“Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα”: Στις 4 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου

“Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα”: Στις 4 Σεπτεμβρίου στο  Κηποθέατρο Παπάγου

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου επιστρέφει για ένα τελευταίο ανέβασμα την Παρασκευή 4/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά της στο Θέατρο Τζένη Καρέζη και με τη δεύτερη χειμερινή σεζόν να έχει διακοπεί απότομα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, η παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, επιστρέφει και παρουσιάζεται για μια τελευταία παράσταση την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου.

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Νιάρρος, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος υποδύεται έναν αυτιστικό έφηβο εν ονόματι Κρίστοφερ. Σε συνέντευξή του στο News 24/7 o Γιάννης Νιάρρος μίλησε για τον ρόλο του και πώς τον προσέγγισε: «Στην αρχή είδα ό,τι ταινία υπάρχει με αυτιστικά άτομα ή με ανθρώπους που έχουν έντονα είτε κινητικά, είτε νευρολογικά, είτε νοητικά προβλήματα. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των προβών, είδα ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ήθελα να έχω κάποια επαφή, ώστε να ακολουθήσω έστω και μιμητικά κάποια πιο συγκεκριμένη γραμμή, για να βρω εν τέλει τη δική μου. Έτσι, ήρθα σε επαφή με τον Σωτήρη, ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και που είναι τελείως λειτουργικός. Η επαφή μαζί του με βοήθησε, γιατί είδα το πραγματικό πρόσωπο ενός ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας, δεν είναι πλήρως περιθωριοποιημένος. Παρόλα αυτά, βρίσκεται στο περιθώριο λόγω των ειδικών δεξιοτήτων που του λείπουν, όπως είναι η γλώσσα του σώματος ή η ευκολία του να ενταχθείς σε ένα κοινωνικό σύνολο. Με τον Σωτήρη κάναμε πολύ απλά πράγματα, πήγαμε για μια μπύρα, διαβάσαμε μαζί το έργο, ήταν πολύ πρόθυμος να με βοηθήσει σε αυτό. Είμαστε ακόμα φίλοι και του χρωστάω πολλά. Εν τέλει μέσα στην πρόβα, αφού πέρασα όλα αυτά τα στοιχεία και τα δούλεψα, τα άφησα πίσω μου και έπαιξα τον ρόλο όπως θα τον έπαιζα εγώ, ο Γιάννης, ακολουθώντας την ιστορία, τις σχέσεις που δημιουργούνται και τις καταστάσεις. Γιατί όλα αυτά είχαν τον φόβο να με οδηγήσουν σε κάτι πολύ σχηματικό, σε κάτι που θα ήταν πολύ κλειστό και δεν θα είχε επαφή με μένα και θα έμενε στην σφαίρα του μιμητισμού. Οπότε ένωσα αυτές τις δύο λειτουργίες και ήταν εξίσου σημαντικές, δηλαδή να δω τον Κρίστοφερ ως έφηβο, που ήμουν κι εγώ, σε συνδυασμό με τα απτά σωματικά χαρακτηριστικά του αυτισμού.»

Η υπόθεση του έργου

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα. Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου. Πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή.

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά. Σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του. Δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει στη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή.

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, που έργα του έχουν ανεβεί άλλες δυο φορές από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα». Το έργο έχει κερδίσει 7 βραβεία Ολίβιε, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013. Έχει παιχτεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους: στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ελλάδα, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία.

Πληροφορίες

Συγγραφέας: Σάιμον Στήβενς

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη

Βοηθός Σκηνοθετη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Έλενα Μαρσίδου, Ειρήνη Μακρή, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Γιαννακάκος, Κατερίνα Μαούτσου, Γρηγόρης Μπαλλάς

Τιμές Εισιτηρίων:18€ κανονικό, 15€ μειωμένο (ισχύει για φοιτητές, άνεργους, άτομα άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ)

Παρασκευή 4/9 στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου (Κορυτσάς, 6η στάση Παπάγου, Παπάγου 156 69. τηλέφωνο: 2132027185)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΔΩ

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα