Όταν ο πολιτισμός γεφυρώνει παρελθόν και παρόν

Όταν ο πολιτισμός γεφυρώνει παρελθόν και παρόν
Ευγένιος Βούλγαρης (αριστερά) και Γιάννης Μεσσαλάς με τους τοξωτούς ταμπουράδες τους

Ξεκινούν αυτή την βδομάδα οι δωρεάν εκδηλώσεις του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός" με δυο εξαιρετικά θεάματα στον Άγιο Αχίλλειο Πρέσπας και στο Γεφύρι της Άρτας.

Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στην υπουργία Μενδώνη, αλλά ο νεότευκτος θεσμός «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» είναι σίγουρα κάτι που οφείλει να της αναγνωρίσει και πιστώσει. Η κα Μενδώνη, ως αρχαιολόγος που είναι, συχνά εγκρίνει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις που σχετίζονται με την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη της δυσθεώρητης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Μόνο που, επίσης συχνά, πρόκειται για δράσεις και ενέργειες που δεν «κατεβαίνουν» τόσο άμεσα στο εδώ και τώρα του πολίτη.

Το «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», όμως, δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Κατεβαίνει και παρακατεβαίνει στον σημερινό, μη εξειδικευμένο κάτοικο της χώρας. Διότι περιλαμβάνει ολοζώντανες, μοντέρνες, και ψαγμένες εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενούνται σε γνωστούς, αλλά κυρίως σε λιγότερο γνωστούς και αναπάντεχους τόπους ιστορικής σημασίας ανά την επικράτεια. Αρχαίοι ναοί, βυζαντινές εκκλησιές, κάστρα, γεφύρια κι άλλα ιστορικά φορτισμένα μνημεία και τοπόσημα γίνονται ο χώρος όπου ξεδιπλώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σύγχρονο και πρωτότυπο πρόσημο. Στήνοντας έτσι μια στέρεη γέφυρα μεταξύ του βαρύτιμου χτες και του παλλόμενου σήμερα.

Μεθαύριο, 15 Ιουλίου, ξεκινάει το φετινό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός». Θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτέμβρη προσφέροντας δωρεάν στον κοινό 140 πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όλες τους αποκλειστικά εκτός Αθήνας. Εκτός Αθήνας, τουλάχιστον όσον αφορά την πρεμιέρα του εκάστοτε έργου, αφού, όπως τόνισε η υπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου «τα δικαιώματα για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, γιατί ζητήσαμε να είναι καινούριες παραγωγές, διατίθενται αποκλειστικά στους ίδιους τους δημιουργούς τους.» Επίσης σωστή κίνηση, μέρες δύστοκες που διανύει ο για μήνες ακυρωμένος καλλιτεχνικός χώρος.

Αλλά η σωστότερη, όπως αποδεικνύεται, κίνηση του ΥΠΠΟΑ ήταν η ανάθεση του φετινού προγράμματος του «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Και στον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Γιώργο Κουμεντάκη, πιο συγκεκριμένα, ο οποίος μαζί με τους διακεκριμένους συνεργάτες του (Κατερίνα Ευαγγελάτου, Νίκος Σταμπολίδης, Δάφνις Κόκκινος, κ.ά.) ξεψάχνισε τις πάνω από 600 προτάσεις που υποβλήθηκαν για το φετινό πρόγραμμα καταλήγοντας σε 70 νέες παραγωγές και 140 εκδηλώσεις (θεατρικές, μουσικές, χορευτικές, εικαστικές, μουσικοθεατρικές και παιδικές) που θα πρωτοπαρουσιαστούν σε 66 ιστορικούς χώρους της επικράτειας.

Η Σαβίνα Γιαννάτου θα αυτοσχεδιάσει φωνητικά με φόντο τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Το ακόμη καλύτερο, όμως, είναι πως Κουμεντάκης και συν αυτώ έχουν αναλάβει, σε πρακτικό οργανωτικό επίπεδο, να τρέξουν το φετινό πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε
2,23 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος σε αυτή την κομβική λεπτομέρεια –της… ανάληψης ευθύνης, δηλαδή–, ο κ. Κουμεντάκης τόνισε στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου:
«Μαζί με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την προβολή του πολιτισμού, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός” στηρίζει τους ανθρώπους της τέχνης και, φυσικά, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Μιλάμε για πάνω από 1.000 άτομα, συντελεστές και καλλιτέχνες, που θα λάβουν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις. Η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη νέα ομάδα που δημιούργησε για να καλύψει τις ανάγκες του “Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2021”, αλλά και με τη στήριξη του συνόλου των υπηρεσιών της, είναι εδώ για να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο του θεσμού, και να στηρίξει το όραμα του υπουργείου και της υπουργού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού.»

Από τις Πρέσπες στο Γεφύρι της Άρτας

Για να πάρουμε μια γεύση του εξαιρετικού μενού που επιφυλάσσει το φετινό «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», ας σταθούμε σε δυο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Πρώτη στάση, το ατμοσφαιρικό λείψανο της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι της Μικρής Πρέσπας στην Φλώρινα. Εκεί, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 του μήνα, θα παρουσιαστεί στις 21:30 μια μουσική εκδήλωση με τίτλο «Δώς μοι τοῦτον τον ξένον». Περί τίνος πρόκειται; Βασισμένη σε μια ιδέα του κορυφαίου μουσικού, Ευγένιου Βούλγαρη, η βραδιά θα προσφέρει μια ανασύνθεση θρησκευτικών ύμνων της Μεγάλης Βδομάδας μέσα από τους φευγάτους ήχους δυο γιαϊλί ταμπούρ (τοξωτών ταμπουράδων) και τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της σπουδαίας Σαβίνας Γιαννάτου. Ειδικότερα, ο Βούλγαρης και Γιάννης Μεσσαλάς θα αποδώσουν με τα γιαϊλί ταμπούρ τους ύμνους ακολουθώντας την χαρακτηριστική βυζαντινή φόρμας μελωδίας και ισοκρατήματος. Ενώ οι αυτοσχεδιασμοί της Σαβίνας θα συμπληρώνονται από ανάγλυφη προβολή στιγμιότυπων από την εμβληματική ταινία του Παζολίνι «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον». Ακούγεται μαγικό, ειδικά στο συγκεκριμένο άχρονα ονειρικό σημείο του ελληνικού χάρτη…

Σκηνή από το μουσικό, θεατρικό, ακροβατικό θέαμα του Θεάτρου Τέχνης "Το Γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου"

Λίγες μέρες αργότερα, στις
20 και 21 Ιουλίου
, την σκυτάλη παίρνει το εξίσου μαγικό Γεφύρι της Άρτας. Με μια θεατρική παράσταση (μικρής διάρκειας, καμία εκδήλωση του θεσμού δεν ξεπερνά τα 70’) που φέρει την υπογραφή του
Θεάτρου Τέχνης
και τιτλοφορείται «Το Γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου». Με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Τέχνης,
Μαριάννα Κάλμπαρη
, να επιμελείται την σκηνοθεσία, την δραματουργία και την σκηνογραφία, και τον
Θοδωρή Αμπαζή
στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση και διδασκαλία, η παράσταση αποτίνει φόρο τιμής στην νεαρή και κακότυχη γυναίκα του πρωτομάστορα που, σύμφωνα με την πασίγνωστη δημοτική παραλογή, χτίστηκε μέσα στο γεφύρι ώστε να στεριώσει… Και σε όλες τις κακότυχες γυναίκες του κόσμου τούτου. Το θέαμα που συνδυάζει αφήγηση, τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβασία (με την μετρ του είδους,
Χριστίνα Σουγιουλτζή
), έρχεται μέσα στην δυσοίωνη συγκυρία των τελευταίων (πολλών) μηνών, που βλέπει την έμφυλη βία κατά των γυναικών να θεριεύει διαιωνίζοντας προκαταλήψεις, στερεότυπα και, φυσικά, πολύ πόνο. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, η παράσταση, που θα ξεκινήσει στις 20:15, αφιερώνεται
«σε όλες τις “λυγερές του Κάτω Κόσμου”, τις νέες γυναίκες του χτες αλλά και του σήμερα που έχασαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου τους.»
. Σημειώστε, ότι το πανέμορφο γεφύρι πάνω από τον Άραχθο θα φωτιστεί ειδικά για την παράσταση από τον
Κώστα Μπουλουγουρά.

Πληροφορίες: Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/ είναι υποχρεωτική, λόγω υγειονομικών συνθηκών. Μετά την έναρξη της κάθε εκδήλωσης δεν επιτρέπεται η είσοδος.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα