Ο Κώστας Γάκης είναι ένας σκύλος που ματώνει για να σώσει έναν ιθαγενή από τα νύχια των ανθρωποκυνηγών

Ο Κώστας Γάκης είναι ένας σκύλος που ματώνει για να σώσει έναν ιθαγενή από τα νύχια των ανθρωποκυνηγών
GEORGE SPANOS PHOTOGRAPHY

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα και μιλά στο NEWS 24/7

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στο Asian Cultural Center της Νότιας Κορέας, ήρθε η στιγμή της παρθενικής παρουσίασής του στην Αθήνα, στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου, από την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά, σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει, όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο – φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Εμείς με αφορμή το έργο αυτό μιλήσαμε με τον Κώστα Γάκη…


Τι σας γοήτευσε ιδιαίτερα στην «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» και τι θα δούμε επί σκηνής;

Με συνεπήρε στο αριστούργημα του Σεπούλβεδα το πόσο απλά και ταυτόχρονα βαθυστόχαστα εκφράζει ο συγγραφέας την αγωνιώδη κραυγή της Μάνας Γης. Με γοήτευσε το γεγονός ότι όλος ο αγώνας των ιθαγενών της Χιλής να επιστρέψουν στα ιερά δάση των προγόνων τους μεταφέρεται σπαρακτικά μέσα από το αθώο βλέμμα ενός σκύλου. Με το που διάβασα αυτό το βιβλίο θέλησα να παίξω αυτό το κυνηγημένο σκυλί στη σκηνή, να ενώσω την ψυχή μου μαζί του, να ενώσω τη φωνή μου με τους Ανθρώπους της Γης, να μιλήσω για την αγωνία τους, να βάλω από σκηνής ένα λιθαράκι στο δίκαιο αγώνα τους. Θα δούμε λοιπόν έναν επικυρηγμένο επαναστάτη, ερμηνευμένο δυναμικά από τον Γιάννη Βασιλώττο στα χνάρια του οποίου ο Σκύλος χτίζει με λέξεις, γαβγίσματα και τραγούδια όλο τον πλούτο μια ζωής ξεχασμένης, μια ζωής στην αγκαλιά της Μάνας Γης. Η Ιωάννα Παπακωνσταντίνου και η Ελευθερία Μάζαρη ενσαρκώνουν στο έργο τη τρυφερή και τη μαγική φωνή της Μάνας Γης κάποια στιγμή σπαραχτικά τραγουδούν:“Στις απαρχές του χρόνου οι άνθρωποι και τα ζώα δεν συνομιλούσαν με τα λόγια αλλά με τα συναισθήματα που εκφράζονται με τα μάτια” .Αυτό τα λέει όλα.

Τι θέλετε να πείτε/ εκφράσετε με αυτή σας την προσέγγιση;

Ότι δεν είναι αργά να αλλάξουμε τον κόσμο. Ότι δεν είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες. Ότι δεν είναι αργά να ενώσουμε τον παλμό μας με το φοβισμένο καρδιοχτύπι των οικοσυστημάτων που καταρρέουν. Ότι δεν είναι αργά να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας μακριά από κάθε λογική κέρδους και κάθε μανία κατασπατάλησης των πόρων του πλανήτη.

Πώς είναι να ενσαρκώνετε έναν …σκύλο;

Απολύτως μαγικό. Είναι ένας σκύλος που ιδρώνει και ματώνει για να σώσει έναν ιθαγενή από τα νύχια των ανθρωποκυνηγών. Έχει στόχο αυτός ο σκύλος. Ο Σεπούλβεδα έχει κρύψει υπέροχα μέσα στις κινήσεις του σκύλου όλη τη δική του ανθρωπιά, ευαισθησία και διάθεση για αγώνα. Παίζοντας ένα ζώο στη σκηνή πρέπει να αλλάξεις συνήθειες και σαν άνθρωπος. Θέλει μελέτη και πειθαρχία. Θέλει να ξεχάσεις όλο το κομμάτι της υπολογιστικής δύναμης του ανθρώπου και να αφεθείς στο πηγαίο ένστικτο, την αθρόα σωματικότητα και τη ζωική αυθορμησία του πλάσματος που υποδύεσαι. Η καρδιά του Σκύλου αυτής της ιστορίας έχει χαραγμένη πάνω της τις λέξεις φιλία, αδερφοσύνη, πίστη.

GEORGE SPANOS PHOTOGRAPHY


Πώς επικοινωνεί το έργο αυτό με το σήμερα;

Η αντίστροφη μέτρηση για τον αφανισμό του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη έχει ξεκινήσει. Είμαστε υπεύθυνοι για μια πραγματική γενοκτονία. Έχουμε εξαφανίσει χιλιάδες είδη, έχουμε διαταράξει κατά τρόπο εγκληματική την οικολογική ισορροπία και οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι ίσως η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Τι πιο επίκαιρο από ένα έργο που μας καλεί να σεβαστούμε τη Μάνα Γη και να αναθεωρήσουμε τη σχέση καταδυνάστευσης που διατηρούμε μαζί της.

Πού γεννηθήκατε/μεγαλώσατε και ποια η δική σας σχέση σας με τη φύση;

Ενώ μένω στην Αθήνα, οι πιο ευτυχισμένες στιγμές είναι εκείνες που ανακαλώ από την Ικαρία και τη Θεσσαλία, τους τόπους καταγωγής μου. Βουνό και θάλασσα. Γυμνά πόδια στην άμμο. Πορείες στα βουνά. Αγάπη για κάθε ζωο,έντομο, φυτό. Παιχνίδι κοντά σε ποτάμια. Αμεριμνησία. Λατρεία για τα αρχαία δέντρα. Η σοφία του τζίτζικα. Το μυστήριο του γκιώνη. Η σοφία της μέλισσας. Και πόσα άλλα. Η ευτυχία μου συνυφασμένη με την ευρύχωρη αγκαλιά της φύσης.

Τώρα που με την πανδημία ήρθαμε σε επαφή με το φθαρτό της ύπαρξής μας, πιστεύετε πως συνετιστήκαμε καθόλου; Ή θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας;

Στο χέρι μας είναι. Είμαστε ως είδος ικανοί για το χειρότερο μα δεν είναι λίγες οι στιγμές που κλείνουμε το μάτι και στο καλύτερο. Το αριστουργηματικό αυτό έργο του Σεπούλβεδα προτείνει ένα δρόμο επανοικειοποίησης και σεβασμού σε σχέση με ό, τι μας περιβάλλει. Μας επιτρέπει αβίαστα να ακούσουμε την ήσυχη και σοφή ανάσα της Γης και να θυμηθούμε, να ξαναμαγευτούμε, να αφεθούμε. Είμαι αισιόδοξος.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της Τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου σήμερα;

Να βάζει πλάτη στην αλλαγή αυτού του κόσμου. Να μιλά για όλους τους κατατρεγμένους, όλους τους καταπιεσμένους. Να παίρνει θέση. Να μας κάνει να χαμογελάμε και να ανασαίνουμε προτείνοντάς μας μια πρακτική και εφικτή εκδοχή του “μαζί” που δεν πνίγεται σε αοριστολογίες.

Μιλήστε μας για τη συντροφιά των ονειροπόλων; Γιατί τη δημιουργήσατε;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ίδια με την προηγούμενη. Γιατί πιστεύω σε ένα θέατρο κοσμοαλλαχτικό, σε συντροφιές καλλιτεχνών που αναλαμβάνουν να αυτο-οργανωθούν και να ζήσουν μικρές εφαρμοσμένες ουτοπίες τέχνης και κοινής εμπειρίας. Πιστεύω σε μια τέχνη του εφικτού. Σε ένα θέατρο των πολλών, ένα θέατρο πολύβουο μελίσσι που όλοι δοκιμάζουν, ένα θέατρο που αδιαφορεί για την πόζα, το gossip, το απολιτίκ και τον ελιτισμό

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο θεατρικό τοπίο τι θα ήταν αυτό;

Έγνοια μου είναι να δημιουργώ μέσα στο θεατρικό τοπίο μικρές ανήσυχες εστίες. Ατίθασα μελίσσια με εργατικούς ανθρώπους που σηκώνουν τα μανίκια για να προτείνουν ένα άλλο επίπεδο πολιτισμού. Συμπορεύομαι με δυο μαγικές ηθοποιούς την Μαρία Παπαφωτίου και τη Νατάσα Φαίη Κοσμίδου και αυτό είναι πολύ παρήγορο. Πρόκειται για δυο εξαιρετικούς ανθρώπους που καθημερινά μοιραζόμαστε τον αγώνα για αλήθεια, αγάπη, ανθρώπινα δικαιώματα, ανάταση μέσω της τέχνης.

Μελλοντικά σχέδια

Ξεκίνησα πρόβες για τον “Κατά Φαντασίαν Ασθενή” του Μολιέρου με τον Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του Αργκάν και έναν υπέροχο θίασο. Το έργο θα ανέβει αρχικά στο ΔηΠεΘΕ Ρούμελης και έπειτα θα έρθει στην Αθήνα. Επίσης έχω ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα πάνω σε ένα πολύ ωραίο βιβλίο που έχει γράψει. Τέλος με τη Συντροφιά των Ονειροπόλων ξεδιπλώνουμε ένα πρόγραμμα “παραστάσεων ποικιλίας” (Variete) με πολλή μουσική, ποίηση, τρέλα και θέατρο!

Ταυτότητα παράστασης: Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα/Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης/Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης/Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου/Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα/Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης/Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου/Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη/Σκηνικές Κατασκευές: Στέφανος Λώλος/Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

Info: Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00/Διάρκεια 80΄/Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος) /Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32, Τηλέφωνο: 210-5201828

Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:

  • κάθε Δευτέρα ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).
  • κάθε Τρίτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα