Χωριό στην Ιαπωνία ζωγραφίζει αριστουργήματα σε ρυζοχώραφα – Πώς έφτιαξαν τη Mona Lisa

Χωριό στην Ιαπωνία ζωγραφίζει αριστουργήματα σε ρυζοχώραφα – Πώς έφτιαξαν τη Mona Lisa
Στο ρυζοχώραφο του Inakadate απεικονίζεται η εμβληματική “Mona Lisa” του μετρ της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι YouTube

Η εμβληματική Mona Lisa του Λεονάρντο ντα Βίντσι απεικονίζεται πάνω σε ρυζοχώραφα και αφήνει άφωνους τους επισκέπτες σε χωριό της Ιαπωνίας.

Το χωριό Inakadate στην επαρχία Aomori στη βόρεια Ιαπωνία είναι διάσημο για δύο λόγους. Ο ένας είναι οι αχανείς ορυζώνες του και ο άλλος είναι τα εκπληκτικά έργα τέχνης που “ζωγραφίζουν” οι καλλιεργητές πάνω στα χωράφια.

Ψάχνοντας ένα τρόπο να αυξήσουν τον τουρισμό τους, οι κάτοικοι του Inakadate σκέφτηκαν να συνδυάσουν τις δύο μεγάλες τους αγάπες. Την καλλιέργεια ρυζιού – μία γνώση που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους – και την τέχνη. Κάθε χρόνο από το 1993, στο Inakadate μεταμορφώνουν τα ρυζοχώραφα σε ζωντανά έργα τέχνης.

Αυτά όμως τα πορτρέτα που απεικονίζονται πάνω στα ρυζοχώραφα δεν έχουν γίνει “πετώντας” πάνω στους βλαστούς κάποιου είδους φυτική μπογιά – όπως ίσως θα φανταζόμασταν. Αυτό που κάνει μοναδικά και ανεπανάληπτα αυτά τα έργα τέχνης είναι ότι αποτελούνται από διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού – με βλαστούς διαφορετικού χρώματος – που φυτεύονται στρατηγικά για να “συνθέσουν” με ανεπανάληπτη μαεστρία το τελικό αποτέλεσμα.

Φέτος, στο ένα ρυζοχώραφο απεικονίζεται η εμβληματική “Mona Lisa” του μετρ της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι και στο άλλο ο πίνακας “Παραλίμνια” του Ιάπωνα καλλιτέχνη του 19ου και 20ού αιώνα Seiki Kuroda, το οποίο είναι ένα πορτρέτο της συζύγου του, Taneko Kaneko.

Οι επισκέπτες συνωστίζονται σε ένα … μπαλκόνι πάνω από τα έργα και απολαμβάνουν τη θέα, αλλά και τις μυρωδιές της φύσης. Τις φετινές δημιουργίες μπορεί κάποιος να τις δει έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Πώς φτιάχνεται ένας “πίνακας ζωγραφικής” πάνω στα ρυζοχώραφα του Inakadate

Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Yukio Kasai: “Νομίζω δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το θέαμα, αν δεν το δει κάποιος από κοντά”. Πώς φτιάχνεται ένα τέτοιο αριστούργημα της φύσης; Αρχικά αποφασίζεται ποιο έργο θα απεικονιστεί, σε μία συνέλευση όλων των εμπλεκόμενων. Κατόπιν ο υπεύθυνος πρώην καθηγητής Γυμνασίου Atsushi Yamamoto χρησιμοποιεί υπολογιστή για να μεταφράσει τις χρωματικές συνθέσεις των πρωτότυπων έργων σε κάτι το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί με μόνον επτά χρώματα ρυζιού που θα φυτευτούν στο χωράφι.

Αφού αποφασιστεί η χρωματική παλέτα και επιλέξουν τις ποικιλίες, το ρύζι φυτεύεται με τα χέρια από περίπου 1.300 καλλιεργητές και εθελοντές – σε μια γιορτή χαράς και δημιουργίας. Κάθε πίνακας είναι “χειροποίητος”, μοναδικός και φυσικά δεν διαρκεί πολύ, μιας και την επόμενη χρονιά ο ορυζώνας αποκτά άλλη εικόνα!

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί το σχέδιο χρειάζονται τρεις μήνες για να σχεδιαστεί και να φυτευτεί. Τα πρώτα χρόνια τα σχέδια ήταν πολύ απλά, σήμερα όμως οι καλλιεργητές έφτασαν στο σημείο να δημιουργούν αριστουργήματα του βεληνεκούς της Mona Lisa. Τι να έχουν στο μυαλό τους για του χρόνου;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα