Η ‘Ισορροπία του Nash’ ανέβηκε με δωρεάν κάρτες εισόδου

Η ‘Ισορροπία του Nash’ ανέβηκε με δωρεάν κάρτες εισόδου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό Θέατρο για την απόφαση να κατέβει η παράσταση "Ισορροπία του Nash" με κείμενα του Σάββα Ξηρού την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν πορεία προς το REX. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Παίχτηκε τελικά η παράσταση "Ισορροπία του Nash" παρά τις αντιδράσεις, με δωρεάν κάρτες εισόδου στον κόσμο (Vid)

Περισσότερα από 300 άτομα βρέθηκαν έξω από το θέατρο REX, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα καλλιτεχνών και οργανώσεων μετά το “κατέβασμα” της παράστασης “Ισορροπία του Nash”, από το Εθνικό Θέατρο.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής ήταν η δεύτερη μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής έξω από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου διαμαρτυρήθηκαν με κεντρικό τους σύνθημα, “όχι στον σκοταδισμό και τη λογοκρισία”.

Οι συντελεστές του έργου είχαν εκδώσει άλλωστε ανακοίνωση, με την οποία ζητούσαν να πραγματοποιηθεί η σημερινή παράσταση που θα ήταν ούτως ή άλλως, και η τελευταία.

Η σκηνοθέτις Πηγή Δημητρακοπούλου είχε γράψει νωρίτερα στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook πως” η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ εφόσον η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ανακαλέσει την απόφασή της, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί”.

H ανάρτηση της αναλυτικά:

“Επειδή παρουσιάζεται σε διάφορα sites με βεβαιότητα η πραγματοποίηση της παράστασης την Κυριακή θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ εφόσον η διεύθυνση του Ε.Θ. ανακαλέσει την απόφαση της, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Την καλούμε να ανταποκριθεί μέχρι και την ύστατη ώρα και να δώσει στην παράσταση το δικαίωμα να κλείσει τον κύκλο της. Θα περιμένουμε”.

Τελικά, αποφασίστηκε να γίνει τελικά μία και μοναδική ακόμη παράσταση και οι υπεύθυνοι του θεάτρου μοίρασαν στον κόσμο δωρεάν κάρτες εισόδου.

Το σκεπτικό της απόφασης των συντελεστών μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν:

“Οι ηθοποιοί της παράστασης “Η ισορροπία του Nash”, που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας.

Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα.

Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον”.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει η προαναγγελθείσα δημόσια συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες σχετικά “με την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα”. Υπενθυμίζεται πως η “Η ισορροπία του Nash” βασίζεται στο βιβλίο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” Σάββα Ξηρού, για τον εγκλεισμό του, στα πρακτικά της δίκης της 17Ν και σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Βίντεο: Ruptly TV

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα