Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στους Αγίους Τόπους – Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στους Αγίους Τόπους – Μυστήριο η ελληνική επιγραφή
Οι ανασκαφές κράτησαν τρία χρόνια. Israeli Antiquities Authority

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα με μεγάλα μωσαϊκά και  πολύχρωμες τοιχογραφίες. Ο ναός είναι αφιερωμένος σε άγνωστο μάρτυρα. Τι εκτιμούν οι ερευνητές.

Μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ’ έναν ανώνυμο μάρτυρα ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα ισραηλινοί ερευνητές.

Ο ναός από ψηλά. Israeli Antiquities Authority

 

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

Περίεργη ελληνική επιγραφή έχει μπερδέψει τους ερευνητές. Israeli Antiquities Authority

 

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός ‘ενδόξου μάρτυρος’», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά. Israeli Antiquities Authority

 

Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β’ Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.

Δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά. Israeli Antiquities Authority

 

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα