Οι 4Frontal σχηματίζουν κυβέρνηση και επιλέγουν υπουργεία!

Οι 4Frontal σχηματίζουν κυβέρνηση και επιλέγουν υπουργεία!
Εμείς ρωτήσαμε τους 4Frontal αν μπορούσαν να αναλάβουν ένα υπουργείο, ποιο θα ήταν αυτό και τι αλλαγές θα έκαναν; Elina Giounanli/nophoto.gr

Η θεατρική ομάδα 4Frontal μιλά στο NEWS 24/7 και τα μέλη της αποκαλύπτουν ποια υπουργεία της κυβέρνησης αναλάμβαναν!

Η θεατρική ομάδα 4Frontal κάνει το μεγάλο…βήμα και καταπιάνεται για πρώτη φορά με ένα είδος που έχει ως στόχο του τη σάτιρα και την αμφισβήτηση της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.. Έτσι στην Π.Ο.Π. επιθεώρηση “Ω Παίδες Ελλήνων” θα δούμε εκπροσώπους Τύπου, επαναστάτες και πλυντήρια, ένα διαλεκτό υπουργικό συμβούλιο, ένα ηρωικό παρελθόν που κατασκευάζεται κατά το δοκούν, μπόλια, καντήλια και τύπους που μας απασχολούν περισσότερο απ’ ότι θα θέλαμε σε μια παράσταση με κέφι, χορούς και τραγούδια.

Εμείς ρωτήσαμε τους 4Frontal αν μπορούσαν να αναλάβουν ένα υπουργείο, ποιο θα ήταν αυτό και τι αλλαγές θα έκαναν;

Χάρης Κρεμμύδας: Δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να δεχτώ κάποιο Υπουργείο ακόμα και εάν σε έναν φανταστικό κόσμο μου το “έδιναν”. Ωστόσο, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι θα ήθελα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρώτον για να παλέψω όσο το δυνατόν περισσότερο για την ισότητα των πολιτών ανεξαρτήτως φύλων, φυλών, εθνικοτήτων, σεξουαλικών ή θρησκευτικών προσανατολισμών, πεποιθήσεων, κ.α. δίνοντας ένα τέλος στη νομική καταπίεση των ατόμων που υποφέρουν καθημερινά από κάθε λογής αδικία και δεύτερον για να εργαστώ για την πάταξη της διαφθοράς που απλώνει τα πλοκάμια της καθιστώντας τον πολίτη έρμαιο μία κατάστασης που ως ένας άλλος Σίσυφος αγωνίζεται να βρει το δίκιο του ματαίως ξανά και ξανά.

Νεφέλη Μαϊστράλη: Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν-με μπόλικη παιδική αφέλεια- θα ήθελα να αναλάβω το Υπουργείο Άμυνας με απώτερο στόχο να το καταστήσω αχρείαστο. Να εκποιήσω τους πανάκριβους εξοπλιστικούς μηχανισμούς και τα λεφτά που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για το μεταναστευτικό ή για τη παιδεία ή για την υγεία. Ωστόσο, θα ήταν σαν κακό αστείο να μου δοθεί κάτι τέτοιο-πόσο μάλλον στην παρούσα φάση. Ένα Υπουργείο δεν φέρνει την άνοιξη και οι μεμονωμένες αποφάσεις του εξυπηρετούν την κυβερνητική γραμμή, οπότε καθόλου δεν θα το ήθελα ούτε και θα έπειθα. Άσε που σε καμία περίπτωση, δεν νομίζω ότι διαθέτω τα κατάλληλα εφόδια για να μου λάχει κάτι τέτοιο.

Elina Giounanli/nophoto.gr

Πάνος Τοψίδης: Σε ένα ιδανικό σενάριο όπου θα είχα τη δυνατότητα να αναλάβω μία τέτοια θέση χωρίς δημόσιες και πελατειακές σχέσεις νομίζω ότι θα διάλεγα το υπουργείο τουρισμού. Η συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θα ήταν άμεση και συνεχής μιας και θεωρώ πώς το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας θα έπρεπε να είναι η ιστορία και οι τέχνες όπως εξελίχθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Είναι σχεδόν αστείο μία χώρα, στην οποία τα σημάδια των πολιτισμών μέσα από τα χρόνια βρίσκονται παντού και συνεχίζουν να αποτελούν αναφορές στους σύγχρονους καλλιτέχνες και όχι μόνο, να διαφημίζεται κυρίως σαν μέρος με ωραίες παραλίες.

Θανάσης Ζερίτης: Ένα Υπουργείο δεν είναι αρκετό. Ωστόσο αν έπρεπε να διαλέξω θα διάλεγα το Υπουργείο Οικονομικών. Για να ξαναμοιράσω την τράπουλα.

Elina Giounanli/nophoto.gr

Τάκης Ζαχαριάδης: Δεν πιστεύω πως ένας κούκος φέρνει την άνοιξη και πως ένα υπουργείο μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή όταν η κυβερνητική γραμμή είναι συγκεκριμένη. Συνήθως στην Ελλάδα άλλη προεκλογικά και άλλη μετεκλογικά. Πώς μπορεί να λειτουργήσει καλά το Παιδείας όταν το Πολιτισμού πάσχει και το Οικονομικών είναι υπό κατάρρευση; Θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό όραμα και μια συλλογική προσπάθεια – βήμα βήμα – για την όποια αλλαγή.
Αν, τώρα, κάποιος μου έδινε ένα Υπουργείο – μετά από πολύωρη συζήτηση που θα έκανα μαζί του για να καταλάβω αυτή του την τρελή του επιθυμία – θα του ζητούσα το Υπουργείο Παιδείας. Οι λόγοι προφανείς. Οι αλλαγές που θα προσπαθούσα – με κίνδυνο της ζωής μου – να κάνω είναι οι εξής:

1. Να διαθέτουν όλα τα σχολεία – κάτι παραπάνω από – τις βασικές δομές. Κάθε σχολείο θα είχε δάσκαλο, μαθητή, βιβλίο, θέρμανση και ασφάλεια. Κάθε Σεπτέμβρη παίζουμε με την τύχη αν θα λείπει κάτι.
2. Αναθεώρηση και διόρθωση των βιβλίων. Υπάρχουν πολλά λάθη στα σχολικά βιβλία και ενώ τα έχουμε εντοπίσει δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα διορθώνουμε, αλλά κάθε χρόνο τα ξανά τυπώνουμε ίδια και απαράλλαχτα.
3. Αντί για τόσες ώρες Θρησκευτικά, που συνολικά κάνουμε σε όλα τα χρόνια του σχολείου, θα πρόσθετα περισσότερες ώρες στα μαθήματα των Θετικών Επιστημών και της Φιλοσοφίας. Υπάρχει ένα σημείο που οι θεωρίες συνωμοσίας παύουν είναι αστείες.
4. Θα καταργούσα τις Πανελλήνιες και ας με κυνηγούσαν οι ιδιοκτήτες των Φροντιστηρίων. Για κάποια άτομα από μας είναι ακόμη μια τραυματική εμπειρία.
5. Θα προσπαθούσα να εξαλείψω τον αναλφαβητισμό. Ναι, είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει και στη χώρα μας.
6. Και τέλος, σχολεία χωρίς βία. Ανοιχτά για ολ@ και σε ολ@.
Τώρα αν μου πάρει πίσω το υπουργείο μετά από αυτά; Εκείνος το ξέρει.

Τατιάνα Άννα Πίττα: Είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να μην ακουστώ γραφική, αν πω ότι θα τολμούσα λ.χ. να εισηγηθώ βαριές, σχεδόν προβοκατόρικες φορολογίες στο προνομιούχο 1% του πληθυσμού, σε περίπτωση που αναλάμβανα ας πούμε το Υπουργείο Οικονομικών και ότι επιπλέον θα προσπαθούσα να μείνω σε αυτήν ή άλλες αντίστοιχες αποφάσεις. Νομίζω τέτοιες αρμοδιότητες απαιτούν τη διαθεσιμότητα εκ μέρους σου να φτάσεις το οριακό σημείο να φας το κεφάλι σου, για την ακρίβεια να σου φάνε το κεφάλι. Από την άλλη, με τα ημίμετρα δεν έχουμε καταφέρει και πολλά, αν μη τι άλλο σε επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης, που προσωπικά τη θέτω ως προτεραιότητα. Επιπλέον, αν δεν υπάρχει συμφωνία με τη συνολικότερη κυβερνητική γραμμή, δύσκολο να μπορέσεις να εφαρμόσεις ριζοσπαστικά μεγαλεπήβολα πλάνα, πόσο μάλλον στην τρέχουσα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης.

Κείμενα: η ομάδα /Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης /Δραματουργική επεξεργασία: Νεφέλη Μαϊστράλη/Σκηνικά/Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα/Μουσική επιμέλεια/σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης/Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου /Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου/Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης/Μουσική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη/Τραγούδι εισαγωγής: Ορφέας Πλάκας – Πριμικύριος/ωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή / Παίζουν: Τάκης Ζαχαριάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Τατιάνα Άννα Πίττα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης /Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρεμιέρα: Έως Τρίτη 5 Απριλίου/Δευτέρα & Τρίτη 21.15 /BIOS Πειραιώς 84 Main +30 210 3425335/Διάρκεια παράστασης: 90΄/Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)/Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-pedes-ellinon-ths-omadas-4frontal-sto-bios/

Το Bios θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα