Πιραντελλικές υπαρξιακές αγωνίες από τον “Άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα”

Πιραντελλικές υπαρξιακές αγωνίες από τον “Άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα”
marilena_anastasiadou

Η παράσταση θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα - Ληναίος-Φωτίου.

Δύο ηθοποιοί και μία μουσικός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Παπαδόπουλου, ξεδιπλώνουν τις υπαρξιακές αγωνίες τους και συζητούν για θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους, στη διασκευή του έργου «Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου.

Η τυχαία συνάντηση δύο αγνώστων στο σιδηροδρομικό σταθμό, θα σταθεί η αφορμή για μια εξομολόγηση. Ένας άνθρωπος ανακαλύπτει τη μοναδικότητα και τις ομορφιές της ζωής, όπως δεν τις έχει ξαναδεί ως τώρα. Η φιλοσοφική συζήτηση με τη συνοδεία του πιάνου επί σκηνής γίνεται ένας ύμνος προς τη ζωή.

Έμείς με αφορμή την παράσταση αυτή μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή της παράστασης Νίκο Κουφάκη.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το έργο αυτό του Πιραντέλλο; Τι σας γοητεύει;

Είναι ένα θεατρικό κείμενο που το έχω χρόνια στο μυαλό μου. Είναι αρκετές προσωπικές ιστορίες που με συνδέουν με το κείμενο αυτό. Νομίζω, έτσι ένιωσα τουλάχιστον πως ήρθε η στιγμή να έρθουν στην επιφάνεια και να τις μοιραστώ με το κοινό, φυσικά μέσω της θεατρικής πράξης. Νιώθω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Αυτό που κυρίως με γοητεύει σ’ αυτό το κείμενο είναι ο τρόπος που ο Πιραντέλλο μπορεί να αναδείξει μέσα από μια απλή ιστορία δύο καθημερινών ανθρώπων ένα βαθύ φιλοσοφικό ζήτημα, που είναι αγάπη προς την ίδια την ζωή. Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται και φέρνει στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους ανθρώπους, τη ζωή και τον θάνατο.

Ποιοι νοηματικοί άξονες διατρέχουν το έργο και πως επικοινωνεί αυτό με το σήμερα;

Το κείμενο ενώ πραγματεύεται μια απλή ιστορία, εν τούτοις αναδεικνύει βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα. Μέσα στηνσυνθήκη στην οποία έχει βρεθεί ο ήρωας, γιγαντώνεται η ουσία, η αξία και οι λεπτομέρειες της ζωής. Όσα δηλαδή πραγματικά έχουν σημασία. Με λίγα λόγια το έργο είναι καθαρά ένας ύμνος για την ζωή και τις ομορφιές της αρκεί να είσαι σε θέση να τις δεις. Το κείμενο έχει από μόνο του τη δυναμική να επικοινωνεί με τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις εποχές. Όμως στην παρούσα φάση μέσα από την ακραία και πρωτόγνωρη φάση της πανδημίας και του εγκλεισμού, με την οποία ήρθαμε σε επαφή, δημιουργήθηκε άθελά μας η συνθήκη να κατανοήσουμε την ίδια τη ζωή και να δώσουμε ίσως για πρώτη φορά σημασία και αξία σε πράγματα αυτονόητα.

Σκιαγραφήστε μας τους ρόλους του έργου…

Οι ήρωες του έργου κατά βάση είναι δύο. Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα και ο φιλήσυχος πελάτης, ο οποίος στη διασκευή που έχουμε κάνει είναι και αφηγητής της ιστορίας. Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας. Είναι ένας ρόλος που έχει έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες, οι οποίες εντάθηκαν και λόγω της συνθήκης, την οποία βιώνει. Η κατάσταση αυτή στην οποία βρίσκεται, τον έχει οδηγήσει να δώσει βαρύτητα σε απλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας στις οποίες ψάχνει και απαντήσεις, στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουμε σημασία και προσπερνάμε. Με λίγα λόγια, παρατηρεί, φιλοσοφεί και μέσω της φαντασίας του ζει διαφορετικές ζωές. Αντίθετα, ο φιλήσυχος πελάτης είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του. Είναι ένας καθημερινός, απλός άνθρωπος που ζει με τα άγχη του και προβληματίζεται με απλά θέματα. Ώσπου γνωρίζει τον άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα και η σύγκρουση των δύο αυτών διαφορετικών απόψεων ζωής δημιουργεί να έντονο ενδιαφέρον.

Ποιος ρόλος της μουσικής στην παράσταση αυτή;

Πέραν των δύο βασικών ρόλων, έχει γίνει στην παράσταση και η προσθήκη της ζωντανής μουσικής. Η γενική αλήθεια είναι ότι αν προκύπτει με κάποιο τρόπο από το κείμενο η δυνατότητα ζωντανής μουσικής, τις περισσότερες φορές προτιμάται στις παραστάσεις μας. Συγκεκριμένα στο κείμενο αυτό του Λουίτζι Πιραντέλλο, βρισκόμαστε σ’ ένα καφέ κοντά στο σταθμό του τρένου. Ουσιαστικά, όμως ο ρόλος της γυναίκας που παίζει το πιάνο μπορεί να είναι και διττός. Εκτός από την πιανίστρια, συμβολίζει γενικότερα τη γυναικεία παρουσία στο έργο . Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Πιραντέλλο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να μπορεί ένας ρόλος να είναι πολυεπίπεδος.

Πιστεύετε πως μετά την εμπειρία της πανδημίας και του εγκλεισμού επανεκτιμήσαμε τη ζωή, βρήκαμε την ουσία της ή επιστρέψαμε και πάλι στα ίδια;

Ο κόσμος γνώρισε μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ήρθε σε επαφή με ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή του εγκλεισμού. Πιστεύω, όμως ότι είναι στην φύση του ανθρώπου να λησμονεί και τα πράγματα να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Η καθημερινότητα έχει τέτοια δυναμική που σε αναγκάζει πολλές φορές να ξεχνάς. Εύχομαι μόνο κάποιες μικρές εικόνες και αισθήσεις από την κατάσταση που ζήσαμε να έχουν αποτυπωθεί στην συνείδηση μας που να μας θυμίζουν την ουσία του καθενός για την ζωή.

Μελλοντικά σχέδια

Προς το παρον είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτή την παράσταση .Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα κείμενο που αγαπώ πολύ στο μυαλό μου και εύχομαι κάποια στιγμή να υλοποιηθεί. Αλλά αυτή την στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στις πρόβες μας για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ταυτότητα παράστασης

«Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο /Μετάφραση: Λ. Μυριβήλης/Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος /Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου/Πρωτότυπη Μουσική: Λήνα Ψυχογιού/Φωτογραφίες – trailer παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου /Αφίσα: Ελένη Παπαδοπούλου /Φωτισμός: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου/Μουσική επί σκηνής: Άννα Λαμπρούση/Ηθοποιοί αλφαβητικά: Νίκος Κουφάκης, Γιάννης Φλουράκης /Παραγωγή: Μολυβένιος

Info

Διάρκεια παράστασης: 60’/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 21.00, Πέμπτη: 21.00, Σάββατο: 18.00/Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)/ Η προπώληση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου./ Αυστηρά, μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας, θα ισχύει η ειδική τιμή των 8 ευρώ/ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32/Τηλέφωνο: 210-5201828

Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:

κάθε Σάββατο ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.

*Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα