Ανακοινώσεις θανάτων, διασωληνωμένων μέχρι και διλήμματα για το ποιος αξίζει να ζήσει – Σας θυμίζει κάτι;

Ανακοινώσεις θανάτων, διασωληνωμένων μέχρι και διλήμματα για το ποιος αξίζει να ζήσει – Σας θυμίζει κάτι;
Ο Δημήτρης Μαμιός είναι η Πανούκλα FYLAKTOPOULOU

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μαμιός μιλά στο NEWS 24/7 για το τόσο επίκαιρο έργο του Αλμπέρ Καμύ "Η Πανούκλα" που σκηνοθετεί στο θέατρο 104 η Σοφία Καραγιάννη.

Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο.

Το δυστοπικό αυτό και δυστυχώς τόσο οικείο σκηνικό είναι το σκηνικό της “Πανούκλας” του Αλμπέρ Καμύ μέσα στο οποίο ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας.

Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης ,ο Κων/νος Πασσάς, και ο Δημήτρης Μαμιός υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Καραγιάννη ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».

FYLAKTOPOULOU


“Το έργο αυτό είναι τρομερά ατμοσφαιρικό και δυνατό. Η σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη καλοκουρδισμένη και με ακρίβεια. Η Σοφία έχει κάνει μια εξαιρετική διασκευή η οποία βοηθάει πάρα πολύ εμάς τους ηθοποιούς να λειτουργήσουμε μέσα σε αυτήν. Παρόλο που το έργο είναι ατμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό, η σκηνοθέτις δημιουργεί ένα σύμπαν το οποίο φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με τα βιώματα του εν καιρώ πανδημίας και νιώθει αισιοδοξία βλέποντας ενα αίσιο τέλος σε όλο αυτο που βιώνουμε. Αυτό που θεώρω επίσης στη σκηνοθεσία πολύ σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει στους ηθοποιούς: μια καθοδήγηση χωρίς εντάσεις και χωρίς επιβολή της σκηνοθετικής εξουσίας (φαινόμενο αρκετά συχνό) που δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού αποτελέσματος” αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Μαμιός (πολλοί θα αναγνωρίσετε στο πρόσωπό του έναν από τους φετινούς πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού “Σασμού”).

Ο ηθοποιός συνεχίζει μιλώντας για το πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το έργο αυτό του Καμύ: “Είναι τρομακτικά επίκαιρο και το αστείο είναι οτι δεν έχει προστεθεί ούτε λέξη παραπάνω στο αρχικό κείμενο του συγγραφέα. Τα πάντα θυμίζουν αυτό που ζούμε: από τις ανακοινώσεις θανάτων, διασωληνωμένων μέχρι και τα διλήμματα που τίθενται σχετικά με το ποιος αξιζει να ζησει και ποιος όχι. Η εκκλησία, το κράτος, τα νοσοκομεία και οι γιατροί μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι αντίστοιχο με τη σημερινή καταστάση που ζούμε”.

Ποιος είναι ο στόχος σας με την παράσταση αυτή; Ο αρχικός στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε μια “υποτιθέμενη” πανδημία γιατί το έργο ήταν να ανέβει την Άνοιξη του 2020. Στο μεταξύ ξέσπασε η πανδημία και το έργο μαγικά μας ταξίδεψε κάπου μόνο του. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης που ενσαρκώνει τον γιατρό στην παράσταση αποτελεί το βασικό χαρακτήρα που μας κινητοποιεί και μας δίνει ώθηση να μεταμορφωθούμε ο Κωνσταντίνος Πασσάς (που ενσαρκώνει τον κοινωνικό περίγυρο) και εγώ (που ενσαρκώνω την ίδια την Πανούκλα). Τέλος, η εξαιρετική μουσική επένδυση του Στάθη Δρογώση, καθώς και η ζωντανή παρουσία του επι σκηνής ολοκληρώνουν τον κόσμο της Πανούκλας.

Αγαπημένη σας φράση από το έργο; “Τώρα είμαστε όλοι στο ίδιο καζάνι .Όσοι δεν χωρούσαν πριν τώρα χωράνε”.

Πιστεύετε πως όλος ο εγκλεισμός που βιώσαμε, αλλά και ο φόβος που συνεχίζουμε να βιώνουμε μας έμαθε κάτι; Μας μετατόπισε, μας έκανε καλύτερους; Αν πιστέψουμε το Νίτσε “ό τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”. Βέβαια, πολλές φορές φορές ό τι δε σε σκοτώνει, μπορεί να σε αφήσει ανάπηρο. Και φυσικά, για να μη παρεξηγηθώ, η σωματική αναπηρία είναι δύναμη αν την χειριστείς σωστά. Η ψυχική, πνευματική και συναισθηματική, όμως, αναπηρία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Στην Πανούκλα διαφαίνεται μία ελπίδα στο τέλος… Εσείς διακρίνετε κάποια ελπίδα σήμερα; Όσο ζω, ελπίζω (γέλια). Είμαι φύσει ένας τρομερά αισιόδοξος άνθρωπος, οπότε, ναι, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα βρει το δρόμο της. Και μέχρι να βρει το δρόμο της, μη ξεχνάτε ότι η Πανούκλα θα έχει επιπλέον παραστάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Σας περιμένουμε!

Συντελεστές: Σκηνοθεσία:Σοφία Καραγιάννη/Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης/Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου/Μουσική: Στάθης Δρογώσης/Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα/Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος/Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά/Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου/Trailer: Στέφανος Κοσμίδης/ Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς ,Δημήτρης Μαμιός/Μουσικός επί σκηνής: Ο Στάθης Δρογώσης

Info: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι/ Παραστάσεις: Δευτέρα., Τρίτη. 9 μ.μ. /Τιμές: € 12, 10, 5. Ισχύουν ειδικές τιμές. Έκτακτη παράσταση και στις 26/12.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα