'Σύρος - Nothing': Μια φωτογραφική έκθεση-ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού

'Σύρος - Nothing': Μια φωτογραφική έκθεση-ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού

Μια σειρά από ασπρόμαυρες στην πλειοψηφία τους φωτογραφίες του Αλέξανδρου Σταματίου συνθέτει μια ενιαία αφήγηση γύρω από τη σημαντικότητα του φαινομενικά ασήμαντου

"Σύρος - Nothing" τιτλοφορείται η νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Σταματίου, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαρτίου.

Σε αυτή παρουσιάζονται 20 περίπου φωτογραφίες, ασπρόμαυρες κυρίως, που απαθανατίζουν καθημερινά στιγμιότυπα, τα  οποία απαθανάτισε ο Σταματίου με τον φακό του στη Σύρο από το 2013, χρονιά που εγκαταστάθηκε στο νησί, μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις εικόνες σκιαγραφείται ένα ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων αλλά και του ιδίου.

Όπως αναφέρει το TVXS, ο φωτογράφος αποτραβιέται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων όπου διεισδύει σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας, έχοντας στο παρελθόν καλύψει όλα τα πολεμικά γεγονότα των Βαλκανίων από το 1989

Το φωτογραφικό υλικό του Σταματίου δεν αποτελεί τουριστική καταγραφή της φυσικής καλλονής της Σύρου ούτε αποστασιοποιημένο φωτορεπορτάζ των ιδιαιτεροτήτων της. Αντίθετα, είναι ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο της απλής καθημερινότητας εν γένει, μιας καθημερινότητας που λαμβάνει στις φωτογραφίες υπόσταση μνημειακή και διαχρονική.

Με βλέμμα γεμάτο ευαισθησία, απαθανατίζει στιγμές στους ιερούς χώρους της ορθοδοξίας και του καθολικισμού αλλά και τη ζωή στον ταρσανά, στα καφενεία, τις ταβέρνες και τα καλντερίμια του νησιού.

Δίχως διάθεση εξιδανίκευσης, σμίγει την ομορφιά με την ασχήμια σε εικόνες που αποκρυσταλλώνουν την πεμπτουσία της ίδιας της ζωής.

Ο Αλέξανδρος Σταματίου έχει στο ενεργητικό του 14 ατομικές και 23 ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- "Ο Παράλογος", ατομική έκθεση, Μουσείο της Πόλης των Σκοπίων σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σκοπίων (2003) και

- "Χρονικό του Παραλόγου", ομαδική έκθεση, 19η Διεθνής Φωτογραφική Συγκuρία 2007, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκης (2007).

Το 2013, η έκθεση "Greece in Crisis" της φωτογραφικής του ομάδας PHASMA2, σε επιμέλεια της Μπίας Παπαδοπούλου και διοργάνωση του ιδίου, απέσπασε το βραβείο καλύτερης έκθεσης στο Χειμερινό Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Φωτογραφία του με Σύρους πρόσφυγες στην Ειδομένη επιλέχθηκε από το Αl Jazeera ως μία από τις 15 καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου για το έτος 2016.

'Σύρος - Nothing': Μια φωτογραφική έκθεση-ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού
'Σύρος - Nothing': Μια φωτογραφική έκθεση-ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού

Επιμέλεια έκθεσης: Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης: 14.03 -  01.04.2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο: 11-3 μ.μ.

Πηγή: TVXS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αθέατες Μορφές. Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας

Τα 'διαμάντια' της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου

SHARE:

24Media Network