Όταν η όπερα συναντά το 1821 και εμπνέει εικαστικούς

Όταν η όπερα συναντά το 1821 και εμπνέει εικαστικούς
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Μάχη Παπαγεωργίου

"Η πολιορκία της Κορίνθου" του Ροσίνι στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, για πρώτη φορά στα γαλλικά και με ταυτόχρονη δημιουργία επί σκηνής από επτά ζωγράφους.

Με μια όπερα που εμπνέεται από τον Αγώνα Ανεξαρτησίας του 1821, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην συγκεκριμένη εκδοχή, συνεχίζεται την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ο κύκλος Ελληνική Επανάσταση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.

Το τρίπρακτο λυρικό δράμα του Τζοακίνο Ροσίνι, «Η πολιορκία της Κορίνθου» (Le siège de Corinthe, 1826) θα παρουσιαστεί στην αρχική γαλλόφωνη εκδοχή του (σε λιμπρέτο των Λουίτζι Μπαλόκι και Αλεξάντρ Σουμέ), την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στα μέρη μας αφού κατά κανόνα προκρίνεται το ιταλικό κείμενο. Αναφορικά δε με το θέμα της όπερας, όσο κι αν η δράση της τοποθετείται παραβολικά στην Κόρινθο, είναι εμπνευσμένο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, που είχε γίνει λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι και είχε εξάψει το φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα εκείνων των πρώτων παρισινών παραστάσεων διατέθηκαν υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων.

Η Χορωδία Δήμου Αθηναίων Nikolas Kominis - Studio Kominis
Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως συχνά συμβαίνει στις όπερες, το στόρι της «Πολιορκίας» περιστρέφεται γύρω από ένα οικογενειακό δράμα και μια ερωτική αντιζηλία, που εκτυλίσσονται με φόντο την αλληγορική
πολιορκία της Κορίνθου το 1459 από τους Οθωμανούς
. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί πως για την «Πολιορκία της Κορίνθου» ο Ροσίνι χρησιμοποίησε την σύνθεση και την δραματουργική δομή που είχε ήδη έτοιμη από το 1820 για την όπερα «Μωάμεθ Β’», η οποία δεν είχε τύχει θετικής υποδοχής στην Ιταλία.

Ζωγραφίζοντας στην όπερα

Την Τρίτη, λοιπόν, το βράδυ, ενώ οι μονωδοί θα ενσαρκώνουν τα οκτώ πρόσωπα του έργου, και ο Γιώργος Πέτρου θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αλλά και την Χορωδία Δήμου Αθηναίων, επτά εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο ένα έργο εμπνευσμένο από την πλοκή της όπερας. Πρόκειται για μια ιδέα της σκηνοθέτριας Ροδούλας Γαϊτάνου, που σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, η οποία επέλεξε τους καλλιτέχνες, προτείνει αυτήν την πρωτοποριακή σύμπραξη όπερας και εικαστικών.

Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου διευθύνει στην παράσταση της Τρίτης Ilias Sakalak
Οι συντελεστές της παράστασης είναι ο Πέτρου στην μουσική διεύθυνση, η Γαϊτάνου στην σύλληψη και την δραματουργική επεξεργασία, η
Χριστίνα Θανάσουλα
στον σχεδιασμό φωτισμών, και ο
Σταύρος Μπερής
στην διδασκαλία της χορωδίας. Η διανομή των ρόλων έχει ως εξής:
Ναουέλ Ντι Πιέρο
(Μωάμεθ Β’),
Τζον Έρβιν
(Κλεομένης),
Χριστίνα Πουλίτση
(Παμίρα),
Σεργκέι Ρομανόφσκι
(Νεοκλής),
Χριστόφορος Σταμπόγλης
(Γέρος),
Χρήστος Κεχρής
(Αντράστ),
Νίκος Κοτενίδης
(Ομάρ), και
Μαίρη-Έλεν Νέζη
(Ισμήνη). Οι εικαστικοί που θα δημιουργήσουν επί σκηνής είναι οι
Λυδία Βενιέρη
,
Κλειώ Γκιζελή
,
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
,
Νίκος Παπαδόπουλος
,
Χρήστος Αθανασιάδης
,
Χαρά Πιπερίδου
, και
Μανταλίνα Ψωμά
.

Πληροφορίες: Όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου», 19 Οκτωβρίου στο Ολύμπια στις 20:00, εισιτήρια 50, 40, 30, 25, 20€, μειωμένο 10€, περιορισμένης ορατότητας 5€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version