Οι κάτοικοι της Ελευσίνας δείχνουν το πρόσωπό τους και λένε την ιστορία τους

Διαβάζεται σε 4'
Οι κάτοικοι της Ελευσίνας δείχνουν το πρόσωπό τους και λένε την ιστορία τους
Faces of Elefsina - Track and field girls Lina Bertucci

Ένας φόρος τιμής στους κατοίκους της Ελευσίνας και στο πλούσιο ψηφιδωτό της που αποτελείται από ποικιλομορφία, ιστορία, αγώνες, περηφάνια και ανθεκτικότητα.

Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 34 Πρόσωπα. Πορτραίτα Ταυτότητας, Παρόδου και Μετάβασης, μία φωτογραφική και πολυμεσική έκθεση της διάσημης Αμερικανίδας φωτογράφου Lina Bertucci που αποτυπώνει παραστατικά τις διαφορετικές, ποικιλόμορφες κοινότητες της Ελευσίνας.

Το πρότζεκτ παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από κατοίκους της Ελευσίνας σήμερα, τιμώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά και συμπεριλαμβάνοντας τόσο αυτούς που γεννήθηκαν στην πόλη όσο και εκείνους που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τους νεοφερμένους που ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, της Αλβανίας, του Πακιστάν και της Ινδίας.

Μυστήριο 34 – Προσωπικές ιστορίες και επιλεγμένα πορτρέτα

Αυτή η μικρή πόλη, που βρίσκεται ανάμεσα σε αρχαιοελληνικά ερείπια, αντικατοπτρίζει ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ο πατρογονικός εκτοπισμός, η πολιτισμική μνήμη και οι περίπλοκες καταστάσεις που δημιουργούνται όταν κατοικεί κανείς σε ένα μέρος που μαστίζεται από τη βιομηχανική και περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η έκθεση Μυστήριο 34 Πρόσωπα συνδυάζει προσωπικές ιστορίες και επιλεγμένα πορτρέτα για να διερευνήσει με ποιον τρόπο διαμορφώνουν οι άνθρωποι την αίσθησή τους για τον τόπο στον κόσμο μέσω των σχέσεων και του ανήκειν, ενώ παράλληλα διατηρούν την ατομική και κοινή ιστορία τους.

Alexandros Anouar
Faces of Elefsina - Alexandros Anouar Lina Bertucci

Στο σύνολό τους αυτά τα έργα λειτουργούν σαν εργαλεία ενδυνάμωσης, ταυτότητας και αυτοέκφρασης. Τα πορτρέτα δεν περιορίζονται στην απλή αναπαράσταση, αλλά έχουν επίσης μια φιλοσοφική διάσταση και μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοαποκάλυψης και κοινωνικής παρατήρησης.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από το πρωτοποριακό έργο Face of Our Time (1929) του θρυλικού Γερμανού φωτογράφου August Sander, το οποίο στόχο είχε να καταγράψει την πεμπτουσία της γερμανικής κοινωνίας κατά την ταραχώδη περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ ταυτόχρονα το άμεσο στιλ του φωτογράφου εστίαζε στην ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε εικονιζομένου.

Faces of Elefsina
Faces of Elefsina - Daskalou Marina Lina Bertucci

Όπως ο Sander αποτύπωσε την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, έτσι το Μυστήριο 34 Πρόσωπα επιχειρεί να προσδώσει βάθος στην αναπαράσταση και στη μεθοδολογία.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε πορτρέτα ανθρώπων που αποτυπώνουν την αλήθεια, ουσιαστικά δημιουργούμε έναν καθρέφτη της εποχής μας – August Sander

Η πολυμεσική παρουσίαση με διαιρεμένη οθόνη (split screen) συνδυάζει πορτρέτα Ελευσινίων με μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση, εμπνευσμένη από το κομμάτι Time του διάσημου συνθέτη Hans Zimmer.

Η σύνθεση διερευνά σε βάθος τη φύση του χρόνου, προκαλώντας συναισθήματα όπως η επιθυμία και η ελπίδα, αλλά και η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Καλεί τους θεατές να στοχαστούν την περιπλοκότητα του χρόνου και τον συναισθηματικό αντίκτυπό του, υποδηλώνοντας ότι οι στιγμές της ενδοσκόπησης και της παρόδου του χρόνου είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη και τη μεταμόρφωση, ακόμη και σε στιγμές λύπης για ό,τι δεν συνέβη ή απώλειας.

Faces of Elefsina
Faces of Elefsina - Andreas Katsikas & Stathis Lina Bertucci

Το Μυστήριο 34 Πρόσωπα αποτίνει φόρο τιμής στους κατοίκους της Ελευσίνας και στο πλούσιο ψηφιδωτό της που αποτελείται από ποικιλομορφία, ιστορία, αγώνες, περηφάνια και ανθεκτικότητα.

Info:
  • Ημερομηνίες: 14 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2023
  • Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 – 21.00
  • Εγκαίνια: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 19.00
  • Τοποθεσία: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
  • Είσοδος ελεύθερη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα