Τι να κάνετε στην πόλη: Πέντε δωρεάν εκδηλώσεις για αυτή τη βδομάδα

Τι να κάνετε στην πόλη: Πέντε δωρεάν εκδηλώσεις για αυτή τη βδομάδα
Αθήνα - Η περιοχή της Πλάκας από ψηλά ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πέντε εναλλακτικές προτάσεις για να περάσετε όμορφα, δημιουργικά και οικονομικά τον χρόνο σας αυτή τη βδομάδα. Μία για κάθε ημέρα!

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσει κανείς όμορφα τον χρόνο του στην Αθήνα, όπου διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέατρο, τη μουσική, το βιβλίο και την τέχνη γενικότερα. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και, έτσι, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό που αγαπά την τέχνη, να παρευρεθεί σε αυτές εντελώς δωρεάν.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, μία για κάθε ημέρα από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019. Οι προτάσεις αυτές αφορούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και είναι οι παρακάτω:

1. Παρουσίαση Βιβλίου: “Νίκος Καββαδίας – O αρμενιστής ποιητής” του Μιχάλη Γελασάκη στη Στοά του Βιβλίου

Οι Εκδόσεις Άγρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ – Ο ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 20.00 στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ / ΑΝΕΚΔΟΤΟ & ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΡΓΟ / ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ / Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΣ / ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Εισαγωγή – Έρευνα – Κείμενα:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

Ομιλητές:

Παντελής Μπουκάλας – ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής

Μαρίνα Καραγάτση – συγγραφέας

Γιώργος Τράπαλης – φιλόλογος, λεξικογράφος

Και ο ερευνητής – επιμελητής του τόμου Μιχάλης Γελασάκης

Μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία θα ερμηνεύσουν ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Στο πιάνο ο Χρίστος Θεοδώρου

Θα προβληθεί σπάνιο βίντεο με τον ποιητή.

Στίχοι του ποιητή κωδικοποιημένοι σε σήματα μορς θα ακουστούν από τον ασυρματιστή Albert Dennis Dawson (SVIHX)

Το κρασί είναι προσφορά της οινοποιίας Boutari

Πότε:

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019
20.00

Πού:

Στοά του Βιβλίου
Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο Αθήνας

Περισσότερες πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση Βιβλίου: "Νίκος Καββαδίας - O αρμενιστής ποιητής" του Μιχάλη Γελασάκη στη Στοά του Βιβλίου

2. Εγκαίνια Έκθεσης: “Reality” του Βασίλη Σελιμά στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 την ατομική έκθεση του Βασίλη Σελιμά με τίτλο “Reality”.

Η έκθεση αποτελείται από είκοσι έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ακρυλικά σε καμβά και χαρτί, σχέδια με μολύβι. Ανθρωποκεντρική ζωγραφική, σκοτεινές συνθέσεις που εναλλάσσονται με έργα όπου υπερτερεί το φως και το έντονο χρώμα. Η πλειοψηφία των έργων παράχθηκε τα τελευταία 3 χρόνια και αποτελούν ένα προσωπικό ιδιότυπο ημερολόγιο. Ο τίτλος προέκυψε από το ομότιτλο έργο Reality όπου συνυπάρχουν το λογικό με το παράλογο.

Μεταξύ άλλων ο συλλέκτης Χρίστος Χριστοφής αναφέρει: «Παρακολουθώ τη δουλειά του Βασίλη Σελιμά από την συνεργασία του με την Πινακοθήκη Βογιατζόγλου και την έκθεση Κτίριο 1 πριν από τρία χρόνια. Συνεχίζει να ζωγραφίζει κυρίως πορτρέτα, παιδιών και ενηλίκων. Έντονα χρώματα, καθαρή γραφή και υψηλή τεχνική αρτιότητα χαρακτηρίζουν την τωρινή του δουλειά. Σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Για μια ζωγραφική της αυτογνωσίας», ο Μάνος Στεφανίδης, αναφερόμενος στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, ρισκάρει μια πρόβλεψη για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κλασικοί Έλληνες ζωγράφοι του αύριο. Ανάμεσα στους δεκαπέντε περίπου άξιους καλλιτέχνες που προτείνει βρίσκεται και ο Βασίλης Σελιμάς. Τα έργα του, παρόλη τη μεγάλη θεματική τους γκάμα, φλερτάρουν έκαστο σε διαφορετικό βαθμό με το αποδεχτό και το παράλογο, σχηματίζοντας ως σώμα δουλειάς έναν ενδιαφέροντα ρυθμό ποσόστωσης κανονικότητας και παρέκκλισης. Το έργο «Reality», έργο φαινομενικά χιουμοριστικού χαρακτήρα, στη μία άκρη του παράδοξου και το έργο «The hug» στην άλλη άκρη, αυτή του φυσιολογικού. Αντίθετα, ρυθμός εναλλαγής συναισθημάτων δεν υπάρχει. Σε όλα τα έργα οι ήρωές του μοιάζουν «αναπαυτικά δυστυχισμένοι», όπως θα έλεγε και ο ποιητής Νίκος Καρούζος ‘’Η τέχνη είναι ένας ελιγμός ευτυχίας ώστε να υπάρχουμε κάπως αναπαυτικά δυστυχισμένοι.’’»

Ο Βασίλης Σελιμάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1983. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το 2003-2008. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Πότε:

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2019
20.00

Πού:

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Ακαδημίας 6, Κέντρο Αθήνας

Περισσότερες πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια Έκθεσης: "Reality" του Βασίλη Σελιμά στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

3. Μουσική Εκδήλωση: “Κώστας Κακογιάννης – Εικόνες της Μουσικής” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μετά την εξαιρετική επιτυχία που είχε το πολυθέαμα «Εικόνες της Μουσικής» στην αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι και τις εγκωμιαστικές κριτικές από το ενθουσιώδες πολυεθνικό κοινό, o Κώστας Κακογιάννης, ανιψιός και τελευταίος μουσικός συνεργάτης του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Ιδρύματος και μαζί με τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ και τους πιο στενούς του συνεργάτες εγκαινιάζουν την περιοδεία της παράστασής του στην Ευρώπη, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Κώστας Κακογιάννης, ο κατά το BBC “άνθρωπος ορχήστρα” που αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κύπριους συνθέτες, γιορτάζει τα 30 χρόνια μουσικής του δημιουργίας. Kατάφερε από νωρίς να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος γραφής που συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου με τα ηχοχρώματα της ευρωπαϊκής. Με συνεργασίες που απλώνονται από το Los Angeles μέχρι το Βιετνάμ και αφιερώματα στο έργο του από διεθνή δίκτυα, όπως το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV6 της Κίνας και το BBC, σήμερα ζει και εργάζεται στα βουνά του Τροόδους της Κύπρου, όπου ίδρυσε μαζί με τον λογοτέχνη Πάμπο Κουζάλη τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό “Παράκεντρο”. Ο Κώστας Κακογιάννης υπογράφει τη μουσική για πάνω από 50 τηλεοπτικές παραγωγές, 30 θεατρικές παραστάσεις και 15 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Johnny Logan, ο Γιάννης Κότσιρας, η Αλέξια, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.ά.

Μερικά από αυτά τα τραγούδια, σε ποίηση του στενού συνεργάτη τού συνθέτη Πάμπου Κουζάλη, του κορυφαίου ποιητή της Κύπρου Δημήτρη Λιπέρτη, αλλά και του Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσιάζονται ζωντανά κάτω από τη σκηνοθετική ματιά και τους φωτισμούς του Μάριου Παπαδόπουλου. Στη σκηνή η 35μελής χορωδία της «Διάστασης» υπό τη διεύθυνση της Αντριάνας Σεργίδου, το 10μελές μπαλέτο του Ομίλου με τις χορογραφίες των Ναδίνα Λοϊζίδου, Μαρίας Μέση Αγγελίδου και Ελένης O’Κeefe, οι σοπράνο Μαρία Παπαϊωάννου και Ειρήνη Κακογιάννη, η ηθοποιός Μάρα Κωνσταντίνου και ο Κωνσταντίνος Μελίδης. Συμμετέχει επίσης o συνθέτης και τραγουδιστής Νικόλας Μεταξάς. Τον πολύπλοκο ηχητικό σχεδιασμό ανέλαβε ο Αντρέας Γεωργαλλής.

Εκτός από τον Κώστα Κακογιάννη που θα παίξει πιάνο, βιολί, φλάουτο και πιθκιαύλι, την ορχήστρα απαρτίζουν οι εξαίρετοι μουσικοί Κωνσταντίνος Μακαρίτης (φλάουτο και recorder), Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο) και ο ποιητής Πάμπος Κουζάλης στην απαγγελία και στα κρουστά.

Πότε:

Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019
20.οο

Πού:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος

Περισσότερες πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων / Κρατήσεις θέσεων: Στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ. – Παρ. 11:00 – 14:00.

Μουσική Εκδήλωση: "Κώστας Κακογιάννης - Εικόνες της Μουσικής" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

4. Κινηματογραφική Προβολή: “Τα ντοκιμαντέρ του Κισλόφσκι ΜΕΡΟΣ Β” στο Exile Room

Τον γνωρίζετε από κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» και η τριλογία των «Τριών Χρωμάτων». Καιρός να ανακαλύψετε και τα εμβληματικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του που σημάδεψαν το πολωνικό σινεμά.

Σκηνοθεσία: Krzysztof Kieslowski | Χώρα: Πολωνία

Ένας από τους σημαντικότερους Πολωνούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου εν γένει, ο Krzysztof Kieslowski μας χάρισε αξέχαστα αριστουργήματα όπως τον τηλεοπτικό «Δεκάλογο» (1989), τη «Διπλή Ζωή της Βερόνικα» (1991) και την τριλογία των «Τριών Χρωμάτων» («Η Μπλε Ταινία», «Η Λευκή Ταινία» και «Η Κόκκινη Ταινία», 1994), βασισμένη στα χρώματα και στα ιδεώδη της γαλλικής σημαίας, πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Kieslowski ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 με μια σειρά εμβληματικών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που σημάδεψαν την ιστορία του είδους και αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της επιδραστικής πολωνικής σχολής ντοκιμαντέρ. Κουβαλώντας την ανεκτίμητη ανθρωπιά που αποτελεί χαρακτηριστικό ολόκληρης της φιλμογραφίας του, οι ταινίες αυτές συνθέτουν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της εποχής και της χώρας του, συχνά καυτηριάζοντας το πολιτικό κλίμα και παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο αφοπλιστικά πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας που μας έδωσε ποτέ το σινεμά τεκμηρίωσης.

Στο αφιέρωμα του Exile Room θα προβληθούν δέκα ντοκιμαντέρ του (που χρονολογούνται από το 1969 μέχρι το 1980), μαζί με το «The Musicians» (1960) του μέντορά του, Kazimierz Karabasz, το οποίο αποτελεί και μια από τις δέκα αγαπημένες ταινίες του Kieslowski.

ΜΕΡΟΣ B:

Πέμπτη 14/02 στις 21:00 @ Exile Room

Bricklayer | 1973 | 16’

Hospital | 1976 | 20’

From a Night Porter’s Point of View | 1977 | 15’30’’

Railway Station | 1980 | 12’

Talking Heads | 1980 | 14’

Συνολική διάρκεια: 78’

Στα πολωνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Πότε:

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019
21.00

Πού:

Exile Room|
Αθηνάς 12 (3ος όροφος), Μοναστηράκι

Περισσότερες πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογραφική Προβολή: "Τα ντοκιμαντέρ του Κισλόφσκι ΜΕΡΟΣ Β" στο Exile Room

5. Άσκηση και Ευεξία: “Yoga στο Πάρκο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στη yoga σώμα και πνεύμα συνδέονται, μέσα από ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές asanas και χαλάρωση, με σκοπό την ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης, της ηρεμίας και της θετικής σκέψης.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

Για ενήλικες

Έως 30 συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας

Πότε:

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019
18.00

Πού:

Ξέφωτο
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

Περισσότερες πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη / Με σειρά προτεραιότητας

Άσκηση και Ευεξία: "Yoga στο Πάρκο" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα