Τα ωραία νέα του Εθνικού Θεάτρου

Τα ωραία νέα του Εθνικού Θεάτρου
Ο Γιάννης Μόσχος Elina Giounanli/nophoto.gr

Σε δημοσιογραφικό γεύμα που παρέθεσε το Εθνικό Θέατρο κι ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Μόσχος, μάθαμε πολύ ευχάριστα νέα. Ειδήσεις που αν μη τι άλλο φανερώνουν πως το Εθνικό επιστρέφει δριμύτερο.

Το Εθνικό Θέατρο ήταν το μόνο που σήκωσε πάνω του όλο το βάρος του -δίκαιου- αγώνα των καλλιτεχνών, καθώς αποτελεί την πρώτη κρατική σκηνή της χώρας. Θυμίζουμε πως έμεινε κλειστό για δύο περίπου μήνες με απώλειες που -όπως φαίνεται- ξεπερνούν τις 350.000. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε ούτε τη δυναμική ούτε την αισιοδοξία των υπευθύνων του. Σε γεύμα που παρέθεσε το Εθνικό Θέατρο κι ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Μόσχος, στους πολιτιστικούς συντάκτες μάθαμε πολύ ευχάριστα νέα. Ειδήσεις που αν μη τι άλλο φανερώνουν πως το Εθνικό επιστρέφει δριμύτερο λίγους μήνες πριν την Επιδαύρια κάθοδό του με τον Ιππόλυτο (σκην. Κατερίνα Ευαγγελάτου) και Σφήκες (σκην. Λένα Κιτσοπούλου)

Αναλυτικότερα:

“Ενεργειακή” χορηγική Ανάσα

Σημαντικότερο όλων το γεγονός πως από την επόμενη σεζόν το Εθνικό Θέατρο θα έχει στο πλευρό του έναν ισχυρό χορηγό που θα του δώσει μία οικονομική ανάσα. Ο λόγος για τη ΔΕΗ που πλέον μπαίνει δυναμικά στις παραστατικές τέχνες και θα αναλάβει να στηρίξει τις 3 παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής του Κτιρίου Τσίλλερ της περιόδου 23-24, όσο και τις παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής στο Rex.

Η χορηγία αυτή -που θα έχει προοπτική- θα ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας που περιορίζονται στα έσοδα από τα εισιτήρια και στην τακτική επιχορήγηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ με κάποιες έκτακτες ενισχύσεις από το ΥΠΠΟΑ.

Sold out και Επαναλήψεις

Εξαιρετικά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά από άποψη εσόδων, παρά τις καταλήψεις σε όλες τις σκηνές του Εθνικού. Στις παραστάσεις του σημειώνεται το απόλυτο sold out, τόσο που σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαπιστώνεται άνοδος σε έσοδα της τάξεως του 40%!

Αυτή τη στιγμή στις σκηνές του Εθνικού παίζονται 4 παραγωγές που είναι σχεδόν πλήρεις μέχρι τη λήξη τους: «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» των Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και το «Goodbye Lindita» του Μάριο Μπανούσι. Η τελευταία, μάλιστα, στο Show Case που οργάνωσε το Εθνικό, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών φεστιβάλ και όπως όλα δείχνουν θα είναι και μία από τις παραστάσεις που θα δούμε στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Μόσχος σκέφτεται ήδη το πότε θα παιχτούν οι επαναλήψεις των «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» και «Goodbye Lindita» από την ερχόμενη σεζόν.

Σίγουρο είναι πως θα επαναληφθούν άλλες δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν. Έτσι, τα «Φώτα της πόλης» σε σκηνοθεσία της Αμάλια Μπένετ θα τα δούμε στον Ελληνικό Κόσμο και ο «Άνθρωπος του Παντόλσκ» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή θα παιχτεί στο θέατρο Κιβωτός.

Τα έργα που δρομολογούνται για την αναμόρφωση των σκηνών του Εθνικού

Όπως είχε πει ο Γιάννης Μόσχος λίγους μήνες πριν στο NEWS 24/7 – και επανέλαβε στο γεύμα- έχει ήδη δρομολογηθεί, χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, η πλήρης ανακαίνιση της μεγάλης σκηνής στο κτήριο του Ρεξ, της σκηνής Μαρίκας Κοτοπούλη, που επίκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εργασίες δρομολογούνται για το 2025, οπότε και η Κεντρική Σκηνή του Rex θα παραμείνει κλειστή για τη σεζόν 2025 -2026.

Ενώ υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο σχέδιο που αφορά το κτηριακό συγκρότημα «Ειρήνη Παπά», στην Πειραιώς, όπου θα μετεγκατασταθεί όλο το ιστορικό βεστιάριο και το αρχείο του Εθνικού, θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη, θα δημιουργηθεί ένας πολυ-χώρος, καθώς και θα φτιαχτεί ένας χώρος μνήμης για την Ειρήνη Παπά.

Άλλα δύο μεγάλα, φιλόδοξα σχέδια σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια: η πλήρης ανακαίνιση της ισόγειας σκηνής του Ρεξ (σκηνή Ελένη Παπαδάκη) και η απόκτηση σύγχρονων, ιδιόκτητων αποθηκών. Σχέδια που θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν από κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από ιδιωτικές χορηγίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα