Πέθανε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Πέθανε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας 4k architects / FACEBOOK

Ξεχωριστή μορφή της αρχιτεκτονικής, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας.

Την είδηση για τον θάνατό του έκανε γνωστή με ανάρτησή του το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k Architects, που αποχαιρέτησε τον σπουδαίο δημιουργό.

“Το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k Architects αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών. Αφιερώθηκε με πάθος και όραμα στην αρχιτεκτονική και αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς τους”.

“Την υπηρέτησε ως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Για την ομάδα μας η δεκαετής, καθημερινή συνύπαρξη μαζί του, υπήρξε ένα σπάνιο δώρο, απέναντι στο οποίο στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη. Η σκέψη του και το έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν μια πολύτιμη κληρονομιά για όλες τις νέες γενιές αρχιτεκτόνων”.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας θα αποτεφρωθεί την Τετάρτη στο Κέντρο Αποτέφρωσης της Ριτσώνας.

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Το έργο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1924. Είχε καταγωγή από τη Σίκινο και στράφηκε στην αρχιτεκτονική λόγω ενός θείου του, του αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Γκόρχαμ Φίλιπς Στίβενς.

Μετά τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά του σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη συμμετείχε στον σχεδιασμό του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Γλυφάδας, το οποίο αποπερατώθηκε το 1954, και στην κατασκευή του ξενοδοχείου Ναυσικά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Το 1980 εκλέχθηκε καθηγητής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου δίδαξε μέχρι το 1993 και αυτό που έλεγε στους νέους φοιτητές ήταν ότι «η μάθηση είναι θέμα βούλησης, όχι δασκάλου», όπως είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ο σεβασμός στο δομημένο περιβάλλον, η οργανική ενσωμάτωση των εικαστικών τεχνών στο κτίριο είναι οι αρχές στις οποίες βασίζεται το έργο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, το οποίο περιλαμβάνει μελέτες από τη μεγάλη κλίμακα της αρχιτεκτονικής μέχρι και τη μικρότερη.

Έχοντας μαθητεύσει κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Κανδύλης, τα έργα του χαρακτηρίζονται από απλές και λιτές γραμμές στα οποία υλοποιείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ελεύθερη κάτοψη και η αλληλουχία μεταξύ ανοικτών και υπαίθριων χώρων.

Αναζήτησε αρχιτεκτονικές μορφές που επιλύουν προβλήματα φυσικού αερισμού και φωτισμού. Έτσι, σχεδίασε κλιματαριές, σκιερές αυλές και μεγάλα ανοίγματα, πάντα προφυλαγμένα, που επιτρέπουν στον ήλιο και τον άνεμο να διαπερνούν το κτίριο και να το ανανεώνουν ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα