Αλήθεια, πόσο ζωντανή είναι στις μέρες μας η έννοια του προξενιού;

Αλήθεια, πόσο ζωντανή είναι στις μέρες μας η έννοια του προξενιού;
Αστέρης Κανούσης

Οι συντελεστές της παράστασης "Δια μίαν ανάμνησιν" που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Μπέλλος μιλούν στο NEWS 24/7 για το σύγχρονο... προξενιό.

Μια devised/documentary παράσταση- ωδή για το προξενιό θα ξετυλίξει από τις 6 Φεβρουαρίου στους θεατές μαρτυρίες καταπίεσης, έρωτα & επιλογών στο Θέατρο Μπέλλος.

Ο λόγος για την παράσταση “Δια μίαν ανάμνηση” που θα παρουσιαστεί σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λιαρόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος ECHO III – For Memory’s Sake.

Παναγιώτης Διαπούλης


Η ομάδα των συντελεστών αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: «Το “Δια μίαν ανάμνησιν” είναι ένα μείγμα μαρτυριών ατόμων που έχουν παντρευτεί με προξενιό. Η μνήμη και η εξιστόρηση βιωμάτων από ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να ζουν με επιλογές του παρελθόντος σε συνδυασμό με την κοινωνική μνήμη που μας επηρεάζει είτε έχουμε βιώσει είτε όχι ένα γεγονός είναι τα στοιχεία που μας συγκινούν έντονα στην παράσταση. Η γοητεία της προέρχεται από το πάντρεμα των βαλκανικών ήχων – γλώσσας και μουσικής – συνθέτοντας ένα αρμονικό και πλήρες έργο που ηχεί οικεία στο αυτί του ακροατή».

Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή, βαφτίζεις “επιλογή” τον δρόμο που άλλοι σου χάραξαν και πορεύεσαι με αυτό. Και τι μένει τελικά; -Οι μνήμες- οι μνήμες σε κρατάνε και σου δίνουν δύναμη να προχωρήσεις.

Και συνεχίζουν: “Το προξενιό σαν έννοια μάς αφορά, γιατι έχει διάρκεια στον χρόνο. Μας απασχολεί για τα βαθύτερα νοήματά του και όχι απλώς για τη σημασία του. Μας προβληματίζει γιατί έχει διαμορφώσει την κοινωνία που ζούμε – την εξέλιξη του ρόλου της γυναίκας από το χθες στο σήμερα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ερωτικές σχέσεις. Ο λόγος που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη έννοια είναι γιατί θέλουμε να αναδείξουμε, ότι αυτό το απαρχαιωμένο, θα έλεγε κανείς, έθιμο είναι ακόμα ζωντανό, σε πιο ήπια μορφή βέβαια, ενώ διαμορφώνει και ενισχύει τους ρόλους των δύο φύλων”.

Αλήθεια, γίνονται ακόμη και σήμερα προξενιά; Και πώς; Πώς αντιμετωπίζει η νέα γενιά την έννοια του γάμου;

“Προξενιά γίνονται μέχρι σήμερα, σε επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων ακόμη και με την μορφή άτυπου συμβολαίου όπως γίνονταν στο πρόσφατο παρελθόν μας. Σε γενικές γραμμές όμως, η μορφή του προξενιού έχει αλλάξει, είναι πιο ήπια – με λιγότερες δεσμεύσεις. Σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, προξενιό πλέον σημαίνει “σου γνωρίζω κάποιον που νομίζω ότι σου ταιριάζει”.

Σήμερα, η νέα γενιά αντιμετωπίζει τον γάμο με μεγαλύτερη άνεση και ελαφρότητα. Παρόλα αυτά, στις νεες γενιες επικρατει μια αίσθηση άγχους σε περιπτώσεις γάμου ή οικογένειας του κύκλου τους, η οποία πηγάζει από τον κοινωνικό περίγυρο, ο οποίος ευλαβικά ακολουθεί καταπιεστικές παραδόσεις και έθιμα παλαιότερων ετών”.

Αστέρης Κανούσης

Σημειώστε πως η παράσταση παρουσιάζεται σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Αλβανικά, Ρουμάνικα και Βουλγάρικα. Θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Το cast των ηθοποιών απαρτίζεται από άτομα γεννημένα και μεγαλωμένα σε 4 χώρες των Βαλκανίων: Ελλάδα, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία. Οι ηθοποιοί παίζουν στη μητρική τους γλώσσα – αποτυπώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – τα βιώματα των ανθρώπων που μας έχουν μιλήσει.

Η επιλογή αυτών των ατόμων δεν είναι τυχαία και μόνο βάσει των καλλιτεχνικών τους δυνατοτήτων αλλά και με βάση και των εμπειριών τους. Όλοι έχουν παρόμοιες ηλικίες, κοινή βαλκανική κληρονομιά και ένα τουλάχιστον προσωπικό περιστατικό που τους συνδέει με το θέμα της παράστασης” καταλήγουν οι συντελεστές της.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λιαρόπουλος /Δραματουργία – Επεξεργασία Κειμένων: Ζωή Δαβουρλή | Νεφέλη Μαϊστράλη/Κείμενα: Ζωή Δαβουρλή | Νεφέλη Μαϊστράλη | Παναγιώτης Λιαρόπουλος | Ομάδα Συνεντεύξεων/Σκηνικά: Alexandros Piechowiak /Σχεδίαση Κοστουμιών: Αρχοντούλα Τσατουλάκη/Πρότυπη μουσική σύνθεση/μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου/Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου/Βοηθός Σκηνοθέτη: Narod Shahinian/Κίνηση: Παναγιώτης Λιαρόπουλος/Παίζουν οι ηθοποιοί: Delyan Iliev, Aulona Lupa, Πέννυ Μπουκουβάλα, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Mara Carutasu, Σταύρια Νικολάου

Info

Πρεμιέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023 @Θέατρο Μπέλλος/Για 8 παραστάσεις/Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva

(Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ECHO III – For Memory’s Sake, της Inter Alia”.)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα