Θεατρική πρεμιέρα χωρίς ηθοποιούς;

Θεατρική πρεμιέρα χωρίς ηθοποιούς;
Η παράσταση Black Box στο θέατρο της Στουτγάρδης AP

Ασυνήθιστοι καιροί, ασυνήθιστες πρακτικές. Το κρατικό θέατρο της Στουτγάρδης πρωτοτύπησε και σε μια σκηνοθεσία αλλιώτικη από τις άλλες ανέδειξε σε πρωταγωνιστή το ίδιο το κτήριο.

Το θέατρο στη Γερμανία και όχι μόνο, ζει πολύ δύσκολες ώρες την εποχή του κορονοϊού. Εδώ και μήνες πολλά θέατρα δεν έχουν ανεβάσει αυλαία και αναζητούν παρηγοριά σε κινηματογράφους για αυτοκίνητα ή ανεβάζουν έργα για έναν ηθοποιό ή αναζητούν ανοιχτούς χώρους. Την εποχή αυτή ζητούνται δημιουργικές ιδέες.

Την Τρίτη το βράδυ το κρατικό θέατρο της Στουτγάρδης έκανε πρεμιέρα με το έργο Black Box. Όμως κανένας ηθοποιός δεν εμφανίζεται για να παίξει το ρόλο του. Παρόλα αυτά η θεατρική πράξη είναι παρούσα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επωμισθεί το τετραώροφο κτήριο. Οι γυμνές σκάλες, τα άδεια καμαρίνια, το άδειο φουαγέ, η άδεια σκηνή είναι στο επίκεντρο της ‘παράστασης’.

Σύμφωνα με τη DW, οι θεατές φορώντας ακουστικά οδηγούνται, ακριβώς κάθε πέντε λεπτά, στις διάφορες αίθουσες του θεάτρου ενώ παράλληλα ακούγονται οι σκέψεις της μακιγέζ, του δραματουργού, του γιατρού του θεάτρου, του κατασκευαστή των σκηνικών.

Το θέατρο με άλλα μάτια

Πίσω από κάθε βαριά πόρτα που ανοίγει ο επισκέπτης ανακαλύπτει νέες πτυχές της θεατρικής ζωής που ίσως μέχρι τώρα ξεκινούσε και τελείωνε στη σκηνή. Στα άδεια δωμάτια ο επισκέπτης συναντά ό,τι έχει συνδέσει με το θέατρο: αισθήματα, γέλια, μυρωδιές, χειροκροτήματα.

Μετά από 90 λεπτά εντατικής περιήγησης στους χώρους του μακιγιάζ, του σκηνοθέτη, στο μικρό χώρο της σουφλέζ, τελικά ο επισκέπτης βρίσκεται στο επίκεντρο της θεατρικής παρουσίασης.

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Στέφαν Κέγκι από το θέατρο Rimini Protokoll. «Ο θεατής περνάει μέσα από τους διαφόρους χώρους και χρησιμοποιεί τα μάτια του σαν κάμερα και καταγράφει πολύ περισσότερα από εικόνες», λέει.

Ένα γράμμα αγάπης στο θέατρο

Και την ώρα που κανείς περνάει σιωπηλός από το ένα δωμάτιο στο άλλο το κτήριο μετατρέπεται, σύμφωνα με τη γνώμη του σκηνοθέτη, σε ένα «μαγικό κουτί γεμάτο ψευδαισθήσεις».

«Το κομμάτι αυτό είναι ένα γράμμα αγάπης στο θέατρο σε αυτούς του δύσκολους καιρούς» λέει ο διευθυντής του θεάτρου Μπόργκαρντ Κοσμίνσκι. Κατά τη γνώμη του αυτή η «παράσταση» δείχνει τι μπορεί να κάνει κανείς στην εποχή της πανδημίας και πώς μπορεί να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει.

Το Black Box είναι το ένα από τα δύο έργα που θα παρουσιαστούν αυτή τη σεζόν. Το θέατρο ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι σταματάει τη λειτουργία του τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί και ελπίζει από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει κανονικά και το Black Box να είναι στο πρόγραμμά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα