Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ
GIORGOS FRAGISKOS 2013

Τέσσερις παραστάσεις για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του παιδιού»

Ο  Ζαν Κοκτώ υπήρξε ένας από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες του μεσοπολέμου. Υπήρξε ενεργό μέλος της γαλλικής πρωτοπορίας, επιδόθηκε στην ανάπλαση και υπερρεαλιστική ερμηνεία των ελληνικών μύθων, θήτευσε στο ψυχολογικό θέατρο και ασπάστηκε το νεορομαντισμό. Επηρεασμένος από το σουρεαλιστικό κίνημα και τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης στη ζωγραφική και τη γλυπτική, ο Ζαν Κοκτώ οραματίστηκε να εντάξει τις τάσεις αυτές της εποχής του και στο θέατρο.

Τα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ δίνουν την διάσταση της ανατρεπτικής και ταυτόχρονα φουτουριστικής προσωπικότητας του, τις αγωνιώδεις αναζητήσεις του, τον οίστρο του, την γόνιμη φαντασία του, το λεπτό του χιούμορ του, την ταχύτητα του ύφους, τη αριστοτεχνική καλλιγραφία του πορτρέτου, την παιδική αφέλεια και την τρυφερή αγαλλίαση που διέκρινε τον ψυχισμό του. Για τον Ζαν Κοκτώ «η ζωή ήταν μια οριζόντια πτώση». 

Στην παράσταση θα παρουσιαστούν τα μονόπρακτα : Η «Παρέλαση» που γράφτηκε το 1917, σε σκηνικά του στενού του φίλου Πάμπλο Πικάσο και μουσική του Ερίκ Σατί, η «Ψεύτρα» που γράφτηκε ως ομοιοκατάληκτο ποίημα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και η «Ανθρώπινη Φωνή» που γράφτηκε το 1930 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο Εθνικό θέατρο της Γαλλίας, με την μορφή της μουσικής τραγωδίας.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ

Στην μουσικο-θεατρική παράσταση «Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ», τα μονόπρακτα του Κοκτώ αναπροσαρμόζονται… αποκτούν σάρκα και οστά μέσα από την ιδιαίτερη δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθετική  ματιά του Σπύρου Οικονομάκου  και τις εξαιρετικές ερμηνείες της Ναταλίας Μαργωμένου και της Μαρίας Χανιωτάκη και μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τους μονολόγους, να αναθεωρήσουμε, να γελάσουμε, να αφουγκραστούμε… την ζωή μας. 

Ως επισφράγισμα έρχεται ο αριστουργηματικός λυρισμός της μουσικής του Λουδοβίκου Των Ανωγείων και η υπέροχη φωνή του, που ντύνουν αρμονικά, συναισθήματα και εικόνες δημιουργώντας ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα προσαρμοσμένο στο σήμερα.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ

«Όλες οι τέχνες είναι ένα φιλοδώρημα του Θεού για την ολοκλήρωση του έργου Άνθρωπος, λέει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. «Το τραγούδι έρχεται να στηρίξει την πλευρά της αδυναμίας. Τραγουδάμε την απουσία, την έλλειψη, την προσδοκία.»

Οι παραστάσεις έχουν την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Τα έσοδα στο σύνολο τους θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του παιδιού». 

Συντελεστές

Δραματουργική προσαρμογή / σκηνοθεσία: Σπύρος Οικονομάκος

Μουσική σύνθεση - Τραγούδι: Λουδοβίκος των Ανωγείων τον συνοδεύουν οι μουσικοί του.

Φωτισμοί - Σκηνογραφία : Μαρία Ιωακειμίδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κάτια Χρυσάφη

Σκηνικά : Νίκος Κοίλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν   Ναταλία Μαργωμένου   -    Μαρία Χανιωτάκη 

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χρυσάφης

Digital Matketing : Θωμάς Καραγκούνης

Ημερομηνίες και χώροι διεξαγωγής παραστάσεων

3 Νοεμβρίου 2017 Δήμος Αμαρουσίου, Χώρος : Τόλ Κεραμεικού, Λεωφ. Κηφισίας 207

10 Νοεμβρίου 2017 Δήμος Ελληνικού –Αργυρούπολης Χώρος: Αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης  Δημαρχείο

17 Νοεμβρίου 2017 Δήμος Ναυπλίου Χώρος:Βουλευτικό

25 Νοεμβρίου 2017 Δήμος Περιστερίου Χώρος : Θέατρο πολιτών Τεγέας και Μ.Δαμάστας.

SHARE:

24Media Network