Οι ήρωες της Nelly’s ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 4'
Η Ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska στην Ακρόπολη, Νοέμβριος 1930- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s)
Η Ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska στην Ακρόπολη, Νοέμβριος 1930- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Nelly’s  παρουσιάζονται στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της γνωστής Nelly’s στην ομότιτλη έκθεση που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι), από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2024.

Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.

Μουσικοί στην Κρήτη, 1939- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραΐδάρη (Nelly’s)
Μουσικοί στην Κρήτη, 1939- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραΐδάρη (Nelly’s) Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Η έκθεση αποτελεί προσαρμογή της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2023 στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακα του έργου της φωτογράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό της, με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Το έργο της Νέλλης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό τα χρόνια του μεσοπολέμου, ασκώντας πολλά είδη φωτογραφίας και ιδιαίτερη επίδραση στην εξέλιξη του μέσου στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Μετά την παραμονή της στις Ηνωμένες Πολιτείες επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, το έργο της ξεκίνησε να επανεκτιμάται από τη δεκαετία του ΄70.

Η Nelly’s μέσα από 185 φωτογραφίες

Η έκθεση αποτελείται από 185 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη δημιουργό και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο της με σκοπό να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο και οι πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίστηκε. Στις πρωτότυπες αυτές εικόνες προστίθενται 53 σύγχρονες ψηφιακές εκτυπώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα αρνητικά της ώστε να συμπληρώσουν τα αφηγηματικά κενά.

Η Wynn Gunningham, 1955- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s)
Η Wynn Gunningham, 1955- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Παράλληλα, εκτίθεται μια επιλογή του φωτογραφικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε ως φοιτήτρια στη Δρέσδη αλλά και ως επαγγελματίας φωτογράφος στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου και στη Νέα Υόρκη μεταπολεμικά, ώστε να τεκμηριώσει τη βαθιά της γνώση γύρω από τη φωτογραφική τεχνολογία.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό όπως λευκώματα, εκδόσεις και περιοδικά της εποχής της, επιστολικά δελτάρια συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της.

Παρουσιάζονται επίσης τα ζωγραφικά έργα της Νέλλης σε πορσελάνη, μια δραστηριότητα που ανέπτυξε παράλληλα με τη φωτογραφική της καριέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, καθώς και πρωτότυπο, αρχειακό υλικό -κοστούμια, προσωπεία- από τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930.

Ηπειρώτισσες στις θημωνιές κοντά στα Ιωάννινα, 1937/38- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραΐδάρη (Nelly’s)
Ηπειρώτισσες στις θημωνιές κοντά στα Ιωάννινα, 1937/38- Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραΐδάρη (Nelly’s) Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου
Σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-20:00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα