Ρένα Κυπριώτη, πώς μπορούμε να διακωμωδήσουμε το παρελθόν μας;

Ρένα Κυπριώτη, πώς μπορούμε να διακωμωδήσουμε το παρελθόν μας;
Zach Gross/facebook

Η ηθοποιός Ρένα Κυπριώτη μιλά στο NEWS 24/7 για ένα εύθυμο απολαυστικό ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία στην ανοιχτή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Ρένα Κυπριώτη είναι μία νεαρή ταλαντούχα ηθοποιός και αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στις Ιστορίες καθ’ οδόν Νο2 του Εθνικού Θεάτρου, μια απολαυστική μετάβαση στο παρελθόν, μια ανάλαφρη κριτική ματιά στη σχέση του χθες και του σήμερα.

Το παρελθόν μας χτυπά την πόρτα: μια λοξή ματιά στην ιστορία. Τι φταίει και τι μας φταίει; Οι Ιστορίες καθ’ οδόν Νο2 είναι διηγήσεις σπαρταριστές για την επανάσταση, τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους, για ανακτορικές δεξιώσεις και ευρωπαϊκούς χορούς, για ήρωες και αγωνιστές που ανησυχούν για τους πολυελαίους, για τις συνήθειες και τις παραδόσεις των απλών ανθρώπων, για τα στραβά και τα όμορφά μας. Για τη ζωή που είναι γλυκιά και πικρή, που έχει γέλιο και δάκρυ. Για το νήμα που μας δένει με το χθες και που θα μας πάει στο μέλλον.

Εμείς μιλήσαμε με την ηθοποιό Ρένα Κυπριώτη για την παράσταση αυτή και όχι μόνο…


Τι θα δούμε στις Ιστορίες Καθ’ Οδόν;

Μια σύνθεση πληροφοριών και γεγονότων με αφετηρία την προεπαναστατική περίοδο καταλήγοντας στις πρώτες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να συσταθεί και να οργανωθεί το νέο Ελληνικό κράτος. Οι ιστορίες παρουσιάζονται μ’ έναν σουρεαλιστικό τρόπο, αυτοσχεδιαστικό, με κέφι, λάμψη και ζωντάνια!

Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης αυτής;

Να δώσουμε την δική μας νότα στην επέτειο των 200 χρόνων. Να παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και άγνωστες στιγμές και καταστάσεις εκείνης της περιόδου, αλλά και κρυφές και αστείες πτυχές της ζωής των ηρώων. Οι χαρακτήρες μας κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και διακωμωδούν τον ίδιο τους τον εαυτό χωρίς να υπονομεύουν ή να γελοιοποιούν τα γεγονότα και τους ήρωες. Όλο αυτό όμως γίνεται με αθωότητα, αγάπη, νοιάξιμο και φροντίδα προς τους χαρακτήρες του έργου. Στόχος μας είναι να γελάσει λίγο το χειλάκι μας αυτήν τη δύσκολη περίοδο και να περάσουμε καλά χωρίς ενοχές. Πραγματικά χαιρόμαστε που ο κόσμος ανταποκρίνεται και φεύγει από το θέατρο με ανεβασμένη διάθεση.

Η Ρένα Κυπριώτης στις Ιστορίες Καθ' Οδόν


Τι σημαίνει για σένα η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση;

Η ελληνική επανάσταση υπήρξε σημαντικό γεγονός και σταθμός στην πορεία της Ελλάδας, αλλά και ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία. Και αφού καταφέραμε με πίστη, στοχοπροσήλωση, γενναιότητα και αγωνιστικότητα να απελευθερωθούμε τότε, θέλω και σήμερα με αυτά τα ίδια στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν να ζούμε σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τις εκάστοτε εξαρτήσεις.

Αγαπημένη σου “ιστορία” από την ελληνική επανάσταση που θα δούμε και επί σκηνής;

Διασκεδάζω καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασής γιατί οι συνάδελφοί μου είναι “γελοίοι”. Πολύ γελοίοι όμως! Τους αγαπώ τόσο πολύ! Ο Σταύρος Καραγιάννης και ο Γιάννης Παναγόπουλος είναι δυο διαμάντια! Δύο ξεχωριστοί ηθοποιοί με χιούμορ, σπιρτάδα, αντίληψη και φινέτσα. Είναι σπάνιο να υπάρχει τέτοια χημεία και επικοινωνία πάνω στην σκηνή. Όχι μόνο ο καθένας μας έχει την έγνοια του άλλου κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά τον αβαντάρει κι όλας σε δύσκολες στιγμές που μπορεί να προκύψουν. Γι’ αυτό μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μια σκηνή, αν πάλι πρέπει να ξεχωρίσω θα πω για τις σκηνές που αναφέρονται στην εμφύλια διαμάχη και τον διχασμό των Ελλήνων.

Πόσο τελικά έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν;

Πες μου εσύ! Κύκλους κάνουμε περνώντας από τα ίδια σημεία κάθε φορά, κυνηγώντας την ουρά μας. Πάντα θα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς. Όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας γίνεται επί τόπου εχθρός, αν συμφωνούμε πάλι, κολλητοί. Και ενώ εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας πάντα κάποιος υπάρχει που καραδοκεί και κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος… Παρ’όλη την γκρίνια μας, την ανευθυνότητά μας και τον διχασμό μας, είμαστε αξιαγάπητοι, παθιασμένοι, ψυχοπονιάρηδες και έξω καρδιά!

Πώς συνδέεται το χθες με το σήμερα στην παράσταση και πώς προβλέπεται το μέλλον του Έλληνα και της Ελλάδας;

”Σταματήστε αδέλφια είμαστε όλοι Έλληνες!” Μια φράση που διατρέχει όλη την παράσταση και νομίζω ότι τα λέει όλα συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα, στην “προσπάθεια” βρισκόμαστε και εκεί θα μείνουμε εάν δεν κοιτάξει ο καθένας ατομικά μέσα του. Χρειάζεται να επαναστατήσουμε πρώτα απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, να αναρωτηθούμε συνειδητά αν ο τρόπος που επιλέξαμε να ζήσουμε την μέχρι σήμερα ζωή μας είναι δική μας επιλογή ή φορεμένες πεποιθήσεις άλλων, να αναρωτηθούμε τίμια πού εμείς έχουμε σφάλλει και να αναλάβουμε την ευθύνη και αυτό πάλι να γίνει με λεπτό χειρισμό, με ευγένεια χωρίς να κρεμάσουμε τους εαυτούς μας, το άλλο άκρο δηλαδή. Χρειάζεται όμως να ρίξουμε με γενναιότητα φως να νικήσουμε τα σκοτάδια μας. Ίσως τότε θα γνωρίσουμε τον αγνό και αληθινό εαυτό μας και γίνουμε οι ήρωες της ζωή μας, του συνανθρώπου μας και του πλανήτη ολόκληρου! Τότε θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε ένα συλλογικό αίσθημα ευθύνης και να προβούμε σε συλλογικές δράσεις που θα διαμορφώσουν τη σύνδεση μας με τα πάντα γύρω μας.

Φέτος θα συμμετέχεις στα Καλύτερά μας Χρόνια στην ΕΡΤ. Μίλησέ μας για τη συμμετοχή σου αυτή…

Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχω στον 2ο κύκλο της επιτυχημένης σειράς της ΕΡΤ “Τα Καλύτερα Μας Χρόνια” σε σκηνοθεσία, φέτος, του γλυκύτατου Νίκου Κρητικού, μια πολύ προσεγμένη παραγωγή της Tanweer. Η υποδοχή από όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα από την Κατερίνα Παπουτσάκη, κι αυτό γιατί έχουμε τις περισσότερες σκηνές μαζί, ήταν πολύ θερμή και με βοήθησε να μπω στο κλίμα των γυρισμάτων αμέσως. Τα κοστούμια της ιδιαίτερης και ξεχωριστής περσόνας της Μαρίας Κοντοδήμα (ενδυματολόγου της σειράς) είναι εντυπωσιακά και καθώς υποδύομαι μια grande dame της μόδας, δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι λιγότερο. Αυτή τη φορά μου δίνεται η ευκαιρία να έχω έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και νιώθω τρελό ενθουσιασμό. Οι ρυθμοί στα γυρίσματα είναι πολύ γρήγοροι, μεγάλος όγκος δουλειάς σε κείμενο που ο ηθοποιός καλείται να μάθει και να ερμηνεύσει σε χρόνο dt. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας που θέλω να γνωρίσω και να ασχοληθώ περισσότερο στο μέλλον. Δεν βλέπω την ώρα να πάω στο γύρισμα ξανά!

Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη- Γιάννης Παναγόπουλος/Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης/Κοστούμια: Μαρία Τσιώτη/Σκηνικά: Ελίνα Δράκου/Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου/Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Χρονέας/Φροντιστήριο: Αλέξανδρος Τζώρτζογλου/Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σταύρος Καραγιάννης, Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Παναγόπουλος

Aναλυτικά οι παραστάσεις στο «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

15 & 16 Σεπτεμβρίου/ 29 & 30 Σεπτεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: 12€ και 8€ (σπουδαστικό, φοιτητικό, κάρτα ανέργων, ΑΜΕΑ)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα