Σίμος Kυπαρισσόπουλος: Το παράλογο με τις επιστρεπτέες και οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ που δεν μπορούν να εισπραχθούν

Σίμος Kυπαρισσόπουλος: Το παράλογο με τις επιστρεπτέες και οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ που δεν μπορούν να εισπραχθούν
Pixabay

Τηλέφωνα επί τηλεφώνων στον "δαίδαλο" των δημόσιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για να βγει μία άκρη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για επιχορηγήσεις ή/και παροχή αιγίδας σε δράσεις και φεστιβάλ πολιτισμού έδωσε μία υποτυπώδη ανάσα σε έναν κλάδο που “χτυπήθηκε” σκληρά από την πανδημία. Και ενώ αποδεσμεύτηκαν μεγάλα ποσά σε διαφορετικούς τομείς του Πολιτισμού, είναι αμφίβολο τελικά αν ενισχύθηκε ουσιαστικά ο κλάδος και οι άνθρωποί του, που βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους εμπόδια και ασυνεννοησία.

Στη γνωστοποίηση ενός παράλογου, από όποια πλευρά και αν το δούμε, μηχανισμού αναφορικά με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές προχώρησε στο NEWS 24/7 o Σίμος Kυπαρισσόπουλος, διαχειριστής της Α.Μ.Κ.Ε. ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ, η οποία διοργανώνει το “International Micro μ Festival”. To “Micro μ” θυμίζουμε ότι από το 2016 τελείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και από το 2017 λαμβάνει πέραν της αιγίδας του υπουργείου και την οικονομική στήριξή του.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κυπαρισσόπουλος στο NEWS 24/7, ελάχιστες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις των επιχορηγήσεων βεβαιώθηκαν στην εφορία τα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, που είχαν λάβει οι πολιτιστικοί φορείς σαν στήριξη την περίοδο της πανδημίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα και το Υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει, σύμφωνα με τα όσα μας είπε για την προσπάθειά του να πάρει μια επίσημη απάντηση.

Εμείς, ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που υποβάλαμε κάποια αιτήματα επιχορηγήσεων και αιγίδων για τις δράσεις που κάνουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, περιμέναμε να βγουν οι αποφάσεις από τις εκάστοτε επιτροπές.

Λίγες μέρες πριν βγουν οι αποφάσεις, βεβαιώθηκαν τα ποσά των επιστρεπτέων. Καλώς βεβαιώθηκαν και εννοείται ότι έπρεπε να βεβαιωθούν. Λίγες ημέρες μετά βγήκαν οι αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις. Στις κινηματογραφικές δράσεις, για παράδειγμα, έδωσαν 250 χιλιάρικα σε 10 μόνο φεστιβάλ.

Το πρόβλημα είναι (και) αλλού. Βεβαιώνοντας τις Επιστρεπτέες, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε φορολογικές ενημερότητες στη διάθεσή μας. Άρα δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα ποσά των επιχορηγήσεων, που αποφασίστηκαν από τις επιτροπές. Διότι στην κεντρική διοίκηση θέλει μηδενική φορολογική ενημερότητα και εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε. Γιατί αν αυτή τη στιγμή πάμε να βγάλουμε βεβαιώνεται όλο το ποσό των επιστρεπτέων που πρέπει να γυρίσουμε, το οποίο είναι μοιρασμένο σε δόσεις. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να γίνει μία διαδικασία κατά την οποία η παρακράτηση φόρου που θα γίνει να αφορά το τρέχον έτος και όχι όλο το ποσό των επιστρεπτέων;” μας λέει ο κ. Kυπαρισσόπουλος.

Στην ερώτησή μας αν έθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το ζήτημα και τι απάντηση έλαβε, μας είπε: “Τηλεφώνησα στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, δεν ήξεραν τίποτα, μου είπαν πάρτε στο τμήμα πληρωμών. Στο τμήμα πληρωμών μού είπαν πάρτε στο τμήμα κινηματογραφίας, εκεί μου είπαν πάρτε στο οικονομικό. Στις 8 Αυγούστου μίλησα ξανά με το τμήμα κινηματογραφίας και μου λένε η υπεύθυνη θα σας πάρει τηλέφωνο. Και για να μη σας τα πολυλογώ δεν μου έχει απαντήσει κανένας.

Είναι δυνατόν από τις 20 Ιουλίου να έχω θέσει την ερώτηση και να μην έχω μία απάντηση; Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε μένα. Κι άλλες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες έχουν πάρει Επιστρεπτέες, ειδικά στον Πολιτισμό πήραν σχεδόν όλοι, διότι η πτώση τζίρου ήταν τραγική.”

Στην ερώτησή ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του μας είπε: Σήμερα μπήκα στη διαδικασία να στείλω μία επιστολή στον ίδιο τον κύριο Γιατρομανωλάκη γιατί με ενημέρωσαν ότι αυτά που σας λέω τα ήθελαν και γραπτώς. Απορώ! Δεν έχει δημιουργηθεί το ίδιο ζήτημα με κάποια άλλη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία; Δεν έχουν ενημερωθεί ήδη; Δεν μπορούν να βγουν να μας απαντήσουν; Θα τις πάρετε τις επιχορηγήσεις ή δεν θα τις πάρετε τις επιχορηγήσεις, να ξέρουμε.

Το θεωρώ μια κοροϊδία. Και γενικά θεωρώ μία κοροϊδία το εξής. Αν κοιτάξετε στο site του Υπουργείου Πολιτισμού, στα δελτία τύπου το μήνα Ιούλιο έχουν βγει ανακοινώσεις για πολιτιστικά έργα σε μουσεία ανά την περιφέρεια. Για ανακαινίσεις μουσείων, για αρχαιολογικούς χώρους και έργα που δεν κατονομάζονται, βγήκαν ποσά ύψους 18 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Και για τα έργα του σύγχρονου πολιτισμού έχουν δώσει γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ – με 1,5 στο θέατρο. Δηλαδή χορός, κινηματογράφος και μουσική έχουν πάρει κάτω από 1 εκατομμύριο. Αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου για τον Πολιτισμό;

Δεν θα μιλήσω ούτε για κομμένα ΕΣΠΑ, ούτε για τις φτωχές παροχές προς τον πολιτισμό, αλλά δεν είναι δυνατόν να ταλανίζεται ένας τομέας περισσότερο από όλους κατά την πανδημία και να έχει αυτή τη συμπεριφορά από το κάθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, που θα έπρεπε να προστατέψει τα δικαιώματά μας.

Το πρόβλημα είναι δεδομένο. Δεν έχουμε ενημέρωση τι σκοπεύει να γίνει και η δράση είναι σε ενάμιση μήνα. Τι θα κάνουμε εμείς όταν δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από τους εμπλεκόμενους φορείς; Πώς θα κινηθούν τελικά; Θα υπάρξει εγκύκλιος; Θα ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου; Αν ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου, όχι μόνο δεν θα πάρουμε τις επιχορηγήσεις, αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε και τον συμψηφισμό με τα φορολογικά μας. Αρα είναι μία κοροϊδία η ανακοίνωση των επιχορηγήσεων. Περιμένουμε μία απάντηση από κάποιον να σηκώσει το τηλέφωνο και να μας ξεκαθαρίσει την κατάσταση.” Ποιος θα δώσει αυτή την απάντηση;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα