Άγιος Αχίλλειος: Το γραφικό νησάκι στη Μικρή Πρέσπα με τους 21 κατοίκους

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ
ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ EUROKINISSI

Εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από το γραφικό νησάκι στις Πρέσπες, τον Άγιο Αχίλλειο. Οι βυζαντινές εκκλησίες, η πεζογέφυρα και οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού.

Εξακόσια χιλιόμετρα από την Αθήνα, 200 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 50 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα βρίσκονται οι Πρέσπες.

Ο Άγιος Αχίλλειος ή Χαΐλλι είναι νησίδα η οποία βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας και απέχει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και 65 χλμ. από την Καστοριά. Το όνομά του έχει προκύψει από παραφθορά του ονόματος του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου της Λάρισας τον 4ο αιώνα. 

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα. 

Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας. Το νησί σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 21 κατοίκους. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων.

Η πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα - η πρώτη που τοποθετήθηκε για πεζούς και ποδηλάτες σε ελληνική λίμνη - είναι σύγχρονη και κατασκευάστηκε μόλις το 2000. Μέχρι τότε η πρόσβαση στο νησάκι γινόταν μόνο με βάρκα. Μάλιστα, οι μικροί μαθητές που κατοικούσαν παλαιότερα στον Άγιο Αχίλλειο έκαναν καθημερινά τους χειμώνες μία πολύ επικίνδυνη διαδρομή για να πάνε στο σχολείο τους διασχίζοντας με τα πόδια την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης. 

Δείτε τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα της Eurokinissi:

Πηγή: 

Βικιπαίδεια,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρέσπες: Ο τόπος που μοιράζονται τρεις λαοί, καλείται να τους "δέσει"

SHARE:

24Media Network