'Πόση οίηση πια σε μια χώρα που δεν μπορεί να ανοίξει ένα μουσείο'

'Πόση οίηση πια σε μια χώρα που δεν μπορεί να ανοίξει ένα μουσείο'

Καλεσμένος στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή "Πεζοί στον Αέρα" ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Ποια πολιτική χαράσσεται στην Ελλάδα για τα μουσεία

«Δεν θα είχα μπορέσει να επιστρέψω στην Ελλάδα, αν δεν ήμουν σίγουρος ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα θα είναι τα ίδια στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και  στο Δήμο Αθηναίων», υπογράμμισε στο στούντιο του ραδιοφώνου 24/7, και στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΑ, με τις Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και Φωτεινή Λαμπρίδη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δήμο Αθηναίων (Δημοτική Πινακοθήκη, Μουσεία), συνδιευθυντής της Documenta 9 (1992), πρώην γενικός επιθεωρητής Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Δημιουργίας στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Ερωτώμενος αν υπάρχουν λεφτά στη Δημοτική Πινακοθήκη, για να πραγματοποιήσει τα οράματά του αρκέστηκε να απαντήσει:

«Αν έπαιρνα αποφάσεις με το αν υπάρχουν λεφτά στη ζωή μου, τότε θα πήγαινα να δουλέψω σε μια τράπεζα».

«Στην Ελλάδα δεν χαράσσεται και δεν έχει χαραχτεί ποτέ πολιτική για τα μουσεία», συνέχισε, για  να σχολιάσει και την μεγάλη συζήτηση που έχει προκαλέσει η Documenta 14 στην Αθήνα: «Οι εκθέσεις δεν είναι Δημοψηφίσματα, είναι συζητήσεις που μπορείς να κάνεις και να αλλάξεις άποψη. Πιθανώς να πας και να ξαναδείς την έκθεση. Κάθε Documenta  έχει το ίδιο πρόβλημα, κάθε Documenta είναι καινούρια  υπόθεση εργασίας και πάντα υπάρχουν ενθουσιώδεις υπερ. Και ενθουσιώδεις κατά. Δεν αποτελεί κριτική θέση  το ότι ήρθαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα ως κατακτητές».

«Είναι τόσοι οι σοφοί σε αυτή τη χώρα που ξέρουν ότι δεν χρειάζονται ούτε Documenta oύτε Μουσεία», συνέχισε σαρκαστικά, «Πόση οίηση πια σε μια χώρα που δεν μπορεί να ανοίξει μουσείο και τα φεστιβάλ γίνονται με το ζόρι!»

Μεταξύ των εκθέσεων που ετοιμάζει η Δημοτική Πινακοθήκη τη νέα σεζόν είναι  ένα αφιέρωμα στον Σπύρο Παπαλουκά και  στη σχέση του Ντε Κίρικο  με την Ελλάδα. Συγχρόνως, θα μετάσχει στους εορτασμούς της  Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας βιβλίου το 2018  (με τα βιβλιαράκια του Ακριθάκη να έχουν την τιμητική τους).

Στην εκπομπή παρενέβη από την Επίδαυρο και ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσεζάρις Γκραουζίνις,  καθώς αύριο ανοίγει ο θεσμός των Επιδαυρίων με τους Επτά Επί Θήβας, την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας,  που σκηνοθέτησε με  πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου.

«Το θέατρο  αφορά πολιτικά πράγματα, αφορά και τα αιώνια, τόνισε. «Το θέατρο  που θέλει να περάσει πολιτικά μηνύματα είναι θέατρο προπαγάνδας, δεν είναι τέχνη».

Για την παράσταση 277 μέτρα", που  ξεκινά στις 5.30 τα ξημερώματα στο Λυκαβηττό, από την ομάδα  Γεωποιητική, μίλησε επίσης η σκηνοθέτιδα  Αννα Τζάκου, η οποία πέρσι είχε καταπιαστεί με τον Εμφύλιο Πόλεμο.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

SHARE: