Πίτερ Μπρουκ: Πέθανε στα 97 του ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης

Ο Πίτερ Μπρουκ
Ο Πίτερ Μπρουκ AP

Ο Πίτερ Μπρουκ έβαλε τη δική του σφραγίδα στο θέατρο, ήταν αυτός που ανέτρεψε πολλές από τις  καθιερωμένες συμβάσεις και μάλιστα ουκ ολίγες φορές είχε επιτεθεί κατά του ακαδημαϊσμού που κατέτρυχε το βρετανικό θέατρο, που δεν άφηνε κανένα αφήνοντας περιθώριο στην καινοτομία. 

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο χώρος του παγκόσμιου θεάτρου, καθώς έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης, Πίτερ Μπρουκ.

Ο Πίτερ Μπρουκ δεν είχε τυχαία χαρακτηριστεί ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης». Ο Μπρουκ έβαλε τη δική του σφραγίδα στο θέατρο, ήταν αυτός που ανέτρεψε πολλές από τις καθιερωμένες συμβάσεις και μάλιστα ουκ ολίγες φορές είχε επιτεθεί κατά του ακαδημαϊσμού που κατέτρυχε το βρετανικό θέατρο, που δεν άφηνε κανένα αφήνοντας περιθώριο στην καινοτομία.

Είχε πει σε συνέντευξή του: «είναι πιο εύκολο να κινητοποιήσεις τους ανθρώπους προς τον πόλεμο παρά προς την ειρήνη. Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα νέα είναι ίδια, μόνο που τώρα νιώθεις πολύ χειρότερα γιατί υπάρχει η επικοινωνία με όλο τον κόσμο, και μπορείς να δεις το ίδιο πράγμα να επαναλαμβάνεται. Και πάντα η ίδια λάθος πεποίθηση πως όταν κάτι χωρίζεται στα δύο, μπορείς να το ενώσεις πάλι. Δεν ισχύει αυτό»

Ποιος ήταν ο Πίτερ Μπρουκ

Γεννήθηκε το 1925 και είχε ως βάση του τη Γαλλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στα επτά του χρόνια έπαιξε μόνος του μια τετράωρη διασκευή του Άμλετ για τους γονείς του. Είχε κερδίσει πολλά βραβεία Tony και Emmy, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα Praemium Imperiale και ένα Prix Italia.

Με τo Royal Shakespeare Company, σκηνοθέτησε την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Marat/Sade το 1964- η ιδέα για το έργο αυτό ήταν ότι ο Μαρκήσιος ντε Σαντ έφτιαχνε ένα δράμα για τον Γάλλο επαναστάτη Ζαν-Πωλ. Η μεταγραφή του έργου αυτού ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και κέρδισε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ο Πίτερ Μπρουκ του καλύτερου σκηνοθέτη.

Ο Πίτερ Μπρουκ
Ο Πίτερ Μπρουκ AP


Η σκηνοθεσία της 9ωρης παράστασης «Μαχαμπαράτα», του μεγαλύτερου ινδικού έπους, θεωρείται ένα από τα θεατρικά γεγονότα του αιώνα μας.

Το 1974, ο Μπρουκ μετακόμισε στο Théâtre des Bouffes du Nord στο Παρίσι, στο οποίο παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 2000. Από εκεί, πραγματοποίησε περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Σε μια συνέντευξη του 2017 με τον Michael Billington, ο Peter Brook μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να «κολυμπάμε αντίθετα στην παλίρροια και να πετυχαίνουμε ό,τι μπορούμε στον τομέα που επιλέξαμε. Η μοίρα υπαγόρευσε ότι το δικό μου ήταν το θέατρο και, μέσα σε αυτό, έχω την ευθύνη να είμαι όσο πιο θετικός και δημιουργικός μπορώ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θέατρο, Καλλιτέχνες
SHARE:

24Media Network