Ψιμύθιο, κάρβουνο και κιννάβαρη: Τα καλλυντικά των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα

Ψιμύθιο, κάρβουνο και κιννάβαρη: Τα καλλυντικά των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα
ISTOCKPHOTO

Κρέμες από έλαια καρυδιού ή λουλουδιών χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα για την περιποιήση προσώπου. Ποια άλλα καλλυντικά περιελάμβανε το "νεσεσέρ" τους και τι χρησιμοποιούσαν στα μαλλιά τους.

Οι γυναίκες στην αρχαιότητα δεν παρέλειπαν τη φροντίδα της εικόνας τους και τον καλλωπισμό τους. Οι απεικονίσεις των πλουσίων γυναικών της αρχαίας Πέλλας σε αγγεία και ειδώλια τις παρουσιάζουν περιποιημένες και εκλεπτυσμένες, αντίληψη που ενισχύεται από τα πολυάριθμα εργαλεία καλλωπισμού που βρέθηκαν σε πολλούς γυναικείους τάφους της αρχαίας πόλης, όπως τριχολαβίδες, σπάτουλες και βουρτσάκια για την εφαρμογή των καλλυντικών. Ως «νεσεσέρ» της αρχαιότητας θα μπορούσε κανείς να ονομάσει την "πυξίδα", ένα αγγείο όπου οι γυναίκες φύλασσαν τα καλλυντικά τους. Για τα αρώματα χρησιμοποιούσαν φιαλίδια.

Όλα αυτά παρουσιάζονται στην έκθεση «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας», του αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας, όπως διαβάζουμε στο thesstoday.gr. Η έκθεση δείχνει τις πτυχές της ζωής των γυναικών στην αρχαιότητα, τις δραστηριότητές τους, το περιβάλλον τους, τη θέση τους στην κοινωνία, αλλά και πιο απλά στοιχεία της καθημερινότητάς τους, όπως η περιποίηση, την οποία φαίνεται να λάτρευαν.

ADVERTISING

Οι γυναίκες της αρχαιότητας έβαφαν το πρόσωπό τους με ψιμύθιο (ανθρακικό μόλυβδο λευκού χρώματος), τα φρύδια και τα βλέφαρα με μαύρο κάρβουνο, ενώ για τα μάτια, τα μάγουλα και τα χείλη χρησιμοποιούσαν κόκκινο και καφέ χρώμα, συμβολίζοντας την υγεία και τη γοητεία. Για την φροντίδα του προσώπου επέλεγαν κρέμες από έλαια καρυδιού ή λουλουδιών και κιννάβαρη για την περιποίηση του σώματος.

Ψιμύθιο, κάρβουνο και κιννάβαρη: Τα καλλυντικά των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα
THESSTODAY.GR

Τα μαλλιά

Εντυπωσιακές μπούκλες, κομψοί κότσοι, σχήμα στεφανιού στα μαλλιά ακόμη και σχήμα φιόγκου έχουν εμφανιστεί σε έργα τέχνης από την αρχαιότητα που παρουσίαζαν γυναικείες μορφές. Για να πετύχουν τα περίτεχνα αποτελέσματα οι γυναίκες είχαν ως «όπλα στη φαρέτρα τους» ξύλινες ή οστέινες χτένες, καρφίτσες για το πιάσιμο των μαλλιών σε πιο περίπλοκα σχέδια και καθρέπτες (κάτοπτρα). Μάλιστα για την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής διαδεδομένα ήταν τα φυσικά έλαια από αμύγδαλο, ελιά ή σουσάμι.

Τα κοσμήματα

Οι γυναίκες της Πέλλας παρουσάζονται με χρυσά κοσμήματα, κυρίως σκουλαρίκια, περιδέραια και βραχιόλια. Τα κοσμήματα από την Πέλλα χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή (336 – 30 π.Χ.). Οι δημιουργίες είναι απλές και έχουν πολυχρωμία, την οποία οι τεχνίτες της εποχής επιτύγχαναν με τις ημιπολύτιμες πέτρες που χρησιμοποιούσαν. Ενώ για τη διακόσμησή τους «επιστράτευαν» μορφές του Έρωτα, της Αφροδίτης, της Νίκης, κεφαλιά ζώων, εμπνευσμένα από την ανατολή και μετά τον 3ο αιώνα π.Χ. ανθρώπινα κεφάλια, δελφίνια και πουλιά.

Ψιμύθιο, κάρβουνο και κιννάβαρη: Τα καλλυντικά των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα
THESSTODAY.GR

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα κοσμήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως σύμβολα πλούτου και κοινωνικής θέσης, αλλά και ως θρησκευτικά σύμβολα, φυλαχτά που προστατεύουν τον κάτοχό τους ή του προσδίδουν υπερφυσικές ικανότητες. Στις ταφές πλουσίων γυναικών έχει βρεθεί πληθώρα κοσμημάτων, ενώ εντύπωση προκαλεί η πεποίθησή τους ότι φορώντας χρυσό το σώμα μένει άφθαρτο στον χρόνο. Μια πιο «μακάβρια» πληροφορία που προκύπτει εξ αυτού είναι ότι στην αρχαιότητα έραβαν χρυσά κοσμήματα στα μάτια και το στόμα του νεκρού καθώς πίστευαν στη μετά θάνατον ζωή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τοπικά Νέα

24Media Network