Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Κιέβου εκπέμπουν SOS

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Κιέβου εκπέμπουν SOS
Χρυσοί τρούλοι της Μονής Σπηλαίων του 11ου αιώνα στο Κίεβο. ASSOCIATED PRESS

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Κιέβου, αλλά και το ιστορικό κέντρο όπως και η ευρύτερη πόλη που περιλαμβάνει πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, τοποθεσίες και μουσεία, επίσης κοντά σε διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια, σε περίπτωση βομβαρδισμού κινδυνεύουν.

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Κιέβου, αλλά και το ιστορικό κέντρο όπως και η ευρύτερη πόλη που περιλαμβάνει πολλά άλλα ιστορικά μνημεία, τοποθεσίες και μουσεία, επίσης κοντά σε διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια, σε περίπτωση βομβαρδισμού κινδυνεύουν υπενθυμίζει σε ανακοίνωση το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών Icomos.

«Οποιοσδήποτε βομβαρδισμός ή μάχες σε ένα τόσο πυκνό ιστορικό αστικό τοπίο όχι μόνο θα επιφέρει περισσότερους θανάτους και ταλαιπωρία στον άμαχο πληθυσμό, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτές τις σημαντικές πολιτιστικές ιδιότητες» τονίζει το Icomos και συνεχίζει :

«Ως διεθνής ΜΚΟ στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβουλευτικός φορέας για τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το ICOMOS υπενθυμίζει ότι το Κίεβο έχει ένα σημαντικό ιστορικό κέντρο – του οποίου τα κοσμήματα είναι ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας και τα σχετικά μοναστηριακά κτίρια και το μοναστικό συγκρότημα της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ με την Εκκλησία του Σωτήρος στο Μπερέστοβο – όλα εγγεγραμμένα ως κληρονομιά της ανθρωπότητας σύμφωνα με τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Το ICOMOS επιμένει και πάλι να υπενθυμίζει την προστασία που παρέχεται στην πολιτιστική κληρονομιά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ειδικότερα τη σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης και τα πρωτόκολλά της, καθώς και τις επίσημες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα Κράτη Μέρη στη διεθνή κοινότητα όταν υπογράψουν στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων

Την ίδια στιγμή, το Δ.Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δημοσιοποιεί και συμμερίζεται την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIAF (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων) -της οποίας αποτελεί τακτικό μέλος- σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της FIAF σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία αναφέρει: “Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των συναδέλφων της στο Κέντρο Oleksandar Dovzhenko στο Κίεβο, τις οικογένειες και τους φίλους τους, αλλά και για την ασφάλεια των μοναδικών συλλογών και των εγκαταστάσεων του Κέντρου, υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Θεσμοί όπως το Εθνικό Κέντρο Oleksandar Dovzhenko (αντεπιστέλλον μέλος της Ομοσπονδίας από το 2003) μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους, δηλαδή την συλλογή, φύλαξη και προβολή της πλούσιας κινηματογραφικής κληρονομιάς τους, σύμφωνα με τα υψηλά διεθνή πρότυπα, υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν σε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον.
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων, εφαρμόζει, από την ίδρυση της, πριν από 84 χρόνια, αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, ωστόσο ανέκαθεν καταδίκαζε τις καταστροφικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως είναι τα 171 αρχεία του δικτύου μας. Όπως και UNESCO, με την οποία η FIAF θεσμικά συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια, η Συνομοσπονδία καλλιεργεί μια κουλτούρα ειρήνης, θεωρώντας αυτονόητο ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων, αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο των βιώσιμων στρατηγικών για να οικοδομηθεί ένας πιο ειρηνικός και ασφαλής κόσμος.
Εκ μέρους της διεθνούς μας κοινότητας των κινηματογραφικών αρχείων, η Eκτελεστική Eπιτροπή της FIAF επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους στο Κίεβο, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, για την αλληλεγγύη μας απέναντι σε αυτούς και τον Φορέα τους. Υπόσχεται να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει και να βοηθήσει το μέλος μας από την Ουκρανία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα