Τασούλας: Αδύνατο να βρίσκεται στον τύμβο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος

default image

Τις προσωπικές του εκτιμήσεις για το "μυστήριο" της Αμφίπολης έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας. Το θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και 4ος θάλαμος και αυτοί που εύχονται να μην βρεθεί τίποτα

Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας στο Mega. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μέσα στον τύμβο είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος.

“Εχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου”,  δήλωσε ο Κώστας Τασούλας, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως το μνημείο μαρτυρά πως σίγουρα ο “ένοικος” θα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μην βρεθεί τίποτα. “Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές”, σημείωσε. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις σύλησης του μνημείου”, είπε.

“Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια”, είπε, απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε τι μαρτυρούν τα περίτεχνα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων, λέγοντας: “Αυτά τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων είναι σαν τίτλος ευγενείας και δείχνουν την αθηναϊκή επίδραση στην τέχνη της περιοχής και αυτό είναι λογικό γιατί η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηνών”.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει πάει στο σημείο των ανασκαφών. “Έχω δώσει εντολή να μην με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα, που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι χθες αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες. Οι ανασκαφές έφεραν στο «φως» ολόκληρα τα σώματα των επιβλητικών αγαλμάτων τα οποία έχουν ύψος 2,27, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο και φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα