Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Jane Birkin

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Jane Birkin
Η Τζέιν Μπίρκιν ποζάρει στους φωτογράφους για την ταινία 'Jane By Charlotte' στο 74ο Φεστιβάλ Καννών. AP Photo/Brynn Anderson

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι. Είχε ερμηνεύσει το αξέχαστο ντουέτο "Je t'aime… moi non plus" με τον Σερζ Γκενσμπούρ.

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου της αγαπημένης Αγγλίδας των Γάλλων, Τζέιν Μπίρκιν, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από τη γαλλική Le Parisien, η οποία αναφέρει πως η τραγουδίστρια και ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι σήμερα, Κυριακή (16/07).

Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου 1946 στο Λονδίνο, η Τζέιν Μπίρκιν μετακόμισε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έγινε η αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων και στη συνέχεια μούσα του Σερζ Γκενσμπούρ (Serge Gainsbourg), με τον οποίο γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ρομαντικής κωμωδίας “Slogan” το 1969.

Πολιτογραφημένη Γαλλίδα, διατηρούσε πάντα τη βρετανική προφορά της και τον άμεσα αναγνωρίσιμο τόνο της φωνής της.

Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον συνθέτη Τζον Μπάρι, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Kate, η οποία πέθανε το 2013. Στη συνέχεια στη ζωή της μπαίνει ο Σερζ Γκενσμπούρ, με τον οποίο θα σχηματίσουν ένα εμβληματικό ζευγάρι, που θα την ανεβάσει στην κορυφή των charts το 1969 με το αξέχαστο ντουέτο “Je t’aime… moi non plus” από το άλμπουμ Jane Birkin / Serge Gainsbourg.

Serge Gainsbourg ft. Jane Birkin – Je t’aime… Moi non plus

Με τον Σερζ Γκενσμπούρ αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 όταν ερμήνευσαν το “Je t’aime … moi non plus”, ένα αισθησιακό και προκλητικό τραγούδι που είχε παγκόσμια επιτυχία, το οποίο αρχικά ο Γκενσμπούρ είχε γράψει για την ερωμένη του Μπριζίτ Μπαρντό.

Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους Σαρλότ Γκενσμπούρ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια. Το 1976, η Μπίρκιν εμφανίστηκε στην αμφιλεγόμενη ταινία “Je t’aime moi non plus” σε σκηνοθεσία του Γκενσμπούρ. Συνέχισε την κινηματογραφική της καριέρα στις ταινίες έργων της Αγκάθα Κρίστι “Έγκλημα στο Νείλο” (1978) και “Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο” (1982) και ταινίες διάσημων Γάλλων σκηνοθετών.

Η Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg στο Λονδίνο το 1971 Bob Dear/AP Photo


Με τον Σερζ Γκενσμπούρ έμειναν μαζί για 13 χρόνια και η θυελλώδης σχέση τους τροφοδότησε για πάνω από μια δεκαετία το ενδιαφέρον του κοινού και τα μέσα ενημέρωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χώρισαν και η προσωπική και επαγγελματική της ζωή υπέστη σοβαρή αναστάτωση.

Η Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg στο Φεστιβάλ Καννών το 1974 Jean Jacques Levy/AP Photo

Ο Σερζ Γκενσμπούρ συνέχισε να συνθέτει τραγούδια γι’ αυτήν ακόμα και μετά τον χωρισμό τους.

Τον Μάρτιο του 1991, η Τζέιν Μπίρκιν έχασε, μέσα σε λίγες μέρες, τον Σερζ Γκενσμπούρ (πέθανε στις 2 Μαρτίου) και τον πατέρα της Ντέιβιντ Μπίρκιν (ο οποίος πέθανε στις 7 Μαρτίου σε ηλικία 77 ετών, την ημέρα της κηδείας του Σερζ). Έδωσε μια παράσταση στο Casino de Paris το 1991, δύο μήνες μετά το θάνατο του Γκενσμπούρ και του αφιέρωσε τη συναυλία.

“Όταν βλέπω τους Γάλλους να ακούνε παλιά τραγούδια σαράντα ετών, ξέρω ότι αποτελούν μέρος της ιστορίας τους. Αλλά κι εκείνοι αποτελούν μέρος της δικής μου ιστορίας”, είχε δηλώσει με τη έκδοση το 2018 του προσωπικού ημερολογίου της “Munkey diaries”. Στο έργο αυτό μιλά ανοικτά για μια μακρά λευχαιμία την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή της στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το ντοκιμαντέρ “Jane by Charlotte”, τρυφερό, ενδοσκοπικό, δείχνει την καθημερινότητα της Τζέιν Μπίρκιν στο σπίτι της στη Βρετάνη, την αγάπη για τα σκυλιά που μοιράζεται με την κόρη της, ενώ προσεγγίζει επίσης τα οδυνηρά θέματα της απουσίας και της αρρώστιας.

«Οι ζωές μας αρθρώνονται γύρω από θανάτους», έλεγε η Σαρλότ Γκενζμπούρ στις Κάννες, αναφερόμενη στον πατέρα της Σερζ Γκενσμπούρ, μια μορφή της γαλλικής μουσικής που απεβίωσε το 1991, και στην ετεροθαλή αδελφή της Κέιτ Μπάρι, φωτογράφο και κόρη του συνθέτη Τζον Μπάρι, που ανατράφηκε από τον Σερζ και πέθανε υπό τραγικές περιστάσεις σε ηλικία μόλις 46 ετών το 2013.

Jane Birkin Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της η Τζέιν Μπίρκιν φαινόταν να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, είτε επρόκειτο για τις Κάννες είτε για τη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ Francofolies de La Rochelle, όπου τραγούδησε ένα ρεπερτόριο από το τελευταίο της άλμπουμ “Oh! Pardon tu dormais…” που κυκλοφόρησε με τον Ετιέν Νταό και τραγούδια γραμμένα γι΄αυτήν από τον Σερζ Γκενσμπούρ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Μπίρκιν ακύρωσε μια σειρά από εμφανίσεις και συμμετοχές σε κινηματογραφικά φεστιβάλ καθώς είχε υποστεί μία ελαφρά μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακόμα και ο οίκος Hermès είχε τιμήσει το όνομά της, ονομάζοντας μια από τις πιο διάσημες τσάντες του, την τσάντα Hermès Birkin.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα