλει τα Γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση «win-win», όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην συνέντευξη του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Κάμερον έκανε λόγο επίσης για μια πηγή διαφωνιών μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών που “κρατάει αιώνες”. «Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», είπε προσθέτοντας πως κατά την άποψη του «υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».

Ρωτήθηκε για την περίπτωση του δανεισμού και απάντησε πως «συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για μια νέα ρύθμιση. Αυτό που δεν θέλω να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα να πραγματοποιηθούν».

Για το ενδεχόμενο τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στην Ελλάδα είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας. «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω (στην Ελλάδα) θα χρειαζόταν η έγκριση του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι πάνω από τις αρμοδιότητές μου», σημείωσε ο πρόεδρος του βρετανικού Μουσείου.

- ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

O Τζορτζ Όσμπορν είναι αισιόδοξος γιατί τον συμφέρει

O Τζορτζ Όσμπορν είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Και καλό είναι αυτό, αλλά για τη βρετανική πλευρά και μόνο. Γιατί κατά τα άλλα είναι απόλυτα ξεκάθαρος πως πρέπει να ξεχάσουμε μία οριστική επιστροφή των Γλυπτών, καθώς – και δεν είναι η πρώτη φορά- που διατυμπανίζει στα ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του βρετανικού νόμου περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, του British Museum Act.

Συνεπώς, δε θα αλλάξει σε τίποτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή η κυριότητα των Γλυπτων. Αυτή είναι η δεδομένη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης και του κ. Όσμπορν, με τον οποίο μάλιστα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πολύωρη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο (ο δε κ. Γεραπετρίτης συναντηθεί και άλλες φορές με τον κ. Όσμπορν τα τελευταία χρόνια). Ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά πως ο νόμος της απαγόρευσης εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου να εκχωρήσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί οποιουδήποτε εκθέματος δε θα αλλάξει.

Ιδιαίτερο ωστόσο προβληματισμό προκαλούν τα όσα ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή πως ιθύνοντες της Βρετανικής Κυβέρνησης τον πληροφόρησαν πως “ο Πρωθυπουργός έχει τη στρατηγική του διαχωρισμού: Διαχωρίζει τη διαπραγμάτευση περί ιδιοκτησίας από μια συζήτηση για το πού θα είναι και πού θα δείχνονται τα Μάρμαρα, αν θα είναι στο Λονδίνο ή στην Αθήνα”.

Δηλαδή, δεν μιλάμε για την κυριότητα, αλλά για το πού θα εκτίθενται. Αν αυτό αληθεύει, τότε εξηγεί και την “αισιοδοξία” του Τζ. Όσμπορν. Παρότι η Υπουργός Πολιτισμού έχει πολλάκις επαναλάβει ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει ούτε κυριότητα, ούτε νομή, ούτε κατοχή των γλυπτών στους Βρετανούς.

- ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Το μοναδικό ευτύχημα σε όλον αυτόν τον αγώνα που κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις 50 χρόνια τώρα, είναι η διατήρηση της κόκκινης γραμμης πως πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής από τον Έλγιν. Αυτό βέβαια από μόνο του σημαίνει εξαρχής πως δεν μπορεί καν να συζητηθεί καμία εκδοχή δανεισμού.

Γιατί λοιπόν κυκλοφορούν τόσα και τόσα άρθρα πως είναι εφικτή η επιστροφή των Γλυπτών, αφού δεν πρόκειται -σύμφωνα με τους Βρετανούς- να περάσει η κυριότητά τους στην Ελλάδα; Και γιατί οι Έλληνες πρέπει να μοιράζονται την αισιοδοξία του κύριου Όσμπορν;

Αν κάποιος ακούσει τι υποστηρίζουν Όσμπορν και Σούνακ, θα καταλάβει πως μόνο για μία “win win” κατάσταση δεν πρόκειται. Οι Βρετανοί μόνο για δανεισμό συζητούν, γιατί αυτό τους συμφέρει. Να μας στείλουν δανεικά κάποια Γλυπτά και εμείς να στείλουμε ως ομήρους στο Βρετανικό Μουσείο άλλα αριστουργήματα ίδιας αξίας.

Δεν είναι όμως λίγο οξύμωρο να δανειστεί η Ελλάδα τα Γλυπτά που της ανήκουν, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής; Και μάλιστα με ανταλλάγματα, όπως τον Ηνίοχο των Δελφών και τη Χρυσή προμετωπίδα του Αγαμέμνονα;

Το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων Μουσείων σε ΝΠΔΔ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γι’ αυτό και οι Αρχαιολόγοι έχουν αποστείλει έκκληση στη Βουλή. Σε αυτό υπάρχει μία διάταξη με μία εξαιρετικά επικίνδυνη ασάφεια που προβλέπει «την ίδρυση παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκάστοτε Μουσείου στον Υπουργό Πολιτισμού. Η διάταξη αυτή εισάγει με πλάγιο τρόπο την μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο και την ίδια στιγμή προσπερνά με νόμιμο τρόπο τον σκόπελο του μακροχρόνιου δανεισμού.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι πως μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι δείχνουν οι αναφορές στον βρετανικό τύπο: Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την έρευνα του NEWS 24/7 και αυτό βρίσκεται και πιο κοντά στην αλήθεια.

Ας μην είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν για την ώρα, τα Γλυπτά δεν επιστρέφουν, τουλάχιστον τώρα και όπως πρέπει. Το έχουμε αναδείξει και στη μεγαλη έρευνα του NEWS 24/7 πως το ζήτημα της επανένωσης του μνημείου είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας και ουδείς Πρόεδρος Μουσείου μπορεί να φέρει την άνοιξη.

Ο δρόμος της επιστροφής τους είναι μακρύς και η διεκδίκησή τους κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί αυτή τη στιγμή, αυτό που φαίνεται στη διεθνή κοινότητα μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων, είναι πως η Βρετανία προσπαθεί να βρει μια λύση (ανεξάρτητα από το αν δε συζητά καν το ζήτημα της κυριότητας των Γλυπτων), ενώ εμείς στην Ελλάδα όχι μόνο δεν διακηρύσσουμε τις θέσεις μας με ανάλογο τρόπο, αλλά αναπαράγουμε με στόμφο τις βρετανικές θέσεις!

Και εδώ ελλοχεύει ο εξής κίνδυνος: να φανεί ο Όσμπορν και η βρετανική πλευρά ότι είναι θετικοι κι εμείς ότι είμαστε αδιάλλακτοι και η πίεση που έχει δημιουργηθεί στη βρετανική πλευρά μετά την απόφαση της UNESCO (μιλάμε για τη 22η Σύνοδο της UNESCO για “διακυβερνητική διαπραγμάτευση”, που εκδόθηκε το 2021) μετά από έντονη πίεση της ελληνικής πλευράς για συζήτηση των δύο κυβερνήσεων να χαθεί.

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα