Ο Σωτήρας του Κόσμου: 'Στο σφυρί' ο μοναδικός πίνακας του ντα Βίντσι που ανήκε σε ιδιώτη

Security guards open a door to reveal "Salvator Mundi" by Leonardo da Vinci during a news conference at Christie's in New York, Tuesday, Oct. 10, 2017. The piece, which was painted around 1500, is one of fewer than twenty da Vinci paintings known to exist. After public exhibitions around the world, the auction is scheduled to take place on Nov. 15, 2017. (AP Photo/Seth Wenig)
Security guards open a door to reveal "Salvator Mundi" by Leonardo da Vinci during a news conference at Christie's in New York, Tuesday, Oct. 10, 2017. The piece, which was painted around 1500, is one of fewer than twenty da Vinci paintings known to exist. After public exhibitions around the world, the auction is scheduled to take place on Nov. 15, 2017. (AP Photo/Seth Wenig) AP

Ο Σωτήρας του Κόσμου, είναι το όνομα του πίνακα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα "πιάσει" τα 100 εκατ. δολάρια

Ο «Σωτήρας του Κόσμου», που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα, θεωρείτο για πολλά χρόνια αντίγραφο, όμως οι ειδικοί που τον εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν περιζήτητα ήδη την εποχή που ο δημιουργός τους ήταν ακόμη εν ζωή. Εκτός από τον «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα.

Γενικά, σήμερα, είναι πολύ σπάνιο να δημοπρατούνται έργα παλαιότερα του 19ου αιώνα.

«Για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο» είπε, παρουσιάζοντας τον πίνακα, ο Λοΐζ Γκουζέρ, ο συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christi’s για την αμερικανική ήπειρο.

Πριν από την πώληση, ο πίνακας θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο και μετά θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά ντε Πουρτέρ, τον υπεύθυνο για τους παλαιούς πίνακες ζωγραφικής του οίκου, ο πίνακας που χρονολογείται από το 1500 και έχει συντηρηθεί ανήκει σε έναν Ευρωπαίο συλλέκτη.

Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθεί και ο πίανκας «Εξήντα Μυστικοί Δείπνοι» του Άντι Γουόρχολ που απεικονίζει 60 φορές τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι. Η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτό: AP Photo/Seth Wenig

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι η 'γυμνή Μόνα Λίζα';

SHARE:

24Media Network