Τρεις τελείως διαφορετικοί Ληρ κατακτούν την Αθήνα

Διαβάζεται σε 5'
Βασιλιάς Ληρ από τον Σταύρο Λίτινα
Βασιλιάς Ληρ από τον Σταύρο Λίτινα Ελίνα Γιουνανλή

Όπως όλα τα κλασικά έργα, έτσι και ο Βασιλιάς Ληρ επιδέχεται πολλών αναγνώσεων και αυτό είναι που παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Φέτος στις αθηναϊκές σκηνές ανεβαίνουν τρεις τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις του σαιξπηρικού αυτού έργου και αποτελεί ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η έκπληξη η ανατρεπτική ματιά των Ελλήνων σκηνοθετών πάνω του.

Ο “Βασιλιάς Ληρ” (1605) κατατάσσεται στις ιστορικές τραγωδίες του William Shakespeare και αποτελεί, μαζί με τον “Μάκμπεθ”, τα δημοφιλέστερα έργα που βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα, στις πολυτάραχες ιστορίες βασιλέων του πρώιμου Μεσαίωνα. Κατά πολλούς το έργο αυτό αποτελεί το απόγειο της δραματουργίας του Σαίξπηρ, μια τραγωδία που εκτυλίσσεται σε ένα σύμπαν, όπου η εξουσία σημαίνει τα πάντα και η αμφισβήτησή της οδηγεί στο τίποτα.
Το έργο ακολουθεί την πτώση του Ληρ, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του, μόνο για να γνωρίσει την περιφρόνηση και να αναγνωρίσει την αλήθεια της αδυναμίας του. Η τραγωδία που τίθεται σε κίνηση στη συνέχεια, δε θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες.

Όπως όλα τα κλασικά έργα, έτσι και ο Βασιλιάς Ληρ επιδέχεται πολλών αναγνώσεων και αυτό είναι που παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Φέτος στις αθηναϊκές σκηνές ανεβαίνουν τρεις τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις του σαιξπηρικού αυτού έργου και αποτελεί ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η έκπληξη η ανατρεπτική ματιά των Ελλήνων σκηνοθετών πάνω του.

Ένας Βασιλιάς Ληρ στο Εθνικό

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, ίσως η πιο κλασική από τις τρεις φετινές εκδοχές του Βασιλιά Ληρ, είναι αυτή που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς από τις 9 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού. Και λέμε οξύμωρο γιατί πάντα οι προσεγγίσεις του συγκεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη είναι βαθιά ιδιοσυγκρασιακές και ξεχωριστές. Η μετάφραση του σαιξπηρικού έργου ανήκει στον Διονύση Καψάλη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο ίδιος ο Γ. Χουβαρδάς αναλαμβάνει και πάλι- μετά την επίσης σαιξπηρική “Καταιγίδα” που είδαμε πέρσι στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Don’t LooK Back στην Ελευσία– ρόλο συγγραφέα και αναλαμβάνει και τη διασκευή.
Στον ρόλο του Ληρ θα δούμε τον Λεωνίδα Κακούρη.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς
Ο Γιάννης Χουβαρδάς Francesca Giaitzoglou - Watkinson

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Αφολαγιάν, Γιώργος Γιαννακάκος, Παντελής Δεντάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μίνως Θεοχάρης, Λεωνίδας Κακούρης, Αλεξία Καλτσίκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ερρίκος Λίτσης, Κώστας Λουλές, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κρις Ραντάνοφ, Κωνσταντίνος Σιώζος, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Αμαλία Τσεκούρα, Χάρης Τσιτσάκης, Νίνα Φραντζεσκάκη

Από τις 9 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

Η Μπέττυ Αρβανίτη είναι ο Βασιλιάς Ληρ

Ένας ανατρεπτικός Βασιλιάς Ληρ είναι σίγουρα αυτός που ετοιμάζει ο Στάθης Λιβαθινός στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, καθώς στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε την Μπέττυ Αρβανίτη.

Η Μπέττυ Αρβανίτη ως Βασιλιάς Ληρ
Η Μπέττυ Αρβανίτη ως Βασιλιάς Ληρ

Πρόκειται για μια πρωτότυπη απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη που πυκνώνει το έργο και συναιρεί πρόσωπα και καταστάσεις σ’ ένα παράδοξο δρώμενο, όπου η σύγχρονη θεατρική γλώσσα συναντά τους πηγαίους σαιξπηρικούς συνειρμούς, χωρίς να προδίδεται το πνεύμα αλλά ούτε και το γράμμα, στα βασικά σημεία, αυτού του περίφημου κλασικού έργου.
Στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Νίκο Αλεξίου, τον Αντώνη Γιαννακό, τον Νέστορα Κοψιδά, την Ερατώ Πίσση, τον Γκαλ Ρομπίσα, την Εύα Σιμάτου και τη Βιργινία Ταμπαροπούλου.
Από τις 8 Νοεμβρίου στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Ένας Ληρ που χορεύει

Ένας άλλος πιο χοροθεατρικός Βασιλιάς Ληρ επιστρέφει στο θέατρο ARROYO, αυτός του χορογράφου και σκηνοθέτη Σταύρου Λίτινα.

Ο Βασιλιάς Ληρ είναι ένα έργο κοινωνικοπολιτικό και παράλληλα βαθιά ανθρώπινο. Παρακολουθεί τη διαίρεση και μεταβίβαση της εξουσίας από μια γενιά σε μια νεότερη και την κάθοδο ενός κράτους σε πολιτικό χάος, ενώ ταυτόχρονα καταδύεται στο κενό αγάπης, που είναι η μήτρα κάθε εξουσίας. Φιλαυτία, αυταρχισμός και αχαριστία, κατακλύζουν τον άνθρωπο που, εξέρχεται βίαια από έναν μικρόκοσμο γεμάτο αυταπάτες, για να ανακαλύψει, με τρόπο οδυνηρό, την τραγική του ουσία.

Βασιλιάς Ληρ από τον Σταύρο Λίτινα
Βασιλιάς Ληρ από τον Σταύρο Λίτινα Ελίνα Γιουνανλή

“Η μεταγραφή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ σε χοροθέατρο απαιτεί πολλή σκέψη και χειρουργικούς χειρισμούς, όχι απαραίτητα λεπτούς, καθώς αφαιρείται εξ΄ ολοκλήρου ο λόγος. Η ύπαρξη είκοσι και πλέον χαρακτήρων των οποίων, σε μια συνθήκη χοροθεάτρου, δεν ακούγονται καν τα ονόματα, δημιουργεί μια δυσκολία στην πρόσληψη της ιστορίας και μια σύγχυση στο θεατή. Έτσι, κατά την προσπάθεια προσέγγισης της ουσίας του έργου, γίνεται μια επικέντρωση σε επτά βασικούς χαρακτήρες, στον βασιλιά Ληρ και τις τρεις κόρες του, Γκόνεριλ, Ρέγκαν και Κορντέλια, στον Τρελό, και στα δύο αδέρφια Έντγκαρ-Έντμοντ. Η εξέλιξη της πλοκής διατηρείται ευθύγραμμη, με αρχή, μέση και τέλος, όπως στο κείμενο του συγγραφέα, ενώ τα πρόσωπα ανασυστήνονται ως δρώσες δυνάμεις που διαμορφώνουν τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σ. Λίτινας.

Στο θέατρο ARROYO από 4 Νοεμβρίου ’23 έως 21 Ιανουαρίου ‘24

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα