10 άνθρωποι του θεάτρου δημιουργούν για τους εφήβους μία διέξοδο στην Τέχνη

10 άνθρωποι του θεάτρου δημιουργούν για τους εφήβους μία διέξοδο στην Τέχνη
unsplash

Ένα πρωτότυπο εργαστήριο θεάτρου για εφήβους διοργανώνεται από το Θέατρο Τέχνης- Τι αναφέρει στο NEWS 24/7 ο καλλιτεχνικός του υπεύθυνος, Τάσος Πυργιέρης.

Έφηβοι και θέατρο. Δύο κόσμοι που δύσκολα συναντιούνται τη σήμερον ημέρα, καθώς η ταχύτητα, οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα social media τους έχουν κατακλύσει. Ένα πρωτότυπο εργαστήριο υπό τον τίτλο “Διέξοδος στην Τέχνη” διοργανώνεται από το θέατρο Τέχνης που απευθύνεται στην ευαίσθητη αυτή ηλικιακή ομάδα.

Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να διεγείρει το ενδιαφέρον των εφήβων για τον κόσμο του θεάτρου και να μιλήσει μαζί τους μέσα από μεγάλα έργα και συγγραφείς για θέματα που και σήμερα τους απασχολούν, όπως ό έρωτας, οι θεσμοί, η ελευθερία, η βία, ο θάνατος, το άτομο και η κοινωνία, οι σχέσεις των ανθρώπων, η συμπερίληψη.

Τάσος Πυργιέρης: “Δημιουργούμε ανθρώπους πιο ευαίσθητους, πιο συνειδητοποιημένους, ακόμα και πιο ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες”

Ο Τάσος Πυργιέρης Κωνσταντίνος Λέπουρης

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του πρωτότυπου αυτού εργαστηρίου Τάσος Πυργιέρης, αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: “Nομίζω είναι επιτακτική ανάγκη αυτή την εποχή, που η τέχνη δυστυχώς βάλλεται από παντού, να μεταδώσουμε με αγάπη και φροντίδα στους νέους, στους εφήβους της χώρας μας την αξία και τη δύναμη που έχει το θέατρο, ενισχύοντας και τον εκπαιδευτικό του ρόλο που συχνά ξεχνάμε.

Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία που διαμορφώνουν χαρακτήρα και αναπτύσσουν την αισθητική τους είναι πολύ σημαντικό να έρθουν σε επαφή με τις διαχρονικές αξίες της ζωής, που μέσα από το θέατρο διδασκονται με έναν πιο ευχάριστο και μαγικό τρόπο.

Μαζί με εκλεκτούς ανθρώπους της θεατρικής τέχνης-συναδέλφους με αποδεδειγμένη επαγγελματική καταξίωση, δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο εργαστήριο, μέσα από το οποίο οι έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με το θεωρητικό, καθώς και το πρακτικό κομμάτι του θεάτρου, θα γνωρίσουν σπουδαίους συγγραφείς, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, αλλά και θα αγγίξουν σιγά σιγά το μαγικό κομμάτι της δημιουργίας /της γέννησης μιας παράστασης. Πιστεύω πως κάνοντας αυτό το δώρο στα παιδιά μας δημιουργούμε ανθρώπους πιο ευαίσθητους, πιο συνειδητοποιημένους, ακόμα και πιο ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο πως το θέατρο και η δημοκρατία γεννήθηκαν στον ίδιο τόπο…”

10 σημαντικοί θεατράνθρωποι σε 10 συναντήσεις

Δέκα σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου – Ιόλη Ανδρεάδη, Ελένη Γκίνη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Νικαίτη Κοντούρη, Αντώνης Κούφαλης, Γιάννης Μαργαρίτης, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Ειρήνη Μουντράκη, Τάκης Τζαμαργιάς, Κυριακή Σπανού – συναντούν τους έφηβους και μοιράζονται μαζί τους μυστικά και γνώσεις για το θέατρο, τους φέρνουν σε επαφή με σημαντικά έργα του παγκοσμίου δραματολογίου και δουλεύουν μαζί τους πρακτικά.

Μια σειρά δέκα συναντήσεων Αd hoc, σύντομα «μαθήματα» θεωρίας και πράξης που περιλαμβάνουν αναλύσεις, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς. Πώς φτιάχνουμε μία παράσταση; Πόσο σύγχρονη είναι η Αντιγόνη; Πώς μας μιλάνε σήμερα οι μύθοι και οι τραγικοί; Τι ήταν η commedia dell’ arte και τι έπαθε από τον Γκολντόνι; Πως μεταγράφεται ένα λογοτεχνικό κείμενο στη σκηνή; Ποιο είναι το μπρεχτικό βλέμμα; Πως το θέατρο μιλάει για τη βία, την οικογένεια, τον έρωτα, την εφηβεία, την επανάσταση κάθε είδους;

Η δράση, απευθύνεται σε εφήβους 12-17 ετών που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του θεάτρου, κείμενα, ερμηνείες, θεματικές της σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας για να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την τέχνη της εποχής τους και τη διαχρονική αξία της θεατρικής δημιουργίας.

Ένα πρόγραμμα της ομάδας Πλάνη και της ομάδας Boiling Point σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν». Η δράση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων

14/1/2023: Μαριάννα Κάλμπαρη-21/1/2023: Νικαίτη Κοντούρη-28/1/2023: Ειρήνη Μουντράκη-4/2/2023: Ελένη Γκίνη-11/2/2023: Τάκης Τζαμαργιάς-18/2/2023: Κυριακή -Σπανού-25/2/2023: Ιόλη Ανδρεάδη-4/3/2023: Αντώνης Κούφαλης-11/3/2023: Γιάννης Μαργαρίτης-18/3/2023: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος – Συντονιστής: ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης/Συντονιστής Β’: Κώστας Δελακούρας/Συντονίστρια Γ’: Σοφία Κατρήσιου/

THΛEΦΩNA EΠIKOINΩNIAΣ ΓIA EΓΓPAΦEΣ-ΠΛHPOΦOPIEΣ: 6977772488 ( 11.00 – 13.00) KAI 2103222464 (17.00 – 22.00)/KOΣTOΣ ΣYMMETOXHΣ: 80 EYPΩ/EΓΓPAΦEΣ EΩΣ 13 IANOYAPIOY.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα